Na początek witam wszystkich, trafiłem tu, bo szukałem informacji jaką walutę zabrać na wakacje. Przy okazji chciałbym się wypowiedzieć w temacie płatności kartą. Otóż prawie wszystkie banki mają opłatę za wypłatę za granicą lub przewalutowanie lub kurs waluty ustalają sami, tzn. liczą po kursie sprzedaży dewiz własnego banku. Zazwyczaj różnice kursowe - w bankach, nawet tych, które mają i tak niskie prowizje - pomiędzy nimi, a bezpośrednio przeliczanymi wg Visa/Mastercard to około 10 groszy, ALE znam jeden bank w Polsce (może jest ich więcej - nie wiem), w którym płatności kartą (debetową/kredytową) w walutach obcych są rozliczane według właśnie bezpośredniego kursu Visa (czyli chyba taniej się nie da), do tego brak prowizji za przewalutowanie i brak innych opłat (jest tylko opłata za wypłatę z bankomatu za granicą - 10 zł), ale jeśli płacimy kartą to mamy kurs identyczny, jak ten na stronie Visa:
http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... _rates.jsp
Nie będę rzucał nazwą banku, bo zaraz będzie podejrzenie o reklamę, a w żaden sposób nie jestem związany z tym bankiem, czy żadnym innym - po prostu często płacę w walucie obcej i przeszukałem większość banków, żeby znaleźć najtańszą opcję. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nawet jeśli bank reklamuje się jako 'brak opłat za wypłaty za granicą', itp., zazwyczaj są inne opłaty lub niekorzystne kursy - więc i tak płacimy więcej.
Jest jeszcze jakiś bank, w którym karta Mastercard (link do kursów:
https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html ) ma przelicznik bezpośredni (nie pamiętam który bank), a pomiędzy Visa/Mastercard jest taka różnica, że karty są rozliczane w różnych walutach (jedna USD, druga EUR) i płatności w walucie macierzystej są nieco inne - chociaż jak właśnie sprawdziłem, Visa ma lepsze we wszystkich.
Poniżej kursy z 30.05 ze stron Visa/Mastercard dla przykładu:
Visa - EUR 4,3495, USD 3,4601, HRK 0,5736
Mastercard - EUR 4,4224, USD 3,5501, HRK 0,5834
Każda z tych walut w kantorach polskich stała wczoraj wyżej w sprzedaży, z tego co sprawdziłem na chorwackich stronach banków - tam też kurs był wyższy, ale nie mam pewności, jakie kursy są tak naprawdę tam na miejscu, w porównaniu z tymi na stronach banków.
Pozdrawiam.