Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny czy Euro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 24.07.2009 10:39

weldon napisał(a):Obrazek

OK OK

Po prostu wychodzi na to, że wyjazd np. do Las Vegas
będzie mało atrakcyjny bo żetony są drogie :D

pzdr

Nie. Wychodzi na to że nie trzeba być zaślepionym Chorwacją, choć to piękny kraj, a popatrzeć trochę na wyjazdy wakacyjne zdroworozsądkowo, bo kraj, choć piękny- NIE JEST WARTY KAŻDYCH pieniędzy. Są inne, równie ciekawe miejsca. Ot, tyle i aż tyle.
Zgoda. Rozejm. :)
Kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kurzy » 24.07.2009 10:52

Głowy do góry:) Euro tanieje!!
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 24.07.2009 10:55

Kuny czy Euro?

Myślę, że lepiej jest euro!
Oczekuje się, dewaluację kuny !!!!!!

:?
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 24.07.2009 11:31

mirko napisał(a):Kuny czy Euro?

Myślę, że lepiej jest euro!
Oczekuje się, dewaluację kuny !!!!!!

:?

Na chwilęobecną Euro a najlepiej kartę wziąć :)
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 24.07.2009 12:41

Witam,

Włączę się do wątku bo nie jestem do końca przekonany co do tej płatności kartą.
Jasne jest, że nie ma najmniejszego sensu kupować kun w Polsce - tylko euro.
Mam wątpliwości co do płatności kartą czy wypłaty z bankomatu - załóżmy przypadek, że bank nie pobiera prowizji za wypłatę z bankomatu(wersja bardzo optymistyczna ale realna).
- rozliczenie następuje na podstawie kursu Visa - czyli przeliczenie kwoty jaką płacimy na kurs rozliczeniowy - i tutaj jest niby ładnie i jesteśmy ładnie informowani jakim kursem płaciliśmy i jest on korzystny bo jest zazwyczaj na poziomie trochę wyższym niż średnie - np dzisiaj PLN-EURO 4,29.(czyli mamy pierwsza opłatę)
- po takiej operacji bank obciąża nasze konto przeliczając z waluty bazowej karty na PLN i to się odbywa już po kursie banku - który zazwyczaj jest dość niekorzystny np na dzisiaj pko - 4,35 DB 4,39 i po takim kursie jesteśmy obciążeni na koncie(i możemy się zdziwić po powrocie z wakacji patrząc na kwotę jaką mieliśmy być obciążeni a jaka faktycznie jesteśmy) a w kantorze możemy np kupić obecnie euro za 4,28

A jak mamy jeszcze prowizję od wypłaty w bankomacie to będzie jeszcze np 2% drożej.

Nie wiem chyba, że to działa inaczej ale z tego co się orientuje to właśnie tak to funkcjonuje i na kursach bankowych wychodzi się drożej niż w kantorach.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 24.07.2009 13:02

NIE MA idealnego rozwiązania, chociażby dlatego że na rynku jest taka mnogość banków i parę rodzajów kart. Jednemu opłaca się to, drugiemu ta sama opcja nie pasuje zupełnie i wychodzi najdrożej. Mam m.in. Mastercarda z Citibanku, ale z wstępnych informacji udzielonych przez panią wychodzi na to że w przypadku transakcji w sklepie Kuny zostaną przeliczone na Euro, a potem mi to Euro przeliczą (czytaj: SPRZEDADZĄ po złodziejskim kursie, a Citi to potrafi np. na dziś sprzedaż wynosi 4.40, a w kantorach 4.25) na złotówki. Ja wolę zrobić to samemu. Na 100% będzie taniej. Ludzie nie kupują Euro żeby nie dać zarobić kantorom etc, a potem wała z nich zazwyczaj robi bank, bo sprzedaje im drożej niż by przed wyjazdem kupili w kantorze lub od znajomego. Takie jest moje zdanie. Oczywiście możecie się z nim nie zgodzić :) Że o dodatkowych opłatach za wyjęcie z niezaprzyjaźnionego bankomatu nie wspomnę...
Poprostu NIE uniknie się podwójnego przewalutowania. Płacąc kartą Kuny przeliczane są na Euro, a potem bank Ci to Euro sprzedaje. Kupując samemu Euro i wymieniając w Chorwacji na Kuny "wyręczasz" bank. Ja tam mam do siebie większe zaufanie niż do banku. I sam sobie przeznaczę swoją "prowizję" na co zechcę :)
Ostatnio edytowano 24.07.2009 13:10 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 24.07.2009 13:10

O tym właśnie piszę - praktycznie każdy bank przelicza po swoim złodziejskim kursie.
Najlepsze w tym jest to, że jak za coś płacimy i mamy wydruk kursu to teoretycznie jest wszystko ok - konto jest natomiast obciążane całkiem inaczej.
Chyba, że ktoś może podać jakiś bank, który tak nie robi to może jeszcze założę przed wyjazdem tam konto bo mam w PKO i wiem, że tam nie jest to korzystne.

Wiele osób tutaj pisało, że najlepszym rozwiązaniem jest karta - czy można prosić o informacje jaki bank i jakie konto tak korzystnie wychodzi?
DONDON
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DONDON » 24.07.2009 13:23

weldon napisał(a):
DONDON napisał(a): A tak na marginesie, to ceny w Chorwacji są już zabójcze i traci ona na atrakcyjności.

Boskie. Mierzyć atrakcyjność wakacji cenami w sklepie.

Obrazek

Czyli co? Następne wakacje spędzisz na kupowaniu ziemniaków w Biedronce?
Cenowo dość atrakcyjne.

Zdaje się, ze na tym forum poruszamy również tematykę kosztów.
Nie rozumiem kompletnie Twojego ataku. Wielu ludzi pyta tutaj o koszta związane z wyjazdem i pobytem.
Uznałem za stosowne ostrzec ich przed opiniami takich właśnie jak Ty bezgranicznych optymistów. Gdybym napisał jakąś nieprawdę, to służę, ale to zaledwie garść informacji prostujących mit o taniości Chorwacji.
Stać mnie na takie wakacje i byłem na nich, a i w Biedronce też kupuję, bo nie lubię się nadymać i szpanować. Jeżeli produkt jest w cenie przystępnej i ma dobrą jakość, to go kupuję i tyle. Dotyczy to zakupów i również zakupu wakacji.
A tak nawiązując do Twojego nieszczęsnego wpisu - ziemniaki w Chorwacji są bardzo przyzwoite, ale również bardzo drogie.
Nie mam wyrzutów sumienia z tego powodu, że umiem liczyć. Jeżeli Ty nie przepadasz za tą czynnością, to mnie to nie przeszkadza, ale pozwól ludziom porozmawiać o kosztach i nie zabieraj głosu, bo nikomu z Twojego wpisu nic nie przyszło i nie zawiera on nic, co pomoże komuś.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2009 14:01

szpecgos napisał(a):O tym właśnie piszę - praktycznie każdy bank przelicza po swoim złodziejskim kursie.
Najlepsze w tym jest to, że jak za coś płacimy i mamy wydruk kursu to teoretycznie jest wszystko ok - konto jest natomiast obciążane całkiem inaczej.
Chyba, że ktoś może podać jakiś bank, który tak nie robi to może jeszcze założę przed wyjazdem tam konto bo mam w PKO i wiem, że tam nie jest to korzystne.

Wiele osób tutaj pisało, że najlepszym rozwiązaniem jest karta - czy można prosić o informacje jaki bank i jakie konto tak korzystnie wychodzi?

W tej chwili jedynym bankiem w Polsce, który przelicza transakcje bezpośrednio na złote (stosując przelicznik organizacji kartowej, w praktyce zbliżony do kursów średnich NBP) i nie pobiera prowizji za przewalutowanie, jest Polbank. Tak jest na pewno przy transakcjach ich kartami kredytowymi - o debetowe musisz się dopytać.

Jak będę miał chwilę czasu w domu, postaram się odgrzebać wyciąg z kilkoma transakcjami z początku lipca.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2009 14:48

DONDON napisał(a):....

Zacytuję sam siebie:

weldon napisał(a):
OK OK

Po prostu wychodzi na to, że wyjazd np. do Las Vegas będzie mało atrakcyjny bo żetony są drogie :D

Nie atakuję, tylko komentuję.
Po prostu atrakcyjność miejsca wyjazdu wakacyjnego mierzę inną miarą,
a to, co napisałeś, zabrzmiało mniej więcej tak:
- w tej cenie niebo jest mniej błękitne, woda mniej przezroczysta, zabytki młodsze, a rakija ma za mało procentów :D

Więcej luzu. W końcu są wakacje.

PAX PAX Obrazek
DONDON
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DONDON » 24.07.2009 18:11

weldon napisał(a):
DONDON napisał(a):....

Zacytuję sam siebie:

weldon napisał(a):
OK OK

Po prostu wychodzi na to, że wyjazd np. do Las Vegas będzie mało atrakcyjny bo żetony są drogie :D

Nie atakuję, tylko komentuję.
Po prostu atrakcyjność miejsca wyjazdu wakacyjnego mierzę inną miarą,
a to, co napisałeś, zabrzmiało mniej więcej tak:
- w tej cenie niebo jest mniej błękitne, woda mniej przezroczysta, zabytki młodsze, a rakija ma za mało procentów :D

Więcej luzu. W końcu są wakacje.

PAX PAX Obrazek

Atrakcyjność miejsca jest w przypadku Chorwacji niezmienna, ale koszt bardzo się zmienił i trzeba o tym powiedzieć.
Nie nadużywaj i nie wtykaj w moje usta swoich dywagacji.
1. Rakija jest rakiją
2. Niebo tak samo błękitne
3. Woda jest przeźroczysta
4. Ceny są wysokie i znacznie wyższe niż kilka lat temu, co sprawia, że Chorwacja będzie musiała konkurować z chociażby Italią, czy Grecją.

Na urlopie bawiłem się bardzo dobrze. W końcu były to wakacje.
Luzem moim się proszę nie zajmować. Być luźnym nie oznacza popadać w głupotę. Jeżeli uważasz, że Chorwacja jest warta każdych pieniędzy, to sądzę, że jesteś w błędzie.
Nie będę już więcej odpisywał. Idź swoją drogą. Dobrze byłoby jednak gdybyś potrafił napisać merytorycznie i podzielił się wiedzą i informacją, a nie egzaltowanymi zachwytami, okraszonymi tak zwanym "luzem".
Komu i do czego potrzebne są takie uwagi ?

:?: :?: :papa:
horse
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) horse » 24.07.2009 18:29

Mam bardzo dobre doświadczenie jeśli chodzi o posługiwanie sie kartami w Chorwacji. Posiadam kartę kredytową visa PKO BP, i kartę debetowa visa PKO BP, oraz kartę debetową Inteligo. W zeszłym roku płaciłem nimi w sklepach i wypłacałem kuny z bankomatów.
Za wypłatę z bankomatu karta PKO BP prowizja 10 zł, za wypłatę z bankomatu Karta Inteligo 7 zł. Przy płaceniu w sklepie kartami 0 prowizji. Kurs przeliczenia bardzo korzystny, w zeszłym roku to było około 1 kn =0,47 zł, czyli bardzo blisko oficjalnego kursu NBP. Karty wszędzie akceptowane, i zero problemów z płaceniem. Dużo gorsze doświadczenie miałem u naszych sąsiadów Czechów, gdzie przy próbie płacenia kartą w sklepie, panie bardzo się krzywiły, a na stacji benzynowej kazano mi podać i pin i jeszcze dodatkowo podpisać.
Pozdrawiam horse
punto2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) punto2 » 24.07.2009 19:12

Witam. Gdyby ktoś chciał kupic 500 kun to chętnie odsprzedam . W tym roku nie pojadę więc mi nie potrzebne. wiadomość na : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2009 08:21

Sprzedałeś już te zwierzaki :?:
Balkanac
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Balkanac » 31.07.2009 09:10

Witam! Czy po przekroczeniu granicy w Gruskovje/Macelj znajduje się gdzieś kantor, żebym mógł wymienić jakieś drobne ( z 10,20 euro)? I gdzie się znajduje? Bo jeśli dobrze kojarzę, to najpierw jest słoweńska granica, potem przejazd przez taki pas "wspólny/niczyi", a następnie stoją Chorwaci, a potem to już myk na autostradę ( nie chciałbym przegapić kantoru). Pozdr!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone