Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kunami za nocleg?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak
Kunami za nocleg?

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.06.2003 07:22

Czy ktoś płacił kunami za noclegi? My zawsze do tej pory albo DEM a potem EUR. Cena zawsze przez Chorwatów podawana w EUR, więc ?????
Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Dzieki,

Aśka
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 20.06.2003 07:45

Nie znam nikogo kto by płacił w kunach. Może ktoś inny?
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 20.06.2003 07:50

asikx napisał(a): Cena zawsze przez Chorwatów podawana w EUR, więc ?????

Więc się nie zmienia, a i porównać można łatwo.
A i dla nas też wygodniej - nie trzeba wymieniać.
Od kiedy pojawiła się Chorwacja na mapie, zawsze płaciłem DEM, a później EUR.
8)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.06.2003 11:53

Zawsze brałam tylko walutę wymienialną i karty (na wszelki...) ale w tym roku kombinuję, żeby nie tracić dwa razy na kursach (u nas kupuję EUR tam je sprzedaję - więc dwa kantory na mnie zarabiają) i mylałam o wzięciu PLN i tam wymianie. Ale właśnie noclegi zmuszą mnie chyba i tak do kupienia EUR....
Może tylko na spanko?....
Jakieś pomysły?
pozdrówka
Aśka
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 20.06.2003 13:10

A ja biorę tylko troche drobnych euro a kuny ciągnę z bankomatu.
SylwiaMM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SylwiaMM » 20.06.2003 13:45

Od czasu gdy kiedyś daaaaaaleko od domu (nie w Chorwacji) karta odmówiła mi posłuszeństwa, biorę gotówkę (Euro), a kartę traktuję jako zabezpieczenie i dobrze mi z tym :)
Pzdr.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 26.06.2003 07:15

sirk napisał(a):Nie znam nikogo kto by płacił w kunach. Może ktoś inny?

Witam!

W Primostenie w agencji turystycznej Raduća wszystkie ceny apartamentów i taksy były w kunach. Jednak dokonując opłaty można płacić w Euro - kwota została przeliczona z kun na Euro i resztę wydano też w Euro.

pozdrawiam
meeg
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 26.06.2003 08:29

Po raz pierwszy w tym roku musiałem korzystać z agencji i rachunek też miałem w kunach ale płaciłem po przeliczeniu w Euro.
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 02.07.2003 06:11

asikx napisał(a):Czy ktoś płacił kunami za noclegi? My zawsze do tej pory albo DEM a potem EUR. Cena zawsze przez Chorwatów podawana w EUR, więc ?????
Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Dzieki,

Aśka

Kunami też mozna płacić,nam przeliczono 1 E za 7.50 k ale wszyscy oczywiście wolą euro
Pzdr Dusia
fiolka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiolka » 10.07.2003 14:03

asikx napisał(a):Zawsze brałam tylko walutę wymienialną i karty (na wszelki...) ale w tym roku kombinuję, żeby nie tracić dwa razy na kursach (u nas kupuję EUR tam je sprzedaję - więc dwa kantory na mnie zarabiają) i mylałam o wzięciu PLN i tam wymianie. Ale właśnie noclegi zmuszą mnie chyba i tak do kupienia EUR....
Może tylko na spanko?....
Jakieś pomysły?
pozdrówka
Aśka

A można wziąć PLN? Wymieniają w kantorach naszą walutę? Jaki jest przelicznik.
fiolka
darr
kunami za nocleg

Nieprzeczytany postnapisał(a) darr » 10.07.2003 14:08

na korytarzu naszej kwatery wisal cennik w kunach.gospodarz usilnie domagal sie EUR.po wizycie w miejscowym biurz e podrozy stwoerdzono ze moge zaplacic i kunach i w eur.W biurze potwierdzili ze moge zaplacic w kunach.I tak tez zrobilem .
pzdr.
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 10.07.2003 20:14

Cześć,
Generalnie "przyjęte jest" płacenie za noclegi w EUR (przedtem w DEM). Chorwaci wolą takiego rodzaju rozliczenie. Nie znaczy to oczywiście, że jest to 100% regułą. Być może gdzieś jest możliwość płacenia w Kunach. Powstaje natomiast problem kursu. Dlatego też, aby uniknąć nieporozumień "kursowych" preferowane są rozliczenia w EUR. Poza tym mam wrażenie, że Chorwaci po prostu lubią EUR (tak jak kiedyś DEM). Mniej chętnie przyjmują np. USD lub inną walutę. Poza tym, z tego co zauważyłem, bardzo popularne jest w Chorwacji trzymanie oszczędności w EUR.
Co kraj, to obyczaj :wink: .
Pozdrawiam,
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.07.2003 20:26

Z tym płaceniem,to różnie bywa.Dwa lata temu,w agencji turystycznej w Porecu,nie chcieli!!! DM i kazali płacić kunami.Może inaczej jest,gdy płaci się bezpośrednio właścicielowi kwatery?
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 10.07.2003 20:34

Być może.
Nie mam doświadczenia z biurami i agencjami turystycznymi, bo z zasady nie korzystam z ich usług (nie lubię pośredników :twisted: ). Natomiast nigdy nie zdarzyło mi się, aby właściciele apartamentów woleli Kuny od EUR lub (dawniej) DEM :roll: .
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.07.2003 20:41

Już za tydzień sprawdzę jak to jest,nie korzystając z pośrednictwa...
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone