Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny czy Euro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomrz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 15.07.2009 14:44

Byłem- widziałem-- więc napisze.

Nie ma sensu kupować kun w PL.
Na miejscu można spokojnie wymienić pln na kuny ( w piątek płacili 1,41 kuny za pln).

Jak ktoś musi można kupić euro ale nie wiem czy jest sens :wink: .
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 15.07.2009 15:29

Przy tym kursie złotówki w Chorwacji to wychodzi jakieś 0,71zł za kunę. Kupując u nas Euro a potem na miejscu wymieniając na Kuny kurs wyniesie około 0,61-0,63zł. A 10gr na 1 kunie to dosyć dużo :]
Zresztą Kuna w Polsce stoi już po 0,65zł w kantorowej sprzedaży więc lepiej złotówek nie wymieniać w Cro :]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.07.2009 16:24

Najlepiej wypłacic z bankomatu. Nawet wliczając prowiije wychodziło mi (w mbank) 0,64 za kunę. Bez prowizji 0,61.
Na autostradach płaciliśmy kartą, w sklepie kartą.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 15.07.2009 21:48

__Marcin__ napisał(a):Przy tym kursie złotówki w Chorwacji to wychodzi jakieś 0,71zł za kunę. Kupując u nas Euro a potem na miejscu wymieniając na Kuny kurs wyniesie około 0,61-0,63zł. A 10gr na 1 kunie to dosyć dużo :]
Zresztą Kuna w Polsce stoi już po 0,65zł w kantorowej sprzedaży więc lepiej złotówek nie wymieniać w Cro :]

ohoho, a we Wrocławiu nawet 0,71 :x
uboat
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboat » 20.07.2009 11:05

Tomrz napisał(a):Byłem- widziałem-- więc napisze.

Nie ma sensu kupować kun w PL.
Na miejscu można spokojnie wymienić pln na kuny ( w piątek płacili 1,41 kuny za pln).

Jak ktoś musi można kupić euro ale nie wiem czy jest sens :wink: .

trochę cię w tym kantorze naciągnęli. W Splitska Banka np było po 0,61zł/kune (1,64 kuna/PLN)

http://www.splitskabanka.hr/tabid/1181/XmlSourceType/u/XMid/1642/Default.aspx?XmlSource=/Xml/TecajnaLista/20090710.xml&sd=20090710

Najlepiej teraz wymienić PLN tam na miejscu bo unikasz podwójnych spreadów gdybyś zabrał EUR (PLN/EUR, potem EUR/kuna). W Polsce kuny w kantorach to już w ogóle kosmos.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.07.2009 01:44

Mam zamiar kupić przed wyjazdem Kuny i Forinty w Polsce. Chodzi mi tylko o ilość niezbędną na przejazd tj. tankowania, autostrady, prom. Chcę zabezpieczyć się przed ewentualnymi problemami jak np. tankowanie LPG na jakiejs małej stacyjce bez terminala kart, awarii terminala na bramkach, nie wiem też czy w Drveniku zapłacę kartą za prom. Poza tym sa przypadki lichwiarskiego przeliczania walut na bramkach, lub też kołowanie z wydawaniem reszty. Potrzebuje 10000 Forintów i 800 Kun. Na Forintach nie widać różnicy natomiast na Kunach stracę około 48 złotych (kantor w PL 0.67zł, karta w CRO 0,61zł). Nie jest to dużo. Na powrót kuny wybiorę w bankomacie w CRO. Życie codzienne w CRO to płacenie kartą i chorwackie bankomaty.
rudeboy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rudeboy » 22.07.2009 22:40

W BiH wyciagnalem 40KM, a reszta karta, w Chorwacji tylko karta (nie wymienilem ani kuny), o ile to nie sa duze kwoty to nie chca przyjmowac Eur a w szczegolnosci niskich nominalow.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 23.07.2009 07:56

Czy ktoś wypłacał z bankomatu słowackiego euro ? Jaki wychodzi przelicznik zł do euro ?
DONDON
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DONDON » 23.07.2009 12:42

Bartstep napisał(a)::roll:
Po raz pierwszy wybieram sie na Chorwacje. Na domiar wyczynu postanowilem tam pojechac swoim samochodem.
Wybralem wyspe, na ktora musze dostac sie promem.
I stad moje pytanie.

CZYM PLACI SIE W CHORWACJI?
Czy za prom zaplace Kunami, czy tak samo dobre jest Euro?
A moze przelicznik jest do bani?

Doradzcie mi.

Z gory dziekuje :wink:

Witam. Właśnie wróciłem z Chorwacji z miejscowości Vodice.
Co do waluty, to napiszę tak.
Zabrałem 250 Eur tak na wszelki wypadek i przywiozłem je do Polski.
Praktycznie za wszystko płaciłem kartą Visa Electron (w sklepie, na stacjach, na wodospadach KRK). Drobne zakupy w np. w piekarni płaciłem kunami pobranymi z bankomatu. Bank przeliczył mi je po 0,62 PLN. W Polsce kupiłem 300 kun na autostradę po 0,72 PLN. Więc nie opłaca się kupować u nas kun.
Oferowano mi wymianę Eur na kuny przelicznikiem 7,14 kun za 1 Eur.
Karta płatnicza i jeszcze raz karta.
A tak na marginesie, to ceny w Chorwacji są już zabójcze i traci ona na atrakcyjności. Polecam zabranie maks. żywności z kraju, żeby nie dostać zawału przy kasie.
golly
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golly » 23.07.2009 14:44

DONDON napisał(a):

Dondon,
A jaki był przelicznik PLN na Kuny?
lanni
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lanni » 23.07.2009 20:59

za euro płacą 7,27kun za złotówkę 1.58kuny
DONDON
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DONDON » 24.07.2009 09:21

golly napisał(a):
DONDON napisał(a):

Dondon,
A jaki był przelicznik PLN na Kuny?

Faktycznie w każdym kantorze można było bez problemu wymienić zł na kuny, ale nie interesowałem się tym z braku potrzeby. Kojarzy mi się coś tak, jak pisze Ianni.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2009 09:37

DONDON napisał(a): A tak na marginesie, to ceny w Chorwacji są już zabójcze i traci ona na atrakcyjności.

Boskie. Mierzyć atrakcyjność wakacji cenami w sklepie.

Obrazek

Czyli co? Następne wakacje spędzisz na kupowaniu ziemniaków w Biedronce?
Cenowo dość atrakcyjne.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 24.07.2009 09:53

weldon napisał(a):
DONDON napisał(a): A tak na marginesie, to ceny w Chorwacji są już zabójcze i traci ona na atrakcyjności.

Boskie. Mierzyć atrakcyjność wakacji cenami w sklepie.

Obrazek

Czyli co? Następne wakacje spędzisz na kupowaniu ziemniaków w Biedronce?
Cenowo dość atrakcyjne.

Ojjj, nie zaczynajcie znowu. Niektórzy w życiu kierują się zdrowym rozsądkiem. Gdyby Euro stało 5pln na pewno bym się do Chorwacji nie wybrał, bo to przeczyło by zdrowemu rozsądkowi wg. mnie. A wcale nie oznacza to że mnie nie stać i latam po Biedronkach, szukając najtańszych towarów. Po prostu NIE dałbym za kwaterę dla 2+1 od 250pln w górę i tyle. I zaręczam ci że takich osób jak ja i mój przedpisca jest w Polsce więcej.
Policzmy... 14 x 250 (kwaterka) + 1500 (dojazd) + minimalnie 2000pln na wydatki. Daje to w sumie 7000-8000, bo przygotować do drogi też się trzeba, porobić zakupy etc. Myślę że za taki pieniądz można znaleźć alternatywę wcale nie gorszą np. samolotową Portugalię.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2009 10:34

Obrazek

OK OK

Po prostu wychodzi na to, że wyjazd np. do Las Vegas
będzie mało atrakcyjny bo żetony są drogie :D

pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone