auganov napisał(a):po chorwackiej stronie-zaraz za przejściem granicznym są kantory.W jednym z nich z 10/11.07 br. przed 5.00 rano zamieniałem PLN na kuny - kurs był bardzo przyzwoity - za 100 PLN dostałem 162 kuny. Płatności na terenie Chorwacji a także w sąsiedniej Bosni i Hercegowinie przy drobnych zakupach dokonywałem w kunach, płaciłem równiez kartą, jednakże w dwóch przypadkach w restauracji nie chcieli aby płacić karta - zażądali gotówki stwierdzając, że kartom nie ufają.Już od kilku lat zabieram do Chorwacji polskie złote i jeszcze nigdy nigdzie nie miałem kłopotów z ich wymianą, dlatego uważam iz jest to najkorzystniejszy sposób zamiany pieniędzy w Chorwacji.
agula83 napisał(a):A czy ktoś zna link do chorwackiej strony kursów wymiany walut. Wtedy najłatwiej bedzie sobie przeliczyć co taniej wychodzi.
PS. Czy przy granicy węgiersko chorwackiej kantory są czynne 24h/dobę?
pam napisał(a):W kantorze na Pagu 1 zł = 1,54. Wypłata w bankomacie 1000kn razem z prowizją wyszło po 0,59.
szpecgos napisał(a):pam napisał(a):W kantorze na Pagu 1 zł = 1,54. Wypłata w bankomacie 1000kn razem z prowizją wyszło po 0,59.
Zamiana złotówek na kuny jest niekorzystna - kupno euro w Polsce i wymiana na kuny - na dzisiaj wychodzi 0,57.
Jaki bank? jakie konto? - ta informacja 0,59 to jest z wyciągu czy tak wychodzi z kwoty obciążonej?
szpecgos napisał(a):auganov napisał(a):po chorwackiej stronie-zaraz za przejściem granicznym są kantory.W jednym z nich z 10/11.07 br. przed 5.00 rano zamieniałem PLN na kuny - kurs był bardzo przyzwoity - za 100 PLN dostałem 162 kuny. Płatności na terenie Chorwacji a także w sąsiedniej Bosni i Hercegowinie przy drobnych zakupach dokonywałem w kunach, płaciłem równiez kartą, jednakże w dwóch przypadkach w restauracji nie chcieli aby płacić karta - zażądali gotówki stwierdzając, że kartom nie ufają.Już od kilku lat zabieram do Chorwacji polskie złote i jeszcze nigdy nigdzie nie miałem kłopotów z ich wymianą, dlatego uważam iz jest to najkorzystniejszy sposób zamiany pieniędzy w Chorwacji.
Korzystniej jest kupić w Polsce Euro i wymienić w Chorwacji na kuny.
Prosta kalkulacja obecnie za 420zł dostaniemy 707 kun za 100 euro dostaniemy 727 kun a Euro za 4,20 spokojnie idzie w tej chwili kupić.
Rok temu jak byłem to Złotówka też gorzej wychodziła.
Pozdrawiam.
Piotr-B napisał(a):W dniach 25.07-01.08 byliśmy na Pagu w Novalji
Kursy w kantorach kształtowały się następująco
100euro=725-727 kun
Płatność kartą visa BZWBK 2,8% przewalutowanie
1kuna=0,59 zł
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne