Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny czy Euro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 13.07.2009 12:06

Janusz Bajcer napisał(a):
pam napisał(a):
JacYamaha napisał(a):To chyba nie z chęci rozwikłania szarady ale ze względu na to w jakiej walucie się zarabia...

Tzn że mam brać worek złotówek?

Można nawet dwa worki :wink: :lol: złotówki są wymienialne na kuny.

To znaczy, że lepiej niż wypłacać kartą z bankomatu na miejscu?
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 13.07.2009 12:21

pam napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
pam napisał(a):
JacYamaha napisał(a):To chyba nie z chęci rozwikłania szarady ale ze względu na to w jakiej walucie się zarabia...

Tzn że mam brać worek złotówek?

Można nawet dwa worki :wink: :lol: złotówki są wymienialne na kuny.

To znaczy, że lepiej niż wypłacać kartą z bankomatu na miejscu?

przy wypłacie kartą masz duże prowizje, ale to sprawdź sam w swoim banku. Najlepiej jest płacić kartą.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 13.07.2009 13:19

Zawsze wypłacałem kartą i nie zastanawiałem się nad prowizją. Wiadomo, że nie wypłacam po 20 kun, tylko 3-4 razy w ciągu dwóch tygodni. Może lepiej zapłacić prowizję, niż wieźć worek z eurasami?
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 13.07.2009 13:28

Powiedzieli w banku ( Deutche Bank) że visa 2% (min 6zł) a master 3,5% (min 10zł). Chodzi o karty płatnicze bo kredytowej nie potrzebuję :D
Karol099
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol099 » 13.07.2009 14:31

Widzisz wystarczy poszukać.

Na przyszłość edytuj swoje posty a nie pisz post pod postem.
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 13.07.2009 18:59

jedyną wymienialną i akceptowalnę walutą na CAŁYM świecie jest Amerykański Dolar.
Wymienisz w każdym karaju na świecie bez problemu i stratny nie będziesz.
A jak pojedziesz do krajów Azji, Rosji, o Amerykach nie wspomnę to oni tam nawet nie wiedza co to jesy Euro.
Zaraz się znajdą niedowiarki i mądrzejsi, ale ilu polaków tyle sposobów leczenia kaca. Ja zawsze zabieram USD nieważne gdzie jade.
destikero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) destikero » 14.07.2009 17:56

maniekwawa napisał(a):jedyną wymienialną i akceptowalnę walutą na CAŁYM świecie jest Amerykański Dolar.
Wymienisz w każdym karaju na świecie bez problemu i stratny nie będziesz.
A jak pojedziesz do krajów Azji, Rosji, o Amerykach nie wspomnę to oni tam nawet nie wiedza co to jesy Euro.

Nie wiem, jak jest w krajach Azji, ale w Rosji EURO jest równie poważane, jak dolar - o ile nie bardziej. Jestem spedytorem w międzynarodowej firmie transportowej i wiem, o czym mówię. Każdy urzędnik państwowy w Rosji jako formę łapówki preferuje Euro, nie Dolary :)

Ja w tym roku wybieram się pierwszy raz do Chorwacji. Zamierzam zabrać ze sobą Euro na opłacenie apartamentu plus 50 EUR na winiety po drodze (Austria i Słowacja). Resztę pieniędzy zamierzam trzymać na koncie i wypłacać bezgotówkowo lub pobierać z bankomatu. Mam konto Inteligo i kartę Visa Electron. Jadę do Makarskiej - myślę, że nie będzie tam problemów z akceptowaniem mojej karty?

Jako "zapasową" będę miał MasterCard Electronic - karta kredytowa. Może się przyda :)
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 14.07.2009 21:14

Z powyższych informacji i podanych w linkach przelicznikach wynika, że:
- przy wymianie euro (przy kursie 4,37) na kuny daje nam to 1,66 kn / 1 zł
- przy wymianie zł na kuny daje nam to 1,53 kn / 1 zł

Wychodzi na to , że lepiej mieć Euro.

Choć zawsze brałem euro , to teraz:
1. euro biorę tylko do zapłacenia za kwaterę
2. resztę potrzebnej kasy będę brał z bankomatów Zagrebacka Banka - jako że bank ten należy do grupy UniCredit - czyli tej samej co Pekao S.A. - ten kto ma konto w Pekao S.A. (ja mam :wink: ) i posiada zwykłą kartę Visa Electron może wybierać pieniądze z w.w. banku bez żadnych opłat lub prowizji.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 14.07.2009 21:29

To w jakim bankmacie mam wybierać, żeby nie było prowizji, jak mam konto w Deutche Banku? Jest jakiś w ogóle w Cro z tej grupy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2009 21:32

pam napisał(a):To w jakim bankmacie mam wybierać, żeby nie było prowizji, jak mam konto w Deutche Banku?

Najprościej jak zapytasz o to w swoim banku :lol:
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 14.07.2009 21:43

Piotrek_B napisał(a):
pam napisał(a):To w jakim bankmacie mam wybierać, żeby nie było prowizji, jak mam konto w Deutche Banku?

Najprościej jak zapytasz o to w swoim banku :lol:

Ale odkrywcza rada, powaliło mnie na kolana. I najlepiej jak zapytam koło 23.00. Na pewno odbiorą. Piszę to po to, że może ktoś już pytał i wie, albo może pracuje w banku. Jak nie to zapytam. Proponuję doradzić wszytkim powyżej, aby spytali swoich doradców finansowych, a nie zawracali głowy p....łami na forum.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2009 21:49

pam napisał(a):....Ale odkrywcza rada, powaliło mnie na kolana. ...

Jakie pytanie, taka odpowiedź :twisted:
Czy my tu jesteśmy wróżkami, żeby wiedzieć jakie konto posiadasz ?
Bo że w DB to troche mało informacji. Nieprawdaż ?
Zważywszy na fakt, że w DB jest kilka rodzajów kont.
Przykład pierwszy z brzegu:
www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/k ... nternetowe czyli ok. 30 sekund w googlach.
Jak masz ten rodzaj konta to masz gotową odpowiedź jak masz inne konto to moja odpowiedź z postu wyżej nadal aktualna.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 14.07.2009 22:04

Jak masz ten rodzaj konta to masz gotową odpowiedź jak masz inne konto to moja odpowiedź z postu wyżej nadal aktualna.[/quote]

Wydaje mi się, że rodzaj konta nie ma znaczenia na to czy bankomat jest w sieci tego banku. Ale pewnie się nie znam. Tak jak nawet nie wiem jaki mam rodzaj konta. Po prostu jakieś tam mam i już. A na stronie www znalazłem tylko, że DB ma oddział w Zagrzebiu i nic więcej. Ale skoro nikt nie wie to jutro zapytam w banku.
melesiusz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) melesiusz » 15.07.2009 12:08

ja do chorwacji zabieram tylko euro, nie bore zadnych koron czeskich ani kun bo mija sie to z celem, winietki w czechach zaplace zlotowkami na czechy i austrie,slowencom nie dam zarobic :), natomiast w chorwacji trase bede placil drobnymi eu nie bede wymienil na granicy zadnej kasy bo jak wiadomo na granicy zawsze rzna na kursie i tak jest wszedzie, jade do gradac tam na miejscu jest bank i tam bede wymienial kase tak jak 3 lata temu i wychodzilo mito na dobre i wcale do tego nie potrzebuje paszportu czy jakiegos innego dowodu tozsamosci jak ktos gdzies napisal :) poza tym w polsce w ogole nie oplaca sie kun, aktualny kurs kuny z kantoru w katowicach to 0,68zl a eu 4,33zl wiec warto sobie policzyc :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.07.2009 12:20

melesiusz napisał(a):ja do chorwacji zabieram tylko euro, nie bore zadnych koron czeskich ani kun bo mija sie to z celem, winietki w czechach zaplace zlotowkami na czechy i austrie,slowencom nie dam zarobic :), natomiast w chorwacji trase bede placil drobnymi eu nie bede wymienil na granicy zadnej kasy bo jak wiadomo na granicy zawsze rzna na kursie i tak jest wszedzie, jade do gradac tam na miejscu jest bank i tam bede wymienial kase tak jak 3 lata temu i wychodzilo mito na dobre i wcale do tego nie potrzebuje paszportu czy jakiegos innego dowodu tozsamosci jak ktos gdzies napisal :) poza tym w polsce w ogole nie oplaca sie kun, aktualny kurs kuny z kantoru w katowicach to 0,68zl a eu 4,33zl wiec warto sobie policzyc :)

Kłania się regulamin forum :wink: i zasady polskiej pisowni. :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone