Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny czy Euro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mokonma
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mokonma » 01.09.2009 07:21

Wczoraj kuna szla po 66 groszy. Bedzie spadac.pozdrawiam
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 12.04.2011 10:08

Podaję link do kantoru w Makarskiej z aktualnymi kursami walut.

http://www.makarska-croatia.com/tecaj/english.php

Wniosek jest jeden.
Z ww. aktualnych kursów walut najlepiej opłaca się zabrać złotówki i wymienić na kuny na miejscu.

100Eur to daje 734,34 Kun
100 Eur to aktualnie 404 PLN w Polskim kantorze więc po wymianie dostaniemy 747,10 Kun
W kantorze w Polsce np http://www.geniuss.pl/ przy aktualnym kursie 1 kuna=0,57 PLN dostaniemy tylko 708,77 Kun

Czy ktoś ma podobne linki ale do kantorów na wyspie KRK np w rejonie miejscowości Maslina?

Dzięki z góry....
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 12.04.2011 11:14

to fajnie. :lol:
w zeszłym roku zaczełam zbierać monety do puszki na wyjazd.puszka prawie pełna :D :D :D i tak pomału zastanawiałam się na co te złotówki wymienić-teraz juz wiem na ,,papierzane'' i do Cro :wink:
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 12.04.2011 11:20

aktualna tabela kursów walut w CRO:

http://www.pbz.hr/ExchangeRateList/?lang=hr
gralec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gralec » 14.04.2011 15:00

dlaczego taka wielka różnica między bankiem a tym kantorem w Makarskiej? Zawsze myślałem że lepiej w banku wymieniać (przeważnie korzystniejsze kursy były)
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 14.04.2011 18:03

Przed wyjazdem w zeszłym roku dużo czytałem różnych opinii i najbardziej trafna okazała się ta która mówiła aby zabrać jak najmniej kun...
Kupiłem w Polsce i nieźle przepłaciłem
Przy najniższym kursie kuny w Polsce i płaceniu gdzie się da kartą w Chorwacji w Alior Bank po przyjeździe do Polski okazało się że wyszło taniej niż zakup u nas...
Podobnie zresztą na Węgrzech płaciłem kartą i wyszło taniej niż kupiłbym gdziekolwiek w kantorze forinty, chyba że ktoś chciałby się ich pozbyć duuużo taniej niż kurs w kantorze :roll:
Natomiast we Włoszech ten sam bank i drożej niż zakup w Polsce euro
myszkin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszkin » 14.04.2011 18:34

Karta jeszcze raz Karta gdzie się da i za co się da i wypłacać w bankomacie, nie brać żadnych kun a EURO tylko tyle co dla Chorwata za kwaterę i troszkę na drogę jakaś kawa itp.
Nie ma lepszej opcji sprawdzone nie raz , zaufałem opiniom z FORUM
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 14.04.2011 19:05

gralec napisał(a):dlaczego taka wielka różnica między bankiem a tym kantorem w Makarskiej? Zawsze myślałem że lepiej w banku wymieniać (przeważnie korzystniejsze kursy były)

Chorwacja to ciekawy kraj i jak byliśmy w 2009 lepszy kurs był w Splicka Banka a nie w kantorze wpisz w google HNB horwacja i bedziesz miał kurs dnia walut z PLN.... :D
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 14.04.2011 21:27

myszkin napisał(a):Karta jeszcze raz Karta gdzie się da i za co się da i wypłacać w bankomacie, nie brać żadnych kun a EURO tylko tyle co dla Chorwata za kwaterę i troszkę na drogę jakaś kawa itp.
Nie ma lepszej opcji sprawdzone nie raz , zaufałem opiniom z FORUM

Dlatego nie ma co zastanawiać się sprawdzić w necie ile kosztuje kuna przed wyjazdem w Polsce a po ile Twój bank przelicza wypłatą z bankomatu.
Masz wtedy ich banki i przelicznik do nich...

ALE u mnie bez patrzenia "jaki to bankomat" ŻADEN nie przekroczył ceny za ile bym w Polsce kupił kuny :D :D :D
Polilu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polilu » 25.04.2011 18:19

Kupiłem euro po 3,96
w cro za Euro 7,3 kuny
wiec kuna wychodzi 5,425
Nawet w dobrym banku nie przelicza ci po tym kurcie
- przy małych kwotach nie ma różnicy
ale przy wymianie 500 Eur - myślę że to się opłaca
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone