napisał(a) Hercklekot » 25.04.2018 22:52
Napiszę ostatni post w tym wątku. Ostatni, przysięgam, bo mnie szlag trafi. Nie mam żadnego "przekorzystnego" konta, tylko zwykłe konto ROR, założone z 10 lat temu przy okazji brania kredytu hipotecznego w tym banku (nawet nie wiem jak się nazywa). Pobieram kuny z bankomatach Zagrebacka Banka w Chorwacji wybierając opcję obciążenia konta w HRK (a nie w PLN - bankomat spyta). Z konta schodzi tyle złotówek ile wynika z aktualnego kursu Kuny w banku Pekao w Polsce. Bez żadnych prowizji, przeliczeń i przewalutowań. Robię tak od 2010 i działa. Kiedyś działało tak dlatego, że Pekao było w grupie Unicredit, teraz na mocy osobnego porozumienia, ale działa.
Zrobiłem tak, bo przeczytałem o tym na forum, nie dzwoniłem po infoliniach, nie doktoryzowałem się, bo szkoda na to czasu. Przy pierwszej wizycie w bankomacie w Chorwacji wypłaciłem małą sumę, sprawdziłem ile mi zeszło złotówek i byłem happy.
PS. Myślę, że większość konsultantów na infolinii Pekao SA nie ma pojęcia, że tak to działa.
Dla niedowiarków, i wszystkich, którzy piszą o "mitycznym bezprowizyjnym wypłacaniu" polecem jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem informację zawartą w poniższym linku:
https://www.pekao.com.pl/placowki_banko ... erId=36885Masz kartę debetową Maestro, MasterCard oraz Visa Banku Pekao SA ? No to wypłacasz lokalną walutę w podanych 14 krajach w bankomatach Grupy Unicredit bez prowizji. Z konta zejdzie Ci tyle PLNów ile wynosi kurs danej waluty w banku Pekao SA, jeżeli wybierzesz opcję obciążenia swojego rachunku złotówkowego w lokalnej walucie. Jeżeli obciążysz w PLN albo wybierzesz DCC to wtedy "myk" nie zadziała. Finito. Uff, żegnam