Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny najlepiej z bankomatu?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marysia Ranczka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marysia Ranczka » 24.07.2012 11:25

W sumie ciężki temat ja mam kartę kredytową w milenium. Dowiem się jak to wygląda w moim przypadku bo coś nie chce mi się wierzyć, że lepiej wpłacać z bankomatu kuny. Podwójne przewalutowanie raczej się nie opłaca przy korzystaniu z karty kredytowej. Może być tak, że biorąc kartę debetową i wpłacając na nią euro będzie się opłacało wypłacać kuny z bankomatu niż euro wymieniać w kantorze ale sprawdzę ten temat.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 24.07.2012 12:03

Z uwagi na różne, różniste prowizje w bankach z tytułu przewalutowań i wypłat w obcych bankomatach, każdy musi podejść do sprawy indywidualnie i przeliczyć według własnego zapotrzebowania.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 24.07.2012 12:13

Na ten przykład w Millenium marża banku pobierana przy przeliczeniach walutowych w przypadku transakcji dokonanych w walutach obcych to 3% no i oczywiście prowizja od wypłat z bankomatu 2,5% lecz nie niej niż 9PLN.
Pozdrav
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 24.07.2012 12:23

Sprawdzone na sobie w Tucepi w ubiegłym tygodniu:

Karta Maestro Pekao SA - wypłata w bankomacie ZagrebackaBanka, bez prowizji, kurs 0,558 kuna!

Płatność ta samą kartą w Konzumie kurs 0,59 kuna

Karta debetowa Visa BZ WBK, wypłata z bankomatu kurs wyszedł 0,60kuna + 10zł prowizji

Karta debetowa Visa BZ WBK, płatność za autostradę, kurs wyszedł 0,60kuna

kolejny raz potwierdza się najlepsza opcja to karta PEKAO SA i wypłata gotówki w Zagrebacka Banka - Grupa Unicredit

Oczywiście kto ceni wygodę, nie będzie patrzył na trzecie miejsce po przecinku, ale mając karte Pekao SA i pod nosem bankomat ZaBa, grzech nie skorzystać
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 24.07.2012 21:10

Potwierdzam kolege HADLERA,
tylko PKO SA via Unicredt via Zagrebacka Banka.
----
tylko mylące może być ta "wypłata gotówki". Nie można wypłacić gotówki jeśli nie ma się konta w miejscowym banku. Wydaje mi się iż kolega miał na mysli bankomaty Zagrebacka lub płatności z karty. Wtedy 0%.
PabloZ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloZ » 24.07.2012 21:20

infantasy napisał(a):Potwierdzam kolege HADLERA,
tylko PKO SA via Unicredt via Zagrebacka Banka.

Kolega wyżej prawidłowo nazwę podał.Pekao SA.
PKO może komuś z PKO BP się skojarzyć,a po co... :)
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 24.07.2012 21:25

Tu lista bankomatów Zagrebacka Banka region Split:
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect ... i+uredjaji
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 24.07.2012 21:33

PKO czy Pekao to prawie jak PKS. Ważne, żeby SA .. :)
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 25.07.2012 07:34

Jak już jesteśmy przy banku PeKaO SA i bezprowizyjnych wypłatach w bankomatach Zagrebacka Banka, to zadam pytanie - ile wynosi miesięczna opłata za prowadzenie konta w PekaO SA? Bo coś obiło mi się o uszy że wcale nie tak mało i czy te niby fajne przeliczniki kuna/złoty i bezprowizyjne wypłaty to przy zsumowaniu wszystkich kosztów nie okażą się pozornymi oszczędnościami?
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 25.07.2012 11:16

Tomasz61 napisał(a):Jak już jesteśmy przy banku PeKaO SA i bezprowizyjnych wypłatach w bankomatach Zagrebacka Banka, to zadam pytanie - ile wynosi miesięczna opłata za prowadzenie konta w PekaO SA? Bo coś obiło mi się o uszy że wcale nie tak mało i czy te niby fajne przeliczniki kuna/złoty i bezprowizyjne wypłaty to przy zsumowaniu wszystkich kosztów nie okażą się pozornymi oszczędnościami?

Zależy jakie konto.Ja mam 9.95 zł.
bm_pl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bm_pl » 02.08.2012 11:09

a co z Mbankiem? podobno nie ma prowizji,czy ktoś mnie w konia robi??
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 02.08.2012 11:13

bm_pl napisał(a):a co z Mbankiem? podobno nie ma prowizji,czy ktoś mnie w konia robi??

mBANK MasterCard
MasterCard Standard EUR 0% Prowizjia za przewalutowanie
MasterCard Gold EUR 0% Prowizjia za przewalutowanie
MasterCard Debit EUR 0% Prowizjia za przewalutowanie
MasterCard Debit Gold EUR 0% Prowizjia za przewalutowanie

Visa Classic EUR 2% Prowizjia za przewalutowanie
bm_pl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bm_pl » 02.08.2012 11:18

dziękuję!

edit:

ale mam jeszcze jedno pytanie, co z kartami inteligo - mastercard,te z paypassem... ktoś ma jakieś info ?
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 03.08.2012 09:42

bm_pl napisał(a):dziękuję!

edit:

ale mam jeszcze jedno pytanie, co z kartami inteligo - mastercard,te z paypassem... ktoś ma jakieś info ?

Mam Visa Electron debetowa w Inteligo. W zeszłym roku w czerwcu jak byłem to kartę rozliczało bezprowizyjnie zarówno przy wypłatach z bankomatu jak i przy płatnościach kartą. Kurs wtedy miałem około 0,56 gr za kunę. Przeliczało bezpośrednio z kun na złotówki. I musiałem wykupić usługę bankomaty bez granic za 4 zł miesięcznie. Potem z niej zrezygnowałem ;).
3grosze
Podróżnik
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) 3grosze » 06.08.2012 20:34

kropi napisał(a):To jakieś szaleństwo, zmień bank i masz problem z głowy. Btw ja założyłem konto w eurobanku jak się nie mogłem przez 3 miesiące doczekać na kartę z pko właśnie przed wyjazdem do Chorwacji. Założenie konta trwało 15 minut, karty przyszły po kilku dniach.Pomyśl,konto można zawsze zamknąć

i powrócił ja :lol: płatność kartą przelicznik po 0.567 :hut:

za rok biorę drobne na tunele, autostrady w Chorwacji , resztę płacił będę kartą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:papa:

p.s było BYCZO :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Kuny najlepiej z bankomatu? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone