Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny najlepiej z bankomatu?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciejka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciejka » 19.06.2012 13:16

Kochani, jadę w okolice Rogoźnicy, sprawdziłam, że bankomat Zagrabecka Banka jest, mając konto i kartę z PEKAO SA mam wypłatę z bankomatu bez prowizji, i z tego się cieszę....ale....zakładając totalnie pesymistyczną wersję, np. bankomat zje mi kartę 8O , i tu mam pytanie do znawców tematu, czy np. na paszport lub dowód w oddziale banku wypłacę pieniądze?Czy ma ktoś może wiedzę, w okolicy Rogoźnicy gdzie jest najbliższy oddział.
Bardzo proszę o odpowiedzi, jeśli pytanie wyda Wam się dziecinnie proste to nie bijcie, wytłumaczcie :oops:
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 19.06.2012 15:37

Maciejka napisał(a):Kochani, jadę w okolice Rogoźnicy, sprawdziłam, że bankomat Zagrabecka Banka jest, mając konto i kartę z PEKAO SA mam wypłatę z bankomatu bez prowizji, i z tego się cieszę....ale....zakładając totalnie pesymistyczną wersję, np. bankomat zje mi kartę 8O , i tu mam pytanie do znawców tematu, czy np. na paszport lub dowód w oddziale banku wypłacę pieniądze?Czy ma ktoś może wiedzę, w okolicy Rogoźnicy gdzie jest najbliższy oddział.
Bardzo proszę o odpowiedzi, jeśli pytanie wyda Wam się dziecinnie proste to nie bijcie, wytłumaczcie :oops:

najlepiej jak będziesz miał też drugie konto i kartę, wtedy skorzystasz z internetu i przelejesz pieniądze na to drugie. Możesz założyć sobie darmowe konto bez prowizji np w Mbanku
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 23.06.2012 15:26

Świeża informacja:
- bank PKO BP, karta Visa debetowa, płatności w slepach i wypłaty z bankomatów w ubiegłym tygodniu w Tucepi, bank policzył sobie pomiędzy 0,594 zł a 0,599 zł za kunę.

Myślę, że płatności są najbardziej opłacalne właśnie kartą.

Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2012 16:25

Wczoraj kupiłem sobie Euro po 4,27 (bez negocjacji i specjalnego szukania- wszedłem do pierwszego lepszego kantoru)

Na dzień dzisiejszy dostanę 7,55 kun za euro - czyli kosztuje mnie kuna - 0,565

jeszcze raz zadam pytanie czy 0,565 to więcej czy mniej od 0,59 :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2012 16:48

Torac napisał(a):Wczoraj kupiłem sobie Euro po 4,27 (bez negocjacji i specjalnego szukania- wszedłem do pierwszego lepszego kantoru)

Czyli kupujemy euro w kraju, a na miejscy wymieniamy na kuny. I tego się trzymajmy :roll: :D
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 23.06.2012 18:33

Torac napisał(a):Wczoraj kupiłem sobie Euro po 4,27 (bez negocjacji i specjalnego szukania- wszedłem do pierwszego lepszego kantoru)

No oczywiście Twoja korzyść jednak ja widziałem w kantorze coś koło 7,45 kun/E, ale za bardzo się za tym nie rozglądałem.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2012 18:39

pietrekzbronami napisał(a):

No oczywiście Twoja korzyść jednak ja widziałem w kantorze coś koło 7,45 kun/E, ale za bardzo się za tym nie rozglądałem.

to i tak daje - 0,573. Nie wyjdzie inaczej.
ps. Cena skupu Euro dzisiaj w Zagrebacka Banka to 7,495 kn - daje 0,569/złotych za kunę !
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 23.06.2012 19:03

Torac napisał(a):jeszcze raz zadam pytanie czy 0,565 to więcej czy mniej od 0,59 :?:

Obrazek
By artur68 at 2012-06-23

Jeszcze raz zadam pytanie czy 0,59 to mniej czy więcej od 0,69

Proszę nie odbierać mojego postu jako jakiejś złośliwości.
Kuny w Poznaniu są bardzo drogie i płacąc kartą w Chorwacji "zarabiam jakieś 10 groszy na kunie - wypłacając np. 3000 kun zarabiam 300 złtych.

Gdybym mieszkał na Śląsku i miał możliwość zakupu po 59 groszy również nie wypłacałbym na miejscu lecz kupił kuny w Polsce.

Pozdrawiam Artur
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2012 19:22

Ale chyba mnie źle zrozumiałeś. Nikomu nie polecam zakupu kun w Polsce. Drogo i tyle. najdrożej!

Ile kosztuje w Poznaniu Euro :?:
I tak je musimy posiadać żeby opłacić apartament, moje wyliczenia (próby) wskazują że kuna to koszt w najgorszym wypadku
0,57
kto da lepiej :?:

Ps. ja mam kuny z 2007lub 2008 i wyszły mnie 0,54 - tak się nie liczy :?:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2012 19:26

Na marginesie, 30% moich chorwackich wydatków reguluję plastikiem :!:
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 23.06.2012 19:40

No to nieźle u nas w Bydgoszczy kuny poniżej 0,64 nie widziałem z zasady wszyscy maja po 0,65 kuna
Więc raczej mało opłacalne. :evil:
Standardowo zabieram 1000E resztki kun jakieś 400 a reszta na miejscu plastikiem +wypłaty z bankomatów.
:D
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 26.06.2012 13:02

pietrekzbronami napisał(a):Świeża informacja:
- bank PKO BP, karta Visa debetowa, płatności w slepach i wypłaty z bankomatów w ubiegłym tygodniu w Tucepi, bank policzył sobie pomiędzy 0,594 zł a 0,599 zł za kunę.

Myślę, że płatności są najbardziej opłacalne właśnie kartą.

Pozdrawiam

Coś chyba nie tak. W PKP BP jest po pierwsze prowizja za wypłatę z bankomatów obcych (3%) jak również przewalutowanie z kuna na euro i euro na złoty. To tyle w temacie. kurs euro 4,3601 na tę chwilę.
MarcG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcG » 26.06.2012 13:55

Torac napisał(a):Ale chyba mnie źle zrozumiałeś. Nikomu nie polecam zakupu kun w Polsce. Drogo i tyle. najdrożej!

Ile kosztuje w Poznaniu Euro :?:
I tak je musimy posiadać żeby opłacić apartament, moje wyliczenia (próby) wskazują że kuna to koszt w najgorszym wypadku
0,57
kto da lepiej :?:

Ps. ja mam kuny z 2007lub 2008 i wyszły mnie 0,54 - tak się nie liczy :?:

eeeee tam przesadzasz :D W Warszawie są po 0,58 http://www.kantor-polres.pl/
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 26.06.2012 16:12

slaweek napisał(a):Coś chyba nie tak. W PKP BP jest po pierwsze prowizja za wypłatę z bankomatów obcych (3%) jak również przewalutowanie z kuna na euro i euro na złoty. To tyle w temacie. kurs euro 4,3601 na tę chwilę.

3% za wypłatę z bankomatu obcego???????
Co to za złodziejska opłata?
Chyba, że posiłkujesz się kartą kredytową. To tu może byc taka prowizja. Ale karta kredytowa nie służy do wypłacania gotówki.
(na szczęście nie mam KK)
kiniutek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiniutek » 26.06.2012 16:58

Mariusz_M napisał(a):
slaweek napisał(a):Coś chyba nie tak. W PKP BP jest po pierwsze prowizja za wypłatę z bankomatów obcych (3%) jak również przewalutowanie z kuna na euro i euro na złoty. To tyle w temacie. kurs euro 4,3601 na tę chwilę.

3% za wypłatę z bankomatu obcego???????
Co to za złodziejska opłata?
Chyba, że posiłkujesz się kartą kredytową. To tu może byc taka prowizja. Ale karta kredytowa nie służy do wypłacania gotówki.
(na szczęście nie mam KK)

chyba że robisz sobie coś takiego jak - uruchomienie w Inteligo przynajmniej - "bankomaty bez granic" 4 zł na miesiąc usługa, wypłata z bankomatów bez prowizji na całym świecie,
ale racja oni liczą sobie po własnym kursie - najpierw zależy jaka karta
visa oblicza to tak:

http://corporate.visa.com/pd/consumer_services/consumer_ex_rates.jsp

ps.
w cinkciarzu - kantor - kurs EUR - 4,28 w Zielonej Górze był 3 dni temu..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Kuny najlepiej z bankomatu? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone