Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kumulacja mandatów z fotoradarów 20.000 €?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
larnik444
Plażowicz
Kumulacja mandatów z fotoradarów 20.000 €?!

Nieprzeczytany postnapisał(a) larnik444 » 27.07.2023 18:18

Cześć wszystkim,

Po niedawnej trasie do Chorwacji sen z powiek spędza mi kwestia potencjalnej kumulacji mandatów z fotoradarów do być może przesadzonej i astronomicznej kwoty z tematu... (jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię)

Był to mój pierwszy poważny wyjazd autem za granicę i niestety popełniłem błąd jadąc "po polsku" tzn. często do 10 k/m więcej niż ograniczenia. Wyjazd był spontaniczny i dopiero po powrocie zorientowałem się jak duże potencjalne mandaty mi grożą (doczytując o IG-L, braku tolerancji, braku błysków).. :x

Zaznaczę że nie mam problemów z zapłaceniem kilku mandatów, nawet jeżeli kwota wyniesie kilka-kilkanaście tysięcy złotych przyjmę to mając świadomość że za swoją niewiedzę trzeba ponosić konsekwencję :oops:

Przeglądając jednak listę radarów i widząc że potencjalnie miałem ich kilkadziesiąt (w jedną stronę), wyobraźnia zaczyna działać i nogi się uginają pod potencjalnymi liczbami.. zważywszy na fakt że nie miałem żadnej aplikacji ostrzegającej i mogło też zdarzyć mi się za późne wyhamowanie z ograniczenia 130 do np. 80 w tunelu :roll:

I tu ogromna prośba do Was, czy to jest w ogóle możliwe aby kwota mandatów skumulowała się do tak ogromnych wartości jak np. kilkadziesiąt tysięcy euro? czy są w ogóle jakieś ograniczenia w tym zakresie dotyczące jednego dnia?
Opisany przykład wydaje się abstrakcją, nie słychać w ogóle o takich przypadkach i bankructwach ludzi, czy to teoretycznie możliwe?

Dodam że trapi mnie też fakt braku błysków (jechałem za dnia), to w mojej ocenie jest trochę nie fair gdyż wyłącza funkcję prewencyjną.. gdybym dostał choć jednym błyskiem po oczach od razu ogarnąłbym się... a tak jechałem w błogiej nieświadomości, (w mojej ocenie wcale nie odbiegając specjalnie od reszty użytkowników drogi) a teraz pozostaje ogromne zmartwienie.

Bardzo proszę o Wasze opinie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2023 18:36

Teoretycznie szansa na kumulację jest, myślę, że nikt nie da ci gwarancji, że jest ograniczona liczba mandatów na dzień, czy odcinek drogi...
Austria jak ma coś przyjść to przyjdzie tak do 2 miesięcy, więc będziesz mógł dychnąć choć trochę... Jaki jest czas w Słowenii czy Chorwacji nie znam.

Co do błysku, to zawsze błyskają? Nawet w dzień?
Ostatnio edytowano 27.07.2023 18:41 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
larnik444
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) larnik444 » 27.07.2023 18:40

Dziękuję, te dwa miesiące mnie bardzo pociesza, czytałem że czasami nawet potrafią wyrobić się szybciej w 2 tygodnie i na to liczę :) zamartwianie się w tym wszystkim jest najgorsze.

No właśnie nie wiem jak jest z tym błyskiem, ja żadnego nie widziałem.. czy te radary błyskają także w dzień?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.07.2023 20:38

larnik444 napisał(a):Dziękuję, te dwa miesiące mnie bardzo pociesza, czytałem że czasami nawet potrafią wyrobić się szybciej w 2 tygodnie i na to liczę :) zamartwianie się w tym wszystkim jest najgorsze.

No właśnie nie wiem jak jest z tym błyskiem, ja żadnego nie widziałem.. czy te radary błyskają także w dzień?

Wydaje mi się że radary zawsze "błyskają", tylko że w Austrii bardzo dużo fotoradarów robi zdjęcie od tyłu więc możesz błysku nie widzieć. W tym roku pierwszy raz od kilku lat jechałem przez Wiedeń, nawigacja WAZE ostrzegała o fotoradarach. Niektóre trudno było zauważyć mimo że syn specjalnie ich szukał. Tylu symboli radarów ile w Wiedniu WAZE pokazywało na ekranie jeszcze nie widziałem, chyba jedno z największych zagęszczeń w Europie :wink:
Kilka lat temu dostałem mandat z Austrii z drogi B69, jechałem w dzień błysku nie widziałem. 8)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 27.07.2023 20:44

larnik444 napisał(a):Cześć wszystkim,
,,,,,,,,,,,,,,,,

myśle ze poza tym co tutaj napisałeś
to wszystko u Ciebie OK,
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 27.07.2023 20:48

zapomniałem napisać,
faktycznie to nie fer ze
"Ci nie błysło",
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 27.07.2023 20:51

dids76 napisał(a):,,,,,,,,,,,,
Tylu symboli radarów ile w Wiedniu WAZE pokazywało na ekranie jeszcze nie widziałem, chyba jedno z największych zagęszczeń w Europie :wink:
,,,,,,,,,,,,

jechałem "tu i tam",
wydaje mi się że w Gr jest większe zagęszczenie,
larnik444
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) larnik444 » 27.07.2023 21:19

dids76 napisał(a):
larnik444 napisał(a):Dziękuję, te dwa miesiące mnie bardzo pociesza, czytałem że czasami nawet potrafią wyrobić się szybciej w 2 tygodnie i na to liczę :) zamartwianie się w tym wszystkim jest najgorsze.

Wydaje mi się że radary zawsze "błyskają", tylko że w Austrii bardzo dużo fotoradarów robi zdjęcie od tyłu więc możesz błysku nie widzieć. W tym roku pierwszy raz od kilku lat jechałem przez Wiedeń, nawigacja WAZE ostrzegała o fotoradarach. Niektóre trudno było zauważyć mimo że syn specjalnie ich szukał. Tylu symboli radarów ile w Wiedniu WAZE pokazywało na ekranie jeszcze nie widziałem, chyba jedno z największych zagęszczeń w Europie :wink:
Kilka lat temu dostałem mandat z Austrii z drogi B69, jechałem w dzień błysku nie widziałem. 8)

Dzięki, faktycznie mogłem z tyłu błysków nie zauważyć, choć w sumie ciężko mi to ocenić..

Co do natężenia to mówisz o samym mieście? w mieście jechałem 100% zgodnie, te +10 zdażyło się tylko na autostradach/drogach szybkiego ruchu, tam też widzieliście takie natężenie?
larnik444
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) larnik444 » 27.07.2023 21:21

599 napisał(a):
larnik444 napisał(a):Cześć wszystkim,
,,,,,,,,,,,,,,,,

myśle ze poza tym co tutaj napisałeś
to wszystko u Ciebie OK,

Wybacz, ale nie do końca rozumiem, czy uważasz że taka "kumulacja" jest w ogóle możliwa, czy przesadzam z obawami?
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 27.07.2023 21:40

larnik444 napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,

Wybacz, ale nie do końca rozumiem, czy uważasz że taka "kumulacja" jest w ogóle możliwa, czy przesadzam z obawami?

daruj,
lepiej abyś nie wiedział co myślę o "takich"kierowcach,
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 27.07.2023 22:42

Pod Wiedniem sa odcinkowe kontrole predkosci. I wtedy nie blyska tylko mierzy srednia predkosc na kilku km
Liener
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liener » 27.07.2023 22:46

I to jest właśnie ta mentalność. Lepiej lekką ręką wyłożyć kilkanaście tysięcy złotych niż skorzystać z pomocy adwokata :)
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 28.07.2023 06:33

599 napisał(a):
larnik444 napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,

daruj,
lepiej abyś nie wiedział co myślę o "takich"kierowcach,

Ale co kogo obchodzi co ty o takich kierowcach myślisz :lol: Ty nawet nie chcesz wiedzieć do JA MYŚLE o takich ospałych leniwych zapchajdziurach które jak zobaczą 50 to jadą 45...dramat. Albo fotoradar z ograniczeniem do 70 a ci zwalniają do....50 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Co do tematu, nie martw się w życiu nie słyszałem żeby ktoś taką kumulacje zarobił, musiałbyś chyba poniżej 200 nie schodzić :wink: spokojnie równie dobrze jest szansa że nic Cię nie ustrzeliło :wink:

Liener napisał(a):I to jest właśnie ta mentalność. Lepiej lekką ręką wyłożyć kilkanaście tysięcy złotych niż skorzystać z pomocy adwokata :)

U nas jeszcze jest zakorzeniona świadomość że Sądy to coś złego (chociaż w obecnych czasach nie dziwie się :wink: naćpanych celebrytów powodujących wypadek się puszcza wolno a dziadków po piwie na rowerze zamyka) jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim ludzie zrozumieją, że Sądy są dla nich i warto dochodzić swoich praw przed wymiarem sprawiedliwości :wink: Tutaj jeszcze bohater tego tematu nic nie dostał i nie jest powiedziane że cokolwiek dostanie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.07.2023 07:08

ApropoDefacto napisał(a):(...) Ty nawet nie chcesz wiedzieć do JA MYŚLE o takich ospałych leniwych zapchajdziurach które jak zobaczą 50 to jadą 45...dramat (...)
Różnica w drodze zatrzymania (45kmh vs 50kmh) to ~6 metrów.
Życzę,
- aby ich nigdy nie zabrakło,
- aby podczas 100%-przepisowej nieospałej jazdy przez "zabudowaną" wioskę nigdy nie wyskoczyła zza węgła piłka a za nią dzieciak...
(nie dotyczy mnie, ja to "tylko" widziałem:
starszy pieszy na pasach, według wszelkich "obliczeń" bez problemu powinien zdążyć przejść,
niestety, pieszy zasłabł (?) i upadł. na pasach.
na szczęście kierowca chyba był świeżo po lekturze "o zachowaniu szczególnej ostrożności")
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 28.07.2023 07:36

Skoro jest 50 to jadę 50 a nie 45 w słoneczny dzień, ale dzięki za życzenia, przy 50 ospałemu jak wyskoczy dzieciak za piłką to też nic nie zrobi, już pomijam fakt wyhamowania przez kretynów lewego pasa do 50 bo fotoradar jest na.... 70tce. Życzę Ci jak najmniej takich zapchajdziur i przeraźliwie bojących się mandatów kierowców, którzy niedługo przed fotoradarami będą wysiadać z samochodu go przepychać, żeby czasami błysku nie było ...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi