Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.02.2011 20:03

Sorge napisał(a):
Rysio napisał(a):Pytanie tylko czy w ofercie Samsunga kiedykolwiek pojawi się jakaś portretówka, tele ze stałym światłem itd.

Pytasz o coś takiego?
Samsung 30mm f/2.0
http://allegro.onet.pl/samsung-30mm-f-2 ... 06910.html

A są "tele ze stałym światłem"? Pytam serio, bo nie wiem.

No to zabiłeś Rysiowi klina ... :wink:

Tele są, ale nie wiem, czy z mocowaniem Samsunga :D
Sigma albo taka 8)

No i kwestia, czy do tego warto takie body dokładać ...
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 22:22

weldon napisał(a):No to zabiłeś Rysiowi klina ... :wink:

Tele są, ale nie wiem, czy z mocowaniem Samsunga :D
Sigma albo taka 8)

No i kwestia, czy do tego warto takie body dokładać ...

A..., no widzisz... Mea culpa. Tak się dzieje jak ktoś się nie zna.

Co do proponowanych obiektywów, ja bym chętnie zamocował "to, to" do Samsunga!
Do "body" za 20.000 zamocować może... byle frajer. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.02.2011 22:32

Conclusion takie sobie ... :?
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 22:53

weldon napisał(a):Conclusion takie sobie ... :?

By było gorzej... nie kumam po angielsku. Jednak rysunek widzę.
Ale powiedz mi... Jak jest lepiej? Tak na logikę....
Gdy światełko pada wprost bez załamań, czy przez załamujące lusterko? Bo już się gubię....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.02.2011 23:15

Sony zrobiło kompromis ... Półprzepuszczalne mają :lol:

To chyba nie do końca chodzi o samo lustro, ile o system - mikro 4:3.
W końcu zawsze pada na wprost, tylko w lustrze najpierw pada na wizjer, a potem trzeba je podnieść :D

W sumie nawet w lustrach używa się opcji podniesienia lustra, bo jego ruch może powodować drgania,
niekorzystne dla fotografii, ale ...

Jeżeli hybryda ma swoje wady i kompakt i lustro to i taki ersatz też pewnie jakieś ma.

Jak kupowałem HS'a, to w testach dbpreview miał jakieś 72 czy 73 % i nie odstępował od wielu luster na podstawowym kicie, więc dlatego zwróciłem uwagę na tę liczbę w podsumowaniu.
Niestety, ale tanie lustra i tanie bezlustrowce, nie są tym samym co drogie lustra, a nawet, często, nie są tym, czym są hybrydy.

Jakoś dbpreviw wierzę, bardziej, niż optycznym, w każdym razie, a przy tym Samsungu wydaje mi się, że "pójście na kompromis" będzie cie sporo kosztowało.

Pewnie, w końcu, dobierzesz jakieś szkło, które cię zadowala, ale będzie cię to kosztowało sporo nerwów i pieniędzy, albo pójdziesz na kompromis i będziesz zadowolony z tego, co ci się uda uzyskać.

I tu powstaje pytanie: czemu nie zainteresujesz się taka alfą 290, którą z kitem kupujesz za 1200, a z dwoma, podstawowymi, obiektywami, za 1900?

Co prawda, jako taki entry level lepszy byłby A390, a jeszcze lepszy A450,
ale i tak, kupując ten sprzęt otwierasz sobie okno do zakupu doskonałych (fakt, że używanych, ale co z tego) obiektywów Minolty.

Masz możliwość rozwoju, a jak nie, to masz porządne lustro, a nie wynalazek.

Samsung jest fajny i sam używam jego elektroniki, ale tu mówimy o optyce, a tutaj, oprócz tego, że klonowali Pentaxa, to oni tradycji nie mają.
Raczej szukają miejsca na zwiększenie sprzedaży, więc zaczynają robić to, co ludzie kupią, niż to, co jest porządne i solidne.
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 23:57

weldon napisał(a):
I tu powstaje pytanie: czemu nie zainteresujesz się taka alfą 290, którą z kitem kupujesz za 1200, a z dwoma, podstawowymi, obiektywami, za 1900?

Jeszcze nie zdecydowałem. Na "+" Samsunga przemawia cena, matryca, wymiary i waga. Reszta... to samo, oczywiście prócz "lustra", które tak naprawdę nie wiadomo po co jest, od czasu klisz analogowych. Ale to tak okiem totalnego laika. Więc wybaczcie...

Alfa
Piksele 14.9 MP
Efektywne piksele 14.2 MP

Szerokość: 128.1 mm
Wysokość 97.1 mm

Głębokość: 79.6 mm

Masa bez akcesoriów- 456g

Samsung

Piksele 15.1 MP
Efektywne piksele 14.6 MP

Szerokość 123 mm
Wysokość 87 mm
Głębokość 39.8 mm
Masa bez akcesoriów - 345g

Same plusy... dla zwykłego turysty. Broń boże nie zawodowca...
Za chwilę może pojawić się facet, który mnie znowu oświeci! Więc nie zdecydowałem. Do wakacji jeszcze trochę... :wink:
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 05.02.2011 00:04 przez Sorge, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 00:03

Sorge napisał(a):... dla zwykłego turysty...

I ty chcesz się bawić w wymienne obiektywy na wycieczkach? 8O

Zwykły turysta, to kupuje sobie XP Fuji, albo podobny i ma full wypas na lądzie, w morzu i z powietrza :lol:
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 05.02.2011 00:05

weldon napisał(a):
Sorge napisał(a):... dla zwykłego turysty...

I ty chcesz się bawić w wymienne obiektywy na wycieczkach? 8O

Zwykły turysta, to kupuje sobie XP Fuji, albo podobny i ma full wypas na lądzie, w morzu i z powietrza :lol:

A kto Ci powiedział, że będę zmieniał?Tak często jesteś w skrajnych warunkach "na lądzie, w morzu i z powietrza"?
Jak już pisałem... zacną "małpę" Nikona do wszystkiego już mam.... :)
XP Fuji wziąłem dzisiaj do ręki pierwszy raz w sklepie. Co mogę powiedzieć... ? Podziwiam Was, że che się Wam z tym klamotem chodzić. Serio!
2x większe (cięższe) od Samsunga, a propozycje raczej ma słabe - z tego co się dowiedziałem.

Matryca : 6x4 mm ???? Przy 23.4 x 15.6 mm Samsunga?
Szerokość 131 mm. Przy 123 mm Samsunga?
Wysokość 91 mm. Przy 87 mm Samsunga.?
Głębokość 126 mm !!! Przy 39.8 mm Samsunga?
Waga 636 g !!! Przy 345g Samsunga???

I to jest ten "full wypas" XP Fuji ? No, bez żartów....
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 05.02.2011 00:58

Sorge, nie wiem jakie masz zapatrywania w kwestii focenia, ale ja zwykle doradzam jedną rzecz : kupować aparat (mniejsza o to, czy lustro, czy kompakt), który może robić zdjęcia w .raw.
Jak dla mnie jest to punkt wyjścia (chociaż wiadomo, że każde lustro daje taką możliwość, ale kompaktów już niewiele).
Olbrzymie możliwości późniejszej samodzielnej edycji .raw pozwalają na tyle, że skromny posiadacz kompaktu, który musi trzaskać wszystko w .jpg, może tylko pozazdrościć.
Niemalże sto procent niedoświetlonych czy przepalonych fot jest do uratowania.
Nigdy nie przejmuję się też balansem bieli bądź kolorów, bo po co ... Tym zajmuję się potem w domu.
Więc tak czy owak, ja sugeruję lustro ... Ceny zaawansowanych kompaktów odstraszają, ich uniwersalność jest dyskusyjna ... oczywiście jak jest dobre światło, to sobie radzą, ale gdy są jakieś gorsze warunki, to przekłamują kolory. Tym niemniej jeśli już, to szukaj czegoś z .raw.
Takie jest moje zdanie.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.02.2011 07:02

weldon napisał(a):... I tu powstaje pytanie: czemu nie zainteresujesz się taka alfą 290, którą z kitem kupujesz za 1200, a z dwoma, podstawowymi, obiektywami, za 1900?
Co prawda... lepszy jest A450...
ale i tak, kupując ten sprzęt otwierasz sobie okno do zakupu doskonałych ... obiektywów Minolty.

Weldonie, ale świń z ciebie!
Jak można proponować zakup takiego gówna, jakim jest 290-tka!?
450-tka to jeszcze ujdzie, a nawet powiem, że całkiem, całkiem
weldon napisał(a):Masz możliwość rozwoju, a jak nie, to masz porządne lustro, a nie wynalazek..

A czy ty widzisz kolegę, któremu sugerujesz te zakupy, zmieniającego obiektywy? Prawdopodobnie będzie większość zdjęć robił na jednym (chyba że bakcyla złapie.. ), i do d.. nie potrzebne mu będą obiektywy Minolty! Nie mąć ludziom w głowach! :)
Kolega powinien pożyczyć od kogoś lustro i chwilę z nim pochodzić... dłuższy spacer sugeruję... a potem dopiero podjąć ostateczną decyzję.
Chyba, że lubi kupować-sprzedawać co pół roku.. tak jak ja :)
weldon napisał(a):Samsung .... więc zaczynają robić to, co ludzie kupią, niż to, co jest porządne i solidne.

A kto teraz robi porządne i solidne rzeczy?! To już nie ta epoka...
Teraz, jeśli ktoś chce kupić porządne i solidne, to musi wywalić niebiańską kasę.. a i to nie jest to już takie pewne co do tej solidności..
takie czasy panie... interes sie musi krencić..
:(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 08:39

Sorge napisał(a):...

Chyba o innych XP mówimy ... :D

Zmieniać obiektywy będziesz, chyba, że nie masz zamiaru po chorwackich miasteczkach chodzić.

Oczywiście, jeżeli się zdecydujesz na zestaw 18-55 + 70-200.

Przy pojedynczym, spacerowym, 18-105 lub 18-200 dasz sobie radę,
ale to znów kosztem jakości.

Lustra są fajne i, w większości, nawet można się nauczyć robić nimi fajne fotki, ale cudów bym nie oczekiwał, że jest to panaceum na wszystkie bolączki fotografa:
że szybko, że ciemno, że szczegółów dużo ...

Janniko ma rację - jazda testowa w sklepie niespecjalnie odpowiada warunkom,
w jakich przychodzi ci fotografować na wakacjach.

Żona, dziecko, torba, lody, portfel, gorąco, tłum, a ty trzymasz swój ukochany aparat i wszyscy mają się podporządkować pod ciebie.

Lustro wymaga dwóch rąk do zrobienia zdjęcia, na przykład.
Automatykę i silniczki to masz w kompaktach, a tu trzeba się na manual przestawić.

No i nie mogę się z Janniko nie zgodzić z faktem, że taka A450 jest, w zasadzie, pierwszym stopniem, minimum, jakie powinna spełniać lustrzanka.

Poniżej to ... interes sie musi krencić.. chociaż, o takich A200, A300 też bym nie zapominał.
Stara, solidna Minolta jeszcze w nich głęboko siedzi, a nie marketing.

Pewnie, że wybierzesz sam, zwłaszcza, że aparat nawet do rąk powinieneś sobie dopasować, dlatego tu tylko segment wypadałoby wskazać, a nie konkretny model, ale warto wiedzieć o negatywnych stronach pewnych urządzeń, a tych, aparaty z wymiennymi obiektywami, mają, wbrew pozorom, sporo.

A największy ból jest wtedy, kiedy zaczynamy pstrykać tym cudem fotki ...
a one nawet nie dorównują temu, co kolega telefonem robi :lol:

Akkon, RAW, to dzisiaj, chyba, standard, natomiast opanowanie programu i zabawa w wywoływanie RAWa to mało popularne jest wśród standardowego pstrykacza.

Natomiast dyskusyjne jest takie podejście, że "poprawisz w domu".

Zdjęcie robisz tu i teraz, a w domu je lekko korygujesz.
Jak sobie wyobrażasz obróbkę dwóch- trzech tysięcy zdjęć z wakacji w RAW'ach?

A jak lubisz focić i zrobisz ich 10 000?

Resztę życia chcesz spędzić na wywoływaniu? 8O
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.02.2011 08:51

weldon napisał(a):
A jak lubisz focić i zrobisz ich 10 000?

.... lub 12,5 w czasie jednego wakacyjnego wyjazdu ...
... po odrzuceniu tych niezaakceptowanych ! ;) :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.02.2011 09:18

mariusz-w napisał(a):
weldon napisał(a):A jak lubisz focić i zrobisz ich 10 000?

.... lub 12,5 w czasie jednego wakacyjnego wyjazdu ...
... po odrzuceniu tych niezaakceptowanych ! ;) :)

Poplułem się!!!
:mrgreen: :lool: :lool:
dawać tu szmatkę, bo po monitorze spływa... :devil:

A potem zazwyczaj nikt tego poza tobą nie ogląda!

A żona marudzi, żebyś przygotował (wybrał!) kilka fotek do pokazania rodzinie i znajomym!
Ty wybierasz, a ona mówi: "a co to, ku..a, jest?! co to za pier.. ne widoczki!? A gdzie Jasiu z Karolinką pluskający się w wodzie, a gdzie jestem ja na tle kaktusa .. " itp itd

i kuźwa, lustrzanka staje się pierwszym krokiem do rozwodu..
:(
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 09:49

akkon napisał(a):Niemalże sto procent niedoświetlonych czy przepalonych fot jest do uratowania.

No, tu żeś pojechał... :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 10:08

jan_s1 napisał(a):
akkon napisał(a):Niemalże sto procent niedoświetlonych czy przepalonych fot jest do uratowania.

No, tu żeś pojechał... :lol:

Akurat tu bym się z nim zgodził, tyle, że ja, od jakiegoś czasu,
jestem zwolennikiem prawidłowego zrobienia zdjęcia, a nie bawienia się potem w domu, w komputerze.

Szkoda czasu, no i fotografowanie nie na tym polega.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone