ziemniak napisał(a):Mam rozwiązanie sporu. Pochodziłem, popytałem, policzyłem. Oczywiście najmniej opłaca się kupować kuny w Polsce. W innych przypadkach, praktycznie nie ma różnicy. Oto wyliczenia:
Kantor POL:
0,65 zł / 1 kn (taki kurs jest w Częstochowie 30.05)
1'000 kn = 650 zł
Bank w CRO:
Tutaj wychodzą zawsze groszowe różnice. Jednego dnia lepiej wymieniać Euro, drugiego Złoty.
1 kn / 1,66 zł
1'000 kn = 606 zł
1 kn / 7,52 E / 4,45 zł
1'000 kn = 592 zł
Karta mBank:
Przewalutowanie na Euro, którego zakup jest po cenie sprzedaży BRE Banku. Kuna na Euro jest przeliczana wg. średniego kursu.
1 kn / 7,57 E / 4,53 zł
1'000 kn = 598 zł
podajesz nieprawdziwe informacje , tylko nie wiem po co .
http://www.mbank.pl/download/regulaminy ... mBanku.pdf
VI Rozliczenia transakcji, opłat i prowizji. Kursy walutowe.
§ 27.
1. mBank dokonuje rozliczenia operacji dokonanych przy użyciu karty poprzez obciążenie rachunku bankowego, do
którego karta została wydana.
2. mBank obciąża kwotą rozliczanej transakcji rachunek bankowy, do którego została wydana karta z datą rozliczenia
transakcji.
3. mBank dokonuje obciążenia rachunku bankowego w walucie rachunku.
4. Kwoty wszystkich transakcji dokonanych przy użyciu karty w walucie innej niż waluta rachunku przeliczane są
przez Organizację Płatniczą na walutę rozliczeniową po kursie stosowanym przez daną Organizację Płatniczą.
Przeliczone na walutę rozliczeniową kwoty transakcji są następnie przeliczane na walutę rachunku po kursie
sprzedaży dewiz obowiązującym w mBanku w dniu rozliczenia transakcji.
5. Rodzaj waluty rozliczeniowej określa mBank. Rodzaj stosowanej waluty rozliczeniowej podawany jest do
wiadomości Klientów za pośrednictwem mLinii oraz na stronie internetowej mBanku
to po 1
po 2: http://www.mbank.pl/karty/debetowe/visa ... ax/#tabs=2
1 W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji
mamy więc przewalutowanie po kursie sprzedaży + 2X prowizja 2% .