Bravik napisał(a):sergiuszchojnacki napisał(a):Bravik napisał(a):Wczorajsze kursy - karta MasterCard do konta Przekorzystnego w Pekao SA .
kuna z bankomatu ZaBa w Metkovič - 0,586 PLN
bośniacka marka BAM z bankomatów UniCredit w Čaplijnie i w Sarajewie - 2,21 PLN.
Nic dodać , nic ująć.
Notabene - bank UniCredit jest bardzo popularny w BiH - wszędzie pełno ich bankomatów.
Też karta MasterCard - konto Przekorzystne w Pekao SA. W Orebicu najtaniej w w bankomacie ZaBa przy dużym Konzumie, ale aż 0,63 PLN za kunę. Wybierałem opcję bez konwersji. Nie wiem skąd takie tanie przeliczenia w innych miejscach. Generalnie większość bankomatów w Orebiciu oferowała kunę po 0,65 PLN, a bankomat przy markecie Tommy bandycki przelicznik 0,75 PLN.
Następnym razem nie będę słuchał bajek o korzyściach kont walutowych, ale zakupię dużą ilość kun na wyjazd w kantorach w Polsce. Trochę oldschool, ale chyba pewniejsze niż jakieś lewe bankomaty w Chorwacji.
Dzisiejsze kursy
Split - bankomat ZaBa przy Pałacu Dioklecjana - 0,5888
Komiža - to samo Riva Sv. Mikule - 0,5889
Wszystkie bankomaty ZaBa z których wyciągałem gotówkę proponowały przeliczenie na PLN po kursie 0,63.
Jeżeli bankomat zaproponuje ci takie przeliczenie , to masz dwie opcje: albo się zgadzasz i klikasz prawy dolny przycisk, albo wybierasz opcje bez konwersji i naciskasz lewy dolny przycisk. W następnym oknie dostajesz zapytanie czy jesteś pewien, że chcesz bez konwersji na PLN. Jeszcze raz naciskasz lewy dolny. I masz kurs taki jaki podałem wyżej. Niektóre bankomaty już po pierwszym potwierdzeniu, że nie chcesz konwersji nie pytają o ponowne potwierdzenie. Tak było np. w Splicie.
Musisz robić coś nie tak. Spróbuj tego o czym piszę i zobaczysz jaki będziesz miał kurs. Powodzonka.
Ps. A sprawdzałeś co zdjęło z konta??
Dzięki. Robiłem tak, jak piszesz (odrzucając konwersję). Znam angielski, więc komunikaty rozumiałem. Jestem już w domu, więc "fizycznie" nie sprawdzę, ale tak jak sugerujesz, sprawdzę w zestawieniach transakcji banku jak ostatecznie wyszło.