Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kumulacja mandatów z fotoradarów 20.000 €?!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Liener
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liener » 28.07.2023 13:45

sal3 napisał(a):
Liener napisał(a):PS. Bardziej się przysłużysz społeczeństwu (w tym i sobie) płacąc mandat niż dając zarobić adwokatowi, który i tak nic nie zrobi.

Z kolei ty zrobisz lepsza przysługę, jeżeli przestaniesz się wypowiadać na tematy, o których nie masz pojęcia.
Osobiście świadczę profesjonalną pomoc prawną i jeszcze nie miałem takiej sytuacji, żeby mój klient zapłacił za jakiekolwiek mandat tego rodzaju. No, ale fakt, lepiej tylko nie spać po nocach, wyczekiwać biernie na list, odebrać go od razu licząc, że będzie to zawiadomienie o spadku po ciotce z Ameryki i lekką ręką wyłożyć kasę na mandaty :lol:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 28.07.2023 14:00

Liener napisał(a):
sal3 napisał(a):
Liener napisał(a):PS. Bardziej się przysłużysz społeczeństwu (w tym i sobie) płacąc mandat niż dając zarobić adwokatowi, który i tak nic nie zrobi.

Z kolei ty zrobisz lepsza przysługę, jeżeli przestaniesz się wypowiadać na tematy, o których nie masz pojęcia.
Osobiście świadczę profesjonalną pomoc prawną i jeszcze nie miałem takiej sytuacji, żeby mój klient zapłacił za jakiekolwiek mandat tego rodzaju. No, ale fakt, lepiej tylko nie spać po nocach, wyczekiwać biernie na list, odebrać go od razu licząc, że będzie to zawiadomienie o spadku po ciotce z Ameryki i lekką ręką wyłożyć kasę na mandaty :lol:

Mecenas Kozanecki lubi to :mrgreen:
larnik444
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) larnik444 » 28.07.2023 14:31

bledzik napisał(a):do tematu.
jeśli jechałeś +10 km/h licznikowo to możesz dostać mandat tylko w kilku miejscach - "80" Klimkovice, Wiedeń - tu trochę tego jest, "100" na IG-L i w okolicach Grazu.
Reszta mała "szansa".
Ja jeżdżę prawie zawsze +10 po Austrii na "130" na "100" +5 i nigdy nic, a jeżdżę często.
Samochód nowy z grupy VAG/ Ford na fabrycznych oponach itd - to dla "cwaniaczków" którzy będą bredzić że mam coś nie tak z autem

Dzięki, to pocieszające.

kk_1 napisał(a):Jeśli jechałeś licznikowe +10 km/h to w rzeczywistości mogłeś w skrajnym wypadku jechać nawet zgodnie z przepisami. Większość liczników zawyża prędkość, u mnie np 140 km/h na liczniku to rzeczywiste (wg GPS) 132-133 km/h.
Moim zdaniem w Twoim przypadku nie będzie dodatkowych pamiątek z wakacji.

Dziękuję, myślałem o tym i też na to liczę, jedyne co to boje się że gdzieś mogłem za późno wyhamować/nadziać się na IG-L, ale jak pisałem kilka sztuk mandatów z pokorą przyjmę..

ApropoDefacto napisał(a):
599 napisał(a):
larnik444 napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,

Co do tematu, nie martw się w życiu nie słyszałem żeby ktoś taką kumulacje zarobił, musiałbyś chyba poniżej 200 nie schodzić :wink: spokojnie równie dobrze jest szansa że nic Cię nie ustrzeliło :wink:

Dzięki, ja także nie widziałem takich artykułów w necie, a jestem przekonany że niejeden pojechał jeszcze mocniej "po polsku" niż ja, przecież to by groziło masowymi bankructwami i samobójstwami :)
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 28.07.2023 15:30

Szkoda że z tych wzorowo jeżdżących Skandynawów nie biorą przykład np Niemcy poruszający się po Polsce bo często gęsto widać jak zapieprzają bo w Polsce można i można tak pisać w kółko tylko czy należy oceniać wszystkich po zachowaniu jednostek?
Niektórzy mają dziwne upodobanie żeby nie napisać skrzywienie psychiczne piętnowania wszystkiego co Polskie jakby inni byli święci.
Idiotę za kółkiem można spotkać wszędzie i każdej narodowości.
Świetnym przykładem był rajd parę lat temu dziennikarzy polskich po Słowacji i larum jakie się podniosło (całkiem słuszne)
Jadąc na Chorwację zastanawiało mnie tylko te dziwne oburzenie Słowaków po tym co widziałem na ich drogach, chyba wszyscy mieliśmy też okazję być wyprzedzanym na wariata na serpentynach w Chorwacji przez tubylców , tak więc więcej luzu Panowie
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.07.2023 15:53

marekkowalak napisał(a):(...) boboo - jak w Polsce i innych krajach Europy będzie tak mała gęstość zaludnienia i tak dużo dróg na mieszkańca jak w tej Finlandii - to wtedy będzie można porównywać. Dopóki jest inaczej - to nie ma sensu.
Z twojego podwórka - 2 lata temu po raz pierwszy byłem w Berlinie samochodem. Wyjeżdżałem stamtąd autostradą 113 (tą obok lotniska). Prawie na całym odcinku ograniczenie albo do 100, albo do 80. Świadomy niemieckiego ordnungu, tyle jechałem. I czułem się jak debil, bo byłem najwolniejszym kierowcą na trasie. Nawet Niemcy śmigali tam na oko po 140 (tylko przed radarem zwalniali). Tak że tego...
To bardzo niedobrze, jeśli banda idiotów jest w stanie skłonić normalnie zachowującego się człowieka do zmiany tegoż zachowania.
A jeśli nie skłonić do zmiany zachowania, to przynajmniej do "zasiania wątpliwości".

Widzisz, ja traktuję prawo jazdy jako pewnego rodzaju "dżentelmeńską umowę": zdałem egzamin i dostałem "papierek", który pozwala mi korzystać z dróg na określonych warunkach. Podpisałem się przy odbiorze tego "papierka" i staram się "dotrzymywać słowa". I to cała moja filozofia, jeśli chodzi o jazdę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.07.2023 17:31

boboo napisał(a):....

Nie wiem gdzie zdawałeś prawo jazdy, ale jeśli w Polsce, to powinieneś dobrze wiedzieć, że to, czego tam uczą, nie ma wiele wspólnego z prawdziwą jadą po drogach. Właściwie po otrzymaniu tego "papierka" należałoby zapomnieć jakieś 70% tego, czego uczą na kursach i zacząć uczyć się jeździć jak człowiek.

Tak że mamy całkiem odmienną filozofię... :papa: :papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.07.2023 17:59

marekkowalak napisał(a):(...) Nie wiem gdzie zdawałeś prawo jazdy (...)(
I tu, i tam (PL i DE).
marekkowalak napisał(a):(...) czego tam uczą, nie ma wiele wspólnego z prawdziwą jadą po drogach (...)
I tu jest pies pogrzebany.
Oba egzaminy zdawałem "externistycznie" - czyli nie chodziłem na "lekcje", ale musiałem wykupić (i wyjeździć) tylko jakąś tam minimalną ilość jazd. Pozwoliłem sobie nawet nie kupić testów. Wystarczył mi jakiś tam podręcznik i kodeks.
Albowiem nie interesuje mnie czego tam uczą, dla mnie jest ważne, czego ja się nauczę.
Taka mała różnica między pasywnym a aktywnym uczniem (i nie mam na myśli "rączka w górę").
marekkowalak napisał(a):Tak że mamy całkiem odmienną filozofię...
W związku z moją powyższą odpowiedzią, zgadza się.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 28.07.2023 18:06

Ja sobie zawsze pozwalam na te 15-20 więcej w Austrii i jeszcze odpukać nic nie dostałem. Oczywiście zawsze jadę z Blitzer.de
ts.1 napisał(a):Szkoda że z tych wzorowo jeżdżących Skandynawów nie biorą przykład np Niemcy poruszający się po Polsce bo często gęsto widać jak zapieprzają bo w Polsce można i można tak pisać w kółko tylko czy należy oceniać wszystkich po zachowaniu jednostek?
Panowie

Zapewniam Cię, że to nie Niemcy a jedynie samochody na niemieckich blachach.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.07.2023 22:47

marekkowalak napisał(a):A właśnie obecnie rządy Czech i Włoch (za nimi pewnie pójdą kolejni) - czyli też dosyć gęsto zaludnione - obradują nad zwiększeniem na części ich autostrad dopuszczalnej do 150 km/h - w celu upłynnienia ruchu.

U Czechów to już chyba jakiś czas temu pykło.
Nawet kilka tygodni temu wrzucałem link w jakimś temacie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.07.2023 05:44

SebastianM napisał(a):

Jeśli możesz to nie generalizuj, w każdym miesiącu odwiedza mnie w pracy szereg niemieckich - rdzennie - obywateli vel. kierowców. Nie napisze, że wszyscy przeginają z prędkościami, ale widziałem co nieco.
Jeśli chodzi o temat przewodni to jest to dla mnie bardzo dziwny wątek z krzykliwym tematem. Można było poruszyć temat w wątku o mandatach. Proponuję się nie zadręczać i nie patrzeć pesymistycznie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 29.07.2023 08:24

te kiero napisał(a):
SebastianM napisał(a):

Jeśli możesz to nie generalizuj, w każdym miesiącu odwiedza mnie w pracy szereg niemieckich - rdzennie - obywateli vel. kierowców. Nie napisze, że wszyscy przeginają z prędkościami, ale widziałem co nieco.
Jeśli chodzi o temat przewodni to jest to dla mnie bardzo dziwny wątek z krzykliwym tematem. Można było poruszyć temat w wątku o mandatach. Proponuję się nie zadręczać i nie patrzeć pesymistycznie.

Ciebie odwiedza, ja mieszkam i mam swoje obserwacje. Z dużym prawdopodobieństwem jestem w stanie stwierdzić, kto siedzi za kierownicą . Wszystkich " ciapatych" oczywiście nie traktuj jako rodowitych Niemców.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.07.2023 10:13

Tu już poszedłeś w stronę, która mi nie odpowiada, więc na tym kończę z Tobą dialog.
Skimir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skimir » 29.07.2023 21:24

Ale się porobiło. Pytanie o mandaty a tu dyskusja światopoglądowa o filozofię przekraczania dopuszczalnej prędkości oraz wpływ koloru skóry kierowcy na wykroczenia drogowe. Ludzie!!! Ogarnijcie się!

Swoją drogą. Już kilkanaście tras PL - HR. Jeżdżę na zasadzie - jak widzę ograniczenie to noga z gazu ale nie od razu po hamulcach aby przypadkiem za znakiem nie mieć +10. Nie przesadzam ale też bywa, że te +10, +20 się jedzie, oczywiście w zależności od miejsca - w terenie zabudowanym staram się :-).
Kiedyś z kumplem na ogonie przelecieliśmy obwodnicę Wiednia lewym pasem wyprzedzając 90% samochodów, kumpel mnie trochę nastraszył o restrykcyjnym podejściu do prędkości w Austrii więc jak autor wątku czekałem z niepokojem… nic nie przyszło. Z żadnego wyjazdu nic nie przyszło… Tegoroczny to otwarty temat ale też nie przesadzałem.

Myślę, że jak ktoś jeździ z głową i nie przegina to te +5 czy +10 nie jest traktowane jako zbrodnia.
Natomiast irytują mnie „świecący przykładem”. Praktycznie codziennie jeżdżę dosyć szybką trasą dwupasmową gdzie niestety są przejścia dla pieszych i zawsze około 150m przed przejściem jest ograniczenie do 70 a bezpośrednio przed nim do 50. W niektórych miejscach przed „pięćdziesiątką” stoi fotoradar, zaraz za nim jest znak 50. Jednak ten fotoradar stoi w obszarze obowiązywania 70. Problem w tym, że kierowcy widzą 70, w odległości 100m, fotoradar a 5-10m za nim znak 50… i co? Leci taki 100 na godzinę, nagle łup po hamulcach aby zaraz za 70-dziesiątką zejść do 45… Bo widzi fotoradar i znak 50…
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 29.07.2023 22:15

Ot i mądrego warto posłuchać. Dobrze prawisz, ale drugie 50% Cię nie zrozumie. Pozdrawiam rozsądnych
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.07.2023 04:50

Ogólnie, to tak się składa, że te przykładowe 50 kmh obowiązuje od znaku "50".
Ten znak nie oznacza, że od tego miejsca masz zacząć rozważać ewentualne zwalnianie,
nie,
on oznacza, że już "centymetr" za nim masz mieć 50.
Ergo - trzeba zacząć zwalniać wcześniej.
Pozdrawiam drugie 50%.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi