Zaliczka płatna karta kredytową PKO BP
2012-05-20 2012-05-21 LAGUNA NOVIGRAD 2 NOVIGRAD (CITHRV 754,60 HRK -445,62 zl
Kuna wychodzi 0,59
pdratewka napisał(a):Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika jedno. Walutę kraju w którym przebywam zabieram ze sobą. W kantorze zawsze jest najtaniej.
KUNY wypłacone w bankomacie wychodzą 15-20 gr więcej niż nabyte w kantorze.
Dzieje się tak dlatego że w przypadku HRK - Kuny płacimy za 2 przewalutowania. Najpierw z kuny na dolara ( po kursie MASTERCARD/VISA) ,potem z USD na złotówki .
Płacimy 2 razy za spreed. A proszę sprawdzić po jakim kursie następuje przewalutowanie w swoim banku. Zawsze jest to więcej niż NBP i jakikolwiek kantor.
P.D
Horas91 napisał(a):pdratewka napisał(a):Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika jedno. Walutę kraju w którym przebywam zabieram ze sobą. W kantorze zawsze jest najtaniej.
KUNY wypłacone w bankomacie wychodzą 15-20 gr więcej niż nabyte w kantorze.
Dzieje się tak dlatego że w przypadku HRK - Kuny płacimy za 2 przewalutowania. Najpierw z kuny na dolara ( po kursie MASTERCARD/VISA) ,potem z USD na złotówki .
Płacimy 2 razy za spreed. A proszę sprawdzić po jakim kursie następuje przewalutowanie w swoim banku. Zawsze jest to więcej niż NBP i jakikolwiek kantor.
P.D
hahahaha.... stary w jakim ty banku jesteś?
Kolego zawsze używam karty, jeśli tylko jest terminal a jeśli nie ma no to idę do bankomatu. Jeżdżę już 3 lata do CRO i kuna w zakupie kosztuje mnie około 52-58 gr. Więc z twoich obliczeń wynika, że w kantorze mogę je kupić za ~45 gr. Pokaż mi taki kantor a zaraz wymienię 2 tyś zł.
Aliorbank ma bez prowizji na całym świece...
Pozdrawiam
P.S Czytałem też post z informacją, że karta wypukła nie jest kartą debetową a kredytową. BŁĄD za dopłatą bank wyrobi wam wypukłą kartę debetową.
Plus tego jest taki, że możecie płacić nią w sieci jako kredytową, w wypożyczalni samochodów też jest uznawana(w uni europejskiej)
Minusy: stare bankomaty czasami sobie z nią zwyczajnie nie radzą(ale to te z pierwszych) i mi ją zwracają z informacją, że operacja nie możliwa.
minus nr 2 to akurat fakt, że karta ta jest dodatkowo płatna przy wyrabianiu. U mnie było około 10 zł
Pozdrawiam
Iggy napisał(a): 5-litrowy dymionek Matana w Konzumie
pasażer napisał(a):Torac napisał(a):pasażer napisał(a):Mądrego i przyjemnie posłuchać...
i vice versal
Po czym kolega wnosi, iż owe pochlebstwa w jego kierunku skierowane były?
Iggy napisał(a):Torac napisał(a):Oj, przypomniały mi się te 5 litrówki sprzed 15 laty.
Bardzo fajne winko
Do obiadu, kolacji i wieczornych pogawędek