Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 03.02.2011 13:36

iwc1 napisał(a):
fasi napisał(a):
Sorge napisał(a):Widzę, że Panowie znudzeni... :D
To spokojnie mogę podręczyć kolejnymi wątpliwościami. :wink:
Co kupić?
Proponowany już przez Was :
Fujifilm FinePix HS10
czy
lustro SONY A290 ALPHA 290 + 18-55mm

Cena nie przesądza... Ta sama półka. Więc mam wątpliwości. Wymagania mi się nie zwiększyły. Priorytetem są ostre zdjęcia z wakacji i imprez.
Co radzicie?

Ja na Twoim miejscu wziąłbym Sony.
Z prostego powodu: lustro to lustro :)
Jednakże z obiektywem w zakresie ogniskowych 18-55 nie masz co liczyć na dużą wszechstronność tego zestawu. W tym wypadku zoom FinePix HS10 zwycięży.

Jeśli jednak masz w planie pobawić się w fotografię, lub nie masz tego w planie a złapiesz bakcyla to łatwiej Ci będzie dokupić do Sony nowe szkło np. takie niż szukać kupca na FinePixa i kupować nowe body i nowe szkło/szkła :)

W tym przypadku ma rację,ale od razu szykuj kasę na drugi obiektyw.

No tak... to chyba jednak hybryda, bo nie mam (na razie) ochoty ładować się w dodatkowy osprzęt.
Ech... te dylematy. :(
Trzaska ktoś u nas na forum fotki tym Sony? Chętnie zobaczył bym zdjęcia.
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 03.02.2011 13:42

Sorge napisał(a):
iwc1 napisał(a):
fasi napisał(a):
Sorge napisał(a):Widzę, że Panowie znudzeni... :D
To spokojnie mogę podręczyć kolejnymi wątpliwościami. :wink:
Co kupić?
Proponowany już przez Was :
Fujifilm FinePix HS10
czy
lustro SONY A290 ALPHA 290 + 18-55mm

Cena nie przesądza... Ta sama półka. Więc mam wątpliwości. Wymagania mi się nie zwiększyły. Priorytetem są ostre zdjęcia z wakacji i imprez.
Co radzicie?

Ja na Twoim miejscu wziąłbym Sony.
Z prostego powodu: lustro to lustro :)
Jednakże z obiektywem w zakresie ogniskowych 18-55 nie masz co liczyć na dużą wszechstronność tego zestawu. W tym wypadku zoom FinePix HS10 zwycięży.

Jeśli jednak masz w planie pobawić się w fotografię, lub nie masz tego w planie a złapiesz bakcyla to łatwiej Ci będzie dokupić do Sony nowe szkło np. takie niż szukać kupca na FinePixa i kupować nowe body i nowe szkło/szkła :)

W tym przypadku ma rację,ale od razu szykuj kasę na drugi obiektyw.

No tak... to chyba jednak hybryda, bo nie mam (na razie) ochoty ładować się w dodatkowy osprzęt.
Ech... te dylematy. :(
Trzaska ktoś u nas na forum fotki tym Sony? Chętnie zobaczył bym zdjęcia.[/quote
Każdy prezentuje swoje najlepsze zdjęcia i za chwilę się dowiesz że robił to obiektywem którego i tak chwilowo nie masz w planie zakupów ... i znowu dylemat
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.02.2011 13:42

Lepiej zbierać na nowe szkło niż pluć sobie później w brodę :)
A co do dodatkowego szkła to niekoniecznie trzeba je kupować.
Ja podejmując parę lat temu decyzję o zakupie Nikona brałem pod uwagę to czy ktoś ze znajomych pracuje na Nikonie a tym samym będzie w stanie użyczyć mi potrzebnego w danym momencie szkła od czasu do czasu.

A co do dylematów... Planuję już od nie wiadomo jak długiego czasu zakup Sigmy 70-200 HSM... i wciąż jej nie kupiłem, a zdjęcia jako takie sobie pstrykam :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.02.2011 13:57

Ja w zeszłym roku kupowałem 2 różne aparaty i 2x czułem ogromną ulgę po kupnie, że już nie muszę nic wertować i po forach foto buszować.
Tak więc przymierzającym się do zakupów życzę szybkiej i trafnej decyzji. :wink:
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 04.02.2011 00:23

W Fuji HS10 jest matryca 1/2,3" BSI-CMOS, w Alfie APS-C. Ten ułamek w specyfikacji Fuji to marketingowy bełkot, aby nie podać prawdziwych wymiarów, a te są następujące 6x4 mm, APS-C ma 18x24 mm. Czyli matryca w lustrzance jest 18 razy większa. Innymi słowy 10 mln px jest napchanych na 18 razy mniejszą powierzchnię! Udanych zdjeć! Kto nie wierzy, niech zajrzy tu: http://www.fotografuj.pl/Article/Rozmia ... ikow/id/76
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest prosty kompakt, który niczego nie udaje, mówi jestem mały, lekki i zrobię udane zdjęcia w dobrych warunakch oświetleniowych, jak będzie mało światła to przyświetlę małą lampą błyskową, której zasięg wynosi 1,5 m. Hybryda to kompakt ubrany w ciało pseudolustrzanki, nie dajcie się nabrać. Decydująca dla jakości zdjęć jest wielkość matrycy. Dopiero od niedawna jest oferta aparatów, które łączaą zalety lustrzanek i kompaktów, Mikro 4/3, NExy Sony itd. Ale cenowo są one na poziomie tańszych lustrzanek.
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 13:17

No, to z grubsza pozamiatane... :wink:

A co sądzicie w takim razie o SAMSUNGU NX10? Matryca duża - APS-C 22,5 mm x 15 mm . Waga... 353 gramy !
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10158
Nowy w łódzkim sklepie jest dostępny za ... 1200 zł.
Do tego obiektyw Samsung NX 50-200 mm f/4-5.6 ED OIS za 750 zł. i mamy chyba całkiem ciekawy zestaw.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.02.2011 13:33

Sewo napisał(a):W Fuji HS10 jest matryca 1/2,3" BSI-CMOS, w Alfie APS-C. Ten ułamek w specyfikacji Fuji to marketingowy bełkot, aby nie podać prawdziwych wymiarów, a te są następujące 6x4 mm, APS-C ma 18x24 mm. Czyli matryca w lustrzance jest 18 razy większa. Innymi słowy 10 mln px jest napchanych na 18 razy mniejszą powierzchnię! Udanych zdjeć! Kto nie wierzy, niech zajrzy tu: http://www.fotografuj.pl/Article/Rozmia ... ikow/id/76
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest prosty kompakt, który niczego nie udaje, mówi jestem mały, lekki i zrobię udane zdjęcia w dobrych warunakch oświetleniowych, jak będzie mało światła to przyświetlę małą lampą błyskową, której zasięg wynosi 1,5 m. Hybryda to kompakt ubrany w ciało pseudolustrzanki, nie dajcie się nabrać. Decydująca dla jakości zdjęć jest wielkość matrycy. Dopiero od niedawna jest oferta aparatów, które łączaą zalety lustrzanek i kompaktów, Mikro 4/3, NExy Sony itd. Ale cenowo są one na poziomie tańszych lustrzanek.

Prasa kłamie ... :lol:

Pozostaw sobie zawsze pewien margines na dziennikarski bełkot.

mikro 4/3 to taki wynalazek marketingowy, który, jako niekompatybilny z niczym,
próbują wcisnąć tym, którzy rozczarowali się lustrzankami, bo za duże i skomplikowane,
więc to "na pewno będzie aparat dla nich".

Kompakty, niestety, nie zastąpią hybryd pod względem zakresu ogniskowych, więc trudno je porównywać.
Po prostu - to zupełnie inny segment rynku, więc trzeba dostosować aparat do potrzeb,
bo jak ktoś potrzebuje mieć makro, czy lubi focić ptaszki, to kompakt odpada.

Cenowo jest sporo lustrzanek nawet tańszych niż hybrydy i te mikro,
ale to pomyłka, niewarta ceny.
To takie bardziej zaawansowane kompakty, dla lansu posiadające możliwość wymiany obiektywu i lustro.
W praktyce jak zaczynasz tym robić zdjęcia, to się okazuje, że twoja komórka jest lepsza.

Hybrydy reklamowane są jako alternatywa dla lustra, ponieważ w tym zakresie,
w jakim są używane są dużo lepsze - mniejsze, wygodniejsze, nie trzeba nosić tylu akcesoriów ani dodatkowych obiektywów, a spełniają swoją rolę.

Najważniejsze, to określić swoje potrzeby, potem budżet, a potem dopasować coś, co najlepiej w ręku leży.

Tak na prawdę, czy to Fuji, Panas czy Canon to ganc pomada ...

I tak, w większości, montowane są z podzespołów z tej samej fabryki :D

Sorge, a tym obiektywem to będziesz mógł biedronkę z dwóch metrów ustrzelić i ptaszka na wieży, a co z dzieciakiem który stoi przed tobą?

Każesz mu odejść na dwadzieścia metrów? ;)

Od razu dolicz drugie szkło, jakieś 18-50 na przykład ... za ... 500? :D
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 13:37

weldon napisał(a):Sorge, a tym obiektywem to będziesz mógł biedronkę z dwóch metrów ustrzelić i ptaszka na wieży, a co z dzieciakiem który stoi przed tobą?

Każesz mu odejść na dwadzieścia metrów? ;)

Od razu dolicz drugie szkło, jakieś 18-50 na przykład ... za ... 500? :D

Oferowany w tej cenie (1200 zł. ) Samsung ma już na wyposażeniu obiektyw 18-55mm. Podobno całkiem niezły. O zoom-ie myślałem dodatkowo.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.02.2011 13:40

Sorge napisał(a):A co sądzicie w takim razie o SAMSUNGU NX10?

I optyka Samsunga - na allegro szt. 1 (słownie jeden) wystawiony egzemplarz - Samsung 30mm f/2.0 (seria NX). Ponoć w sumie są 3 dostępne a reszta z systemu K przez przejściówkę. Do piekła z takim aparatem :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.02.2011 13:49

Acha ...

To ci podpowiem, że Samsung współpracował i robił aparaty na wzór Pentaxa, więc miał niezgorszą rekomendację.
Nie wiem, na ile w tym aparacie Japończycy maczali łapki, ale w testach fotopolis określany jest jako całkiem przyjemny, ergonomiczny i poprawnie robiący fotki.

Ale tylko poprawnie.

Nie mam pojęcia, jak z możliwością rozbudowywania tego systemu,
ale jak nie chcesz tego rozwijać, to za 1500 masz komplet Olympusa E-450:
body i dwa obiektywy.
Też nierozwojowy system, za to pełne lustro i taniej.

Ale, powtarzam - to jak nie chcesz rozwijać, bo potem dokupywanie kolejnych szkieł zaczyna być mało opłacalne w tym przypadku.

W Samsungu pewnie będzie tak samo :(
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 16:20

Rysio napisał(a):
Sorge napisał(a):A co sądzicie w takim razie o SAMSUNGU NX10?

I optyka Samsunga - na allegro szt. 1 (słownie jeden) wystawiony egzemplarz - Samsung 30mm f/2.0 (seria NX). Ponoć w sumie są 3 dostępne a reszta z systemu K przez przejściówkę.

To nie do końca prawda...
Sam zobacz.
http://allegro.onet.pl/listing.php/sear ... 1&order=bd
Poza tym są jeszcze normalne sklepy.
Na dzień dzisiejszy po co mi więcej obiektywów niż 2? Dla amatora?

weldon napisał(a):Nie mam pojęcia, jak z możliwością rozbudowywania tego systemu,
ale jak nie chcesz tego rozwijać, to za 1500 masz komplet Olympusa E-450:
body i dwa obiektywy.
Też nierozwojowy system, za to pełne lustro i taniej.

Taniej nie będzie, bo za sam aparat na allegro wołają 1400,- ale propozycja bardzo ciekawa muszę się jej dobrze przyjrzeć. Sam nie wiem dlaczego wcześniej nie zwróciłem uwagi na ten aparat.
Dzięki!
Edit
Olympus ma mniejszą matrycę (17.3 x 13.0 mm) i nie ma stabilizacji obrazu...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.02.2011 18:27

Sorge napisał(a):To nie do końca prawda...
Sam zobacz.
http://allegro.onet.pl/listing.php/sear ... 1&order=bd

Co mam zobaczyć :lol: Te manualne ciamciangi :lol: Wiesz autofokus po to wynaleziono żeby się nie męczyć z manualnym ustawianiem ostrości a tu zapodałeś właśnie manuale.

Co do wyboru - owszem są 3 obiektywy i te na początek wystarczą, tyle że jak kiedyś zapragniesz system rozwinąć to okaże się że nie ma rynku wtórnego a za te w sklepie wydasz niepotrzebnie 50 albo 100% więcej niż ja kupując np używane Minolty :wink:
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 19:20

Rysio ja nie chcę sprzętu używanego, tym bardziej jak nie jest lepszy w parametrach.
Nie mam ochoty się spierać.... ale akurat dzisiaj mogę kupić taniej nowy aparat w sklepie niż w internecie, bo promocja. Obiektywy też. I na starcie mam silny sprzęt za małą kasę. Nowy!
Gdy zechcę coś dokupić - zawsze gdzieś, kiedyś będzie jakaś promocja. Obiektyw podobnie jak aparat kupujesz raz na kilka lat. Strachu nie ma.
Pozdrawiam. :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.02.2011 19:28

Pytanie tylko czy w ofercie Samsunga kiedykolwiek pojawi się jakaś portretówka, tele ze stałym światłem itd. Dla przykładu - za używane pancerne 70-210/4 zapłaciłem z tego co pamiętam 350 zł. z przesyłką. Owszem stan zewnętrzny nie jest ciekawy natomiast środek to cud malyna :lol: No i jeszcze jedno - obiektyw stal i szkło - jak sądzę przeżyje 95% tych produkowanych obecnie. Do Samsunga nie dostaniesz nic w tym stylu z AF.
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 04.02.2011 19:38

Rysio napisał(a):Pytanie tylko czy w ofercie Samsunga kiedykolwiek pojawi się jakaś portretówka, tele ze stałym światłem itd.

Pytasz o coś takiego?
Samsung 30mm f/2.0
http://allegro.onet.pl/samsung-30mm-f-2 ... 06910.html

A są "tele ze stałym światłem"? Pytam serio, bo nie wiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone