Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kupno aparatu pomóżcie.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.02.2011 12:05

Jacek S napisał(a)::D

Fata - tyle pisania i nic konkretnego :wink: Dzięki :)

No przepraszam...
Z takimi wątkami tak bywa.

:lol:

Ale za to w innych wątkach masz sporo konkretów ode mnie. :wink:
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 02.02.2011 21:31

No OK... Uffff...
Udało mi się dobrnąć do końca tego fascynującego tematu! :D
I wiecie co...? Dalej nie wiem jaki aparat mam kupić!

Dobra... Tak serio - chcę kupić aparat hybrydowy do ok. 1500,- zł.
Wielkiego talentu do robienia zdjęć raczej nie mam. Chęci do targania torby ze szpejem fotograficznym też nie posiadam, więc lustrzankę skreśliłem.
Foty robię głównie na wyjazdach lub przy okazjach rodzinnych. Typowe "mydło i powidło". Do tej pory (z cyfrowych) służył mi Nikon Coolpix 5900.
Chciałbym jednak coś lepszego. Myślę, że jak dla mnie "hybryda" to będzie "to" lub nawet aż nadto.
Przede wszystkim zależy mi na tym, by zdjęcia krajobrazów i portretów były ostre (lub na takie wyglądały). Sporo zdjęć robię w pomieszczeniach. Czasem z lampą błyskową. Fotografią makro zajmuję się sporadycznie (temat nieistotny). Filmów aparatem nie kręcę.
Doradźcie zatem, co wybrać z tej "półki" aparatów, bo z Waszych dyskusji i prezentowanych zdjęć widzę, że lepiej się na tym znacie ode mnie. I to znacznie lepiej...
Myślę, że w grę wchodziły by aparaty :

Canon PowerShot SX-10
Canon PowerShot SX-20
Canon SX-30
Canon PowerShot G11

NIKON COOLPIX P80
NIKON COOLPIX P100

Panasonic Lumix DMC-FZ100
Panasonic Lumix DMC-FZ45

Fujifilm FinePix HS10
Fujifilm FinePix S200EXR

Sony Cyber-shot DSC-HX1

Co wybrać z tego kramu? :?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.02.2011 21:42

Jeżeli nowe, to:
Sorge napisał(a):Fujifilm FinePix HS10
Fujifilm FinePix S200EXR

S200 ma lepszy zakres tonalny, ale nie ma filmów HD, ruchomego wyświetlacza i ma mniejszy zakres ogniskowych.

HS10 ma szeroki kąt może nie mistrzowski, ale za to zaj..cie szeroki, świetną długą ogniskową, macro, oczywiście filmy full HD, wyświetlacz ruchomy i większy, oraz niezłą stabilizację.

Obydwa są trochę wymagające - tzn. same zdjęcia nie zrobią, ale za to,
jak się trochę podedukujesz, to nic im nie podskoczy, nawet większość tanich luster z kitami.

S200 jest też sporo cięższy i większy - musiałbyś pomacać.

Natomiast, jeżeli to pod wyjazdy wakacyjne, to masz też takiego Panasa na giełdzie, poprzednika FZ100 zdaje się
- ale to już tam się wczytasz w szczegóły.
jaro1959
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro1959 » 02.02.2011 21:44

Ja kupiłem Lumixa LX-5. Denerwowały mnie wymiary i waga lustrzanek.
Tego mogę schować do kieszeni a zdjęcia robi zupełnie przyzwoite. Chcąc się bawić można pstrykać w Rawach, niektórymi lustrami z kitem nie zrobi się takich fotek.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.02.2011 21:45

jaro1959 napisał(a):Tego mogę schować do kieszeni ...

To jest tylko kwestia odpowiedniej kieszeni ... :D
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 02.02.2011 21:50

weldon napisał(a):Jeżeli nowe, to:
Sorge napisał(a):Fujifilm FinePix HS10
Fujifilm FinePix S200EXR

S200 ma lepszy zakres tonalny, ale nie ma filmów HD, ruchomego wyświetlacza i ma mniejszy zakres ogniskowych.

HS10 ma szeroki kąt może nie mistrzowski, ale za to zaj..cie szeroki, świetną długą ogniskową, macro, oczywiście filmy full HD, wyświetlacz ruchomy i większy, oraz niezłą stabilizację.

Obydwa są trochę wymagające - tzn. same zdjęcia nie zrobią, ale za to,
jak się trochę podedukujesz, to nic im nie podskoczy, nawet większość tanich luster z kitami.

S200 jest też sporo cięższy i większy - musiałbyś pomacać.

Natomiast, jeżeli to pod wyjazdy wakacyjne, to masz też takiego Panasa na giełdzie, poprzednika FZ100 zdaje się
- ale to już tam się wczytasz w szczegóły.

Posłuchaj Weldona bo On naprawdę przykłada się do odpowiedzi a tak będziesz miał 100 propozycji i wrócisz do punktu wyjścia.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.02.2011 22:35

iwc1 napisał(a):Posłuchaj Weldona bo On naprawdę przykłada się do odpowiedzi a tak będziesz miał 100 propozycji i wrócisz do punktu wyjścia.

Zobacz sobie zdjęcia, które Weldon i Mariusz wykonali HS10 i sam zdecyduj. Mnie przekonują, są naprawdę niezłej jakości!
I to mi wystarczy.

HS10 - dobry wybór
gdybym chciał hybrydę to bym mocno rozważał ten model
a znam też kilka osób, którzy b. sobie chwalą Nikona P100..

pozdro
Sorge
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sorge » 02.02.2011 22:44

Dzięki Panowie za błyskawiczną pomoc. :D
Zdjęcia obu Panów obejrzę bo i tak nic innego na razie na forum nie robię.
:wink:
Zamelduję co kupiłem.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.02.2011 00:55

Sorge napisał(a):No OK... Uffff...
Udało mi się dobrnąć do końca tego fascynującego tematu! :D
I wiecie co...? Dalej nie wiem jaki aparat mam kupić!

Czyżby więc nie należało przykładać się do odpowiedzi, bo kończy się to tym, że im więcej porad, tym większy mętlik??? 8O :lol: :wink:

P.S.
Widzisz Weldon...a dziwiłeś się, że "umyłem ręce"...
Ty masz te hybrydy w palcu jak widzę! 8O :) :roll:

Pozdr.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 07:21

Sorge napisał(a):Dobra... Tak serio - chcę kupić aparat hybrydowy do ok. 1500,- zł.
Wielkiego talentu do robienia zdjęć raczej nie mam. Chęci do targania torby ze szpejem fotograficznym też nie ...Chciałbym jednak coś lepszego. Myślę, że jak dla mnie "hybryda" to będzie "to" lub nawet aż nadto.

:idea:

Po co przepłacać?

:idea:

Zdjęcia do pooglądania np. tu
Mam ich więcej więc jakby co to pisz.
Ostatnio edytowano 03.02.2011 10:00 przez Vjetar, łącznie edytowano 3 razy
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.02.2011 07:22

Oj, panie Jacuś
Najpierw pośpieszasz, a potem nawet nie raczysz napisać np. "pocałuj się w dupę ze swoją propozycją"
:P

No cóż.
Stanowczo odradzam zakupu lustrzanki, jeśli się nie ma sprecyzowanych dokładnie potrzeb i oczekiwań.
Ale Wieldonie, nie zgodzę się z tym utartym i wyświchtanym powiedzonkiem, że "body jest mało ważne", że "najważniejsze, to szkło" itp.
Dla amatorów (like me) bardzo ważna jest puszka.
Po pierwsze - wygoda użytkowania, menju, rozsądnie rozmieszczone przyciski, wizjer, wyświetlacz itp itd!
To wszystko jest very important.
Dziś, jeśli już lustro, to kupiłbym coś znacznie-znacznie mniejszego, nawet kosztem jakości zdjęć, bo za cholerę nie odnajduję w sobie pasji targania ciężarów (torba z artykułami fotograficznymi itp), nawet jeśli potem miałbym wygrać konkurs roku w kategorii "złota matryca".

Więc panie Jacku, sie zastanów razy kilka, by potem nie żałować. Chyba, ze lubisz tak jak ja... kilka razy do roku wymienić aparat... przynajmniej będziesz miał wymówkę, że "jeszcze nie zrobiłem tego jedynego pięknego zdjęcia, bo na razie oswajam się z nowym aparatem"
:papa: :sm: :sm:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 07:27

janniko napisał(a):...

Szanowny Panie Janie!

Na wstępnie prosiłem o trochę czasu do namysłu.

Teraz mnie Poganiasz.
A na końcu Piszesz żeby kupujący dobrze się zastanowił.
Gdzie sen?
Gdzie logika?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.02.2011 07:42

janniko napisał(a):
Zobacz sobie zdjęcia, które Weldon i Mariusz wykonali HS10 i sam zdecyduj. Mnie przekonują, są naprawdę niezłej jakości!
I to mi wystarczy.

Piotrek (weldon) !!!

Nie wiem ... czy nie powinniśmy się obrazić za to "niezłej" !

Ale niech tam !

:wink: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.02.2011 08:06

janniko napisał(a):Ale Wieldonie, nie zgodzę się z tym utartym i wyświchtanym powiedzonkiem, że "body jest mało ważne", że "najważniejsze, to szkło" itp.
Bo tak jest.

janniko napisał(a):Dla amatorów (like me) bardzo ważna jest puszka.
Dla Janusza też ... :wink:

janniko napisał(a):Dziś, jeśli już lustro, to kupiłbym coś znacznie-znacznie mniejszego, nawet kosztem jakości zdjęć, bo za cholerę nie odnajduję w sobie pasji targania ciężarów (torba z artykułami fotograficznymi itp), nawet jeśli potem miałbym wygrać konkurs roku w kategorii "złota matryca".
Tym się zainteresuj

janniko napisał(a):Zobacz sobie zdjęcia, które Weldon i Mariusz wykonali HS10 i sam zdecyduj. Mnie przekonują, są naprawdę niezłej jakości!
Zły przykład. Przecież wiesz, że dobry fotograf to i z obcasa fotkę strzeli :mrgreen:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.02.2011 08:18

Jacek S napisał(a):Szanowny Panie Janie!

Jaki tam ze mnie Pan
kmiot jestem i człek z gawiedzi..
mówi mi Jasiu!
:papa:
Jacek S napisał(a):Na wstępnie prosiłem o trochę czasu do namysłu.

U mnie to "czas do na namysłu" znaczy - 12h .. no w porywach - doba..

mam taki paskudny zwyczaj, że wszystkich mierzę własną miarką.. bo kuźwa, innej nie mam .. nie dali.. to taka drobna lokalna przywara...
:smo:
Jacek S napisał(a):Teraz mnie Poganiasz.

czujesz się naciskany?
jeśli chcesz o tym pogadać, to nie ma sprawy
Jacek S napisał(a):A na końcu Piszesz żeby kupujący dobrze się zastanowił.
Gdzie sen?
Gdzie logika?

U mnie z logiką zawsze byli problemy... na studiach miałem pałę z logiki, ale za to piontkę z zachowania... :) (właziłem w d.. komu się dało.. no i magistra się zaliczyło i leży w szufladzie!.. ale to inna historia)

pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kupno aparatu pomóżcie. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone