Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny czy Euro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lipcowa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lipcowa » 09.08.2009 19:35

właśnie wróciłam z Chorwacji. Pojechałam bez jednej kuny. Wypłacałam z bankomatu, a w sklepach płaciłam kartą. Kompletnie nie opłaca się kupować kun w Polsce. Przeliczyłam, że za wypłacenie 7 tyś kun tam z bankomatu łącznie z prowizją zyskałam ok 500zł w stosunku do tego ile bym płaciła za kuny w kantorze w Polsce. :o
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 09.08.2009 21:02

Pisałem już to w innym temacie, ale wklejam info również tu:

Przykładowe wymiany:
28.07.2009 - Zagrebacka Banka
1 euro = 4,17 pln wg NBP (kurs średni)
1 euro = 7,265 kn 0,574 zł/1kn
(przy uwzględnieniu średniego kursu NBP, przy kupnie euro w kantorze na pewno kuna wyjdzie trochę drożej)
1 pln = 1,71 zł 0,5848 zł/1kn
wypłata z bankomatu - karta pekao sa - 0,5689 zł/1kn
wypłata z bankomatu - karta mbank - 0,5941 zł/1kn
płatność w sklepie - karta pekao sa - 0,5689 zł/1kn
kangoro123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangoro123 » 11.08.2009 12:34

Witam
Mam takie pytanko - czy wymieniając pieniądze w banku pobierana jest jakaś prowizja ? Gdzie są wyższe kursy w kantorze czy banku ? Czy do wymiany w banku są potrzebne jakieś dokumenty ( paszport , dowód) etc ?

co oznacza w kursach banków
Kupovni za efektivu Kupovni za devize ? czym to sie różni od siebie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2009 13:30

kangoro123 napisał(a):Witam
Mam takie pytanko - czy wymieniając pieniądze w banku pobierana jest jakaś prowizja ? Gdzie są wyższe kursy w kantorze czy banku ? Czy do wymiany w banku są potrzebne jakieś dokumenty ( paszport , dowód) etc ?

co oznacza w kursach banków
Kupovni za efektivu Kupovni za devize ? czym to sie różni od siebie

Szukaj banku, który nie pobiera prowizji.
Gdzie jest wyższy kurs - wymieniałem różnie - na spacerze zerkam na tabele tu i tu.
Przy wymianie w banku czasem proszą o okazanie paszportu.
I podobne do poczytania:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22226
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=188 ... sc&start=0
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22979
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24997
forum/viewtopic.php?t=18183
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.08.2009 13:35

Pomimo pobierania prowizji (1 -1,5%) banki zwykle dają lepszy kurs wymiany niż kantory z 0 % provizija
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 11.08.2009 14:39

kangoro123 napisał(a):Kupovni za efektivu Kupovni za devize ? czym to sie różni od siebie

Dokładnie to co w polskich bankach
tabela dewizowa - czyli do transakcji między rachunkami - tylko zapis elektroniczny
tabela banknotowa - czyli skup/sprzedaż waluty w gotówce (banknoty, czasem bilon)
czyli kupovni za efektivu - kurs kupna waluty w gotówce
kupovni za devize - kurs kupna w przypadku przewalutowania na rachunku bankowym

Pozdrawiam,
Aśka
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 14.08.2009 14:47

witam, z racji iz jedziemy z ekipą na chorwację mam pytanie do bardziej obcykanych forumowiczów jak zrobić z kasą czy wymieniać w polsce na kuny, czytalem ze to sie nie oplaca, czy na euro u nas a euro na kuny juz w chorwacji ? jedziemy w niedziele po poludniu (16.08.2009).. samochodem na gaz :D pomoze ktos przeliczyc jak to by sie mialo z wymiana w polsce a w chorwacji bo jakos to licze ale ciagle wychodzi mi ze tyle samo dostane za np. 1000 zl kun co za te 412 euro.. chyba zle kursy patrze a nie wiem skad wziac te z chorwacji.. powiedzmy ze chce wymienic 1000 zł
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 14.08.2009 14:59

Osiem stron tylko o tym (plus jeszcze przynajmniej jeden podobny wątek), a Ty się jeszcze pytasz? Wystarczy przeczytać pierwsze odpowiedzi. Nic się nie zmieniło...
Życzę udanych wakacji :)
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 14.08.2009 15:04

ale ten watek zostal zalozony w 2006 roku :D nie zebym sie domagal jakichs cudów marketingowych poprostu jak ktos kuma o co z tym chodzi to niech przeliczy to na przykladzie tych 1000 zlotych bo chcialbym byc na bieżąco, i zeby nie bylo czytalem caly watek i zawsze ludziom wychodzi ze jednak w polsce nie oplaca sie kupowac to super, nie kupie w polsce ale chcialbym zobaczyc ile uda sie zaoszczedzic kasiorki.. haha i bez komentarzy typu oo... z krakowa to centuś jakiś :) :)

witia dziękuje napewno będą udane :) 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.08.2009 15:12

javman napisał(a):witam, z racji iz jedziemy z ekipą na chorwację mam pytanie do bardziej obcykanych forumowiczów jak zrobić z kasą czy wymieniać w polsce na kuny, czytalem ze to sie nie oplaca, czy na euro u nas a euro na kuny juz w chorwacji ? jedziemy w niedziele po poludniu (16.08.2009).. samochodem na gaz :D pomoze ktos przeliczyc jak to by sie mialo z wymiana w polsce a w chorwacji bo jakos to licze ale ciagle wychodzi mi ze tyle samo dostane za np. 1000 zl kun co za te 412 euro.. chyba zle kursy patrze a nie wiem skad wziac te z chorwacji.. powiedzmy ze chce wymienic 1000 zł

Gdybyś napisał, że jedziesz z ekipą do Chorwacji (nie na chorwacje)
oraz stosował duże litery w nazwach państw, (że o ogonkach nie wspomnę) to bym Ci przeliczył :wink:

Również życzę udanego urlopu w Chorwacji.
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 14.08.2009 17:47

Ponawiam pytanie, bo nie mam zamiaru brać udziału w dyskusji o poprawności sformułowania czy jadę na Chorwację czy do Chorwacji

Z racji iż jedziemy z ekipą (grupką znajomych) do Chorwacji mam pytanie do bardziej obcykanych (znających się na temacie) forumowiczów (użytkowników forum), jak zrobić z kasą (pieniędzmi)? czy wymieniać w Polsce na kuny?, czytalem ze to się nie opłaca, czy na euro u nas a euro na kuny już w Chorwacji ? Jedziemy w niedziele po poludniu (16.08.2009).. samochodem na gaz, pomoże ktoś przeliczyć jak to by się miało z wymianą w Polsce a w Chorwacji, bo jakoś to liczę ale ciągle wychodzi mi że tyle samo dostanę za np. 1000 zl. kun co za te 412 euro.. chyba na złe kursy patrzę a nie wiem skąd wziąć te z Chorwacji.. powiedzmy że chcę wymienić 1000 zł.

Janusz Bajcer również dziękuję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.08.2009 19:27

Tabela kursów:

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

Przy mniejszej ilości złotówek różnice na wymianie są minimalne.

Kun nie opłaca się kupować w Polsce.

PS. Jeszcze raz życzę miłych wakacji w Chorwacji (nie na Chorwacji)
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 14.08.2009 21:03

podaję przykład dla 1000 złotych ktore chce wymienić na kuny w polsce na dziś dzień

obliczeń dokonałem na kursach średnich, choć niewiele mi to mówi :)

wg NBP 1 kuna to 0.56 gr. a więc za 1000 zł. mam 1785 kun (1000/0.56)

teraz przeliczę sobie opcję gdybym wymienił PLN na EUR w Polsce a następnie EUR na HRK już w Chorwacji.

wg NBP 1 EUR to 4.12 zł., a więc za 1000 zł. mam 242.7 EUR (1000/4.12)
wg HNB 1 EUR to 7.32 HRK a więc za 242.7 EUR mam 1776 kun.

wyszło mi że więcej kun dostanę w Polsce

Co źle robię ?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 14.08.2009 21:22

Nawet gdybyś dobrze liczył (ale raczej tak do końca nie jest), to zarobiłeś na wymianie tysiąca złotych 9 kuna. Czyli niecałe 2 gałki lodów. Przy dwóch tysiącach to będzie 18 kuna - czyli jedno piwo w knajpie itd. Teraz wszystko zależy od tego ile tysięcy zamierzacie przepuścić :)
Pozdrawiam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2009 21:26

A masz jakies dojście w NBP,żeby ci sprzedali kuny?
Bo jak nie masz ,to musisz do kantoru.A tam kuna juz kosztuje 70 gr. ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone