Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kumulacja mandatów z fotoradarów 20.000 €?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 30.07.2023 04:59

Jeśli nigdy ,,centymetr,, za znakiem nie miałeś wiecej niż ,,50,, to rzuć pierwszy kamieniem...
Biorąc pod uwagę bezzasadność i często bezsensowność niektórych ograniczeń, każdy sam powinien potrafić ocenić kwestie bezpieczeństwa. Żeby nie było, są sytuacje, że zwalniam nawet bez znaku lub wiecej niż nakazuje znak, bo uważam, że tak jest w danej chwili bezpiecznie.
To trochę podobna historia jak np. z historycznymi szczepionkami lub maseczkami. Jedni beznamiętnie godzą sie być na smyczy i nosić kaganiec, a inni nie. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie... i ponosić konsekwencje tegoż zdania.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 31.07.2023 07:48

Skimir napisał(a):Natomiast irytują mnie „świecący przykładem”. Praktycznie codziennie jeżdżę dosyć szybką trasą dwupasmową gdzie niestety są przejścia dla pieszych i zawsze około 150m przed przejściem jest ograniczenie do 70 a bezpośrednio przed nim do 50. W niektórych miejscach przed „pięćdziesiątką” stoi fotoradar, zaraz za nim jest znak 50.

Dokładnie tak jest na trasie z Dąbrowej G. do Olkusza, dwupasmowa droga z ograniczeniem do 100km/h, a w pewnym momencie fotopstryk na 70 km/h, oczywiście sporo kierowców zarzuca kotwicę i zwalnia do 50km/h i niżej, mimo, iż żadnej "pięćdziesiątki" tam nie ma :)

Ja też jeżdżąc w trasy, a robię dwie w tygodniu, zawsze ustawiam ACC na +10km/h. Do Chorwacji jeździłem przez CZ i A i nigdy nic mi nie przyszło. Mam prawko od 24 lat i jedyny mandat z fotopstryka przyszedł mi z... Węgier, na dodatek fotka zrobiona gdzieś w szczerym polu. Zawsze dla świętego spokoju polecam odpalić Yanosika, nie wiem jak teraz ale do 2019r. (kiedy to w CRO byłem ostatni raz) bardzo dobrze informował o "niespodziankach" za granicą :devil:

A co do jazdy lokalsów, to polecam się przyjrzeć co się wyrabia między Wiener Neustadt, a Wiedniem, tam nigdy nie czułem się że jestem w Austrii, a na lewy pas to strach wjechać 8)

Za 20h start do Chorwacji po latach, także wszystkim szerokości życzę :hut:
Piotrek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_k » 31.07.2023 08:39

Najbezpieczniej jest chyba się puścić za Polskim busem który wozi pracowników Polska-Niemcy-Austria, oni latają tymi trasami praktycznie codziennie i fotoradary mają obcykane.

Oczywiście nie namawiam do łamania przepisów ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2023 10:51

Piotrek_k napisał(a):Najbezpieczniej jest chyba się puścić za Polskim busem który wozi pracowników Polska-Niemcy-Austria, oni latają tymi trasami praktycznie codziennie i fotoradary mają obcykane.

No, nie wiem czy to najlepszy pomysł. Ze wszystkich piratów drogowych i debili za kierownicą - ci są chyba najgorsi....
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 02.08.2023 22:48

20.000 euro nie , ale 1860euro , 17 mandatów, +7km, najniższy, do tego 17x 150 netto za udostępnienie danych przez leasingodawce. Taki wynik był za zaoszczędzone 2h z całej trasy przez mojego znajomego, śmiał się, że mój wynik od lat jest podobny a on przejechał ten sam odcinek 2h szybciej i to za 1 razem.... Ja się śmiałem później... Było to kilka lat temu, stawki wtedy były niższe. Mandaty przychodziły przez 3 miesiące ze względu na wymianę danych.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 03.08.2023 06:44

sal3 napisał(a): Są ludzie (zdecydowana większość), którzy muszą dojechać gdzieś na czas, bo taką mają pracę.

A nie mogą wyjść wcześniej? :lol:
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 03.08.2023 09:59

tbrek napisał(a):20.000 euro nie , ale 1860euro , 17 mandatów, +7km, najniższy, do tego 17x 150 netto za udostępnienie danych przez leasingodawce. Taki wynik był za zaoszczędzone 2h z całej trasy przez mojego znajomego, śmiał się, że mój wynik od lat jest podobny a on przejechał ten sam odcinek 2h szybciej i to za 1 razem.... Ja się śmiałem później... Było to kilka lat temu, stawki wtedy były niższe. Mandaty przychodziły przez 3 miesiące ze względu na wymianę danych.

musiał mieć przekroczenia bardzo wysokie ( +30 km/h), za niskie przekroczenia mandaty w Austrii nie są wysokie.
ja mam tempomat zawsze +5-10 ( poza zabudowanym i Wiedniem gdzie jadę jak na znakach) i nigdy nic , a jeżdże po Austrii więcej niż przelot do Chorwacji.
Zresztą austriacy też jeżdżą po autostradach w granicach 140 km/h.
https://www.autobahn.com.de/en/austria-3/
Jakov
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jakov » 03.08.2023 11:38

bledzik napisał(a):
tbrek napisał(a):20.000 euro nie , ale 1860euro , 17 mandatów, +7km, najniższy, do tego 17x 150 netto za udostępnienie danych przez leasingodawce. Taki wynik był za zaoszczędzone 2h z całej trasy przez mojego znajomego, śmiał się, że mój wynik od lat jest podobny a on przejechał ten sam odcinek 2h szybciej i to za 1 razem.... Ja się śmiałem później... Było to kilka lat temu, stawki wtedy były niższe. Mandaty przychodziły przez 3 miesiące ze względu na wymianę danych.

musiał mieć przekroczenia bardzo wysokie ( +30 km/h), za niskie przekroczenia mandaty w Austrii nie są wysokie.
ja mam tempomat zawsze +5-10 ( poza zabudowanym i Wiedniem gdzie jadę jak na znakach) i nigdy nic , a jeżdże po Austrii więcej niż przelot do Chorwacji.

Tu jeszcze trzeba wspomnieć o przekłamaniu prędkościomierza. W kilku samochodach róznych marek kiedyś z ciekawości to sprawdzałem i zwykle prędkość wskazywana przez samochód jest w rzeczywistości do 10 km/h niższa niż rzeczywista. Czyli np. mając ustawiony tempomat na 140km/h w rzeczywistości jedziesz+/- 130 km/h.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.08.2023 11:45

empire13 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):A właśnie obecnie rządy Czech i Włoch (za nimi pewnie pójdą kolejni) - czyli też dosyć gęsto zaludnione - obradują nad zwiększeniem na części ich autostrad dopuszczalnej do 150 km/h - w celu upłynnienia ruchu.

U Czechów to już chyba jakiś czas temu pykło.
Nawet kilka tygodni temu wrzucałem link w jakimś temacie.

W Czechach jest cały czas 130 km/h (co najmniej do 1 stycznia 2024, a potem i tak tylko na wybranych fragmentach autostrad). W Italii, z tego co piszą Włosi na Skyscrapercity, to tylko taka gadka i do 150 raczej nie zwiększą.
Ostatnio edytowano 03.08.2023 11:51 przez maxredaktor, łącznie edytowano 1 raz
Piotrek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_k » 03.08.2023 11:49

marekkowalak napisał(a):
Piotrek_k napisał(a):Najbezpieczniej jest chyba się puścić za Polskim busem który wozi pracowników Polska-Niemcy-Austria, oni latają tymi trasami praktycznie codziennie i fotoradary mają obcykane.

No, nie wiem czy to najlepszy pomysł. Ze wszystkich piratów drogowych i debili za kierownicą - ci są chyba najgorsi....

To prawda że zdarzają się wykolejeńcy, ale ja nie mówię że trzeba ich małpować, tylko że z reguły znają te trasy bardzo dobrze.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 03.08.2023 13:47

Jakov napisał(a):
bledzik napisał(a):

Tu jeszcze trzeba wspomnieć o przekłamaniu prędkościomierza. W kilku samochodach róznych marek kiedyś z ciekawości to sprawdzałem i zwykle prędkość wskazywana przez samochód jest w rzeczywistości do 10 km/h niższa niż rzeczywista. Czyli np. mając ustawiony tempomat na 140km/h w rzeczywistości jedziesz+/- 130 km/h.

tak, w autach VAG i Fordach 140 licznikowe = 134 wg GPS
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.08.2023 17:32

A nie łaska -5km/h jechać od nakazanej. Ile przyspieszycie i jakie dodatkowe koszty macie jadąc +10-15km/h, policzcie to sobie. Większe spalanie, mandaty fot, mandaty do ręki, stres złapią czy nie.
Jak szukacie emocji w trakcie podróży, to na bungee można skoczyć:
https://www.google.pl/maps/@44.2259232, ... ?entry=ttu
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.08.2023 05:52

wielbiciel napisał(a):A nie łaska -5km/h jechać od nakazanej (...)
Oj, poczekasz jeszcze na jakąkolwiek odpowiedź...
... zanim "oniwiedząjakjeździć" się pozbierają z podłogi.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 04.08.2023 08:40

nie wiem po co, jak byś jeździł tam więcej to byś widział że miejscowi jeżdżą 130-140 prawie wszyscy, dlatego ruch jest płynny i przyjemny. W przeciwieństwie do Polski gdzie jeden osioł jedzie 180 a drugi 110
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 04.08.2023 09:40

bledzik napisał(a):nie wiem po co, jak byś jeździł tam więcej to byś widział że miejscowi jeżdżą 130-140 prawie wszyscy, dlatego ruch jest płynny i przyjemny. W przeciwieństwie do Polski gdzie jeden osioł jedzie 180 a drugi 110

No świetnie. Osłem nazywasz kogoś kto jedzie autostradą 110. 8O
Nie wydaje Ci się, że to publiczne drogi i jeśli ktoś - ma taką ochotę, nie ma szybkiego samochodu albo nie czuje się zbyt pewnie przy szybkiej jeździe - to jego święte prawo do takiej jazdy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi