Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: anakin

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.10.2017 12:54

boboo napisał(a):o to jesteśmy prawie tego samego zdania. Bo ja jestem przeciwny takim ucieczkom.
Co do "ginięcia bez sensu" to trzebaby zapytać tego, który prowadził i postanowił uciekać.
Co do tytułu podlinkowanego artykułu "Potworna tragedia", to tak zgadzam się - tragedia dla lokalnego środowiska. Staw został zanieczyszczony.

bez komentarza
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.10.2017 13:37

bluesman napisał(a): Stać Cię na więcej :mrgreen:

Chcesz pogadać?
Ok.
Tylko załóż wątek z normalnym tytułem a nie ładuj tam mojego nicka ( nie wiadomo po co i dlaczego).

bluesman napisał(a): Znasz określenie uzasadnione podejrzenie tylko takie naprawdę ?

A jakie jest to takie NAPRAWDĘ?
Bo wg mnie skoro gość się nie zatrzymał do kontroli mam pełne prawo mieć je UZASADNIONE.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.10.2017 14:10

anakin napisał(a):
bluesman napisał(a): Stać Cię na więcej :mrgreen:

Chcesz pogadać?
Ok.
Tylko załóż wątek z normalnym tytułem a nie ładuj tam mojego nicka ( nie wiadomo po co i dlaczego).

bluesman napisał(a): Znasz określenie uzasadnione podejrzenie tylko takie naprawdę ?

A jakie jest to takie NAPRAWDĘ?
Bo wg mnie skoro gość się nie zatrzymał do kontroli mam pełne prawo mieć je UZASADNIONE.

Nie wiedziałem, że wstydzisz się nicka :) Liczyłem na normalna dyskusję z kimś kogo uważałem za kompetentnego ale jak widać się pomyliłem. W temacie nic nie było zaczepnego.

Co do drugiego za czyjeś wybujałe ego i to "uzasadnione" coś zgineło 3 młodych ludzi ! warto było ? widocznie wg. Ciebie jak i niejakiego boboo (staw został zanieczyszczony gratuluję ironii ) warto, życzę dobrego samopoczucia :papa:

P.S. Przeszła mi ochota do dyskusji.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.10.2017 22:46

bluesman napisał(a):gwoli dyskusji w dalszym ciągu jestem przeciwny takim właśnie pościgom kiedy nie wiadomo dlaczego ktoś ucieka i nagle giną trzy osoby bez sensu ?

No właśnie... Skoro ucieka to zapewne ma bardzo ważny powód i należałoby przyjąć, że jest znacznie ważniejszy niż paczka fajek, które się skończyły czy nagła potrzeba zdobycia prezerwatywy. W dodatku jeśli ten ktoś ma IQ na poziomie wyższym niż 50, to powinien założyć, że taka ucieczka może się źle dla niego skończyć. Tyle.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.10.2017 08:50

greenrs napisał(a):
bluesman napisał(a):gwoli dyskusji w dalszym ciągu jestem przeciwny takim właśnie pościgom kiedy nie wiadomo dlaczego ktoś ucieka i nagle giną trzy osoby bez sensu ?

No właśnie... Skoro ucieka to zapewne ma bardzo ważny powód i należałoby przyjąć, że jest znacznie ważniejszy niż paczka fajek, które się skończyły czy nagła potrzeba zdobycia prezerwatywy. W dodatku jeśli ten ktoś ma IQ na poziomie wyższym niż 50, to powinien założyć, że taka ucieczka może się źle dla niego skończyć. Tyle.

Jasne, a nie wystarczy, że młody i głupi ? a jak ma niższe IQ to powinien umrzeć ? Ciekawe ...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.10.2017 09:21

bluesman napisał(a):Jasne, a nie wystarczy, że młody i głupi ? a jak ma niższe IQ to powinien umrzeć ? Ciekawe ...

Nie, absolutnie nie powinien!
Odpowiedź pozytywna na Twoje pytanie zalatuje eugeniką i na pewno nie to greenrs miał na myśli.

bluesman, udajesz, czy naprawdę nie zrozumiałeś tego:
greenrs napisał(a):W dodatku jeśli ten ktoś ma IQ na poziomie wyższym niż 50, to powinien założyć, że taka ucieczka może się źle dla niego skończyć. Tyle.

Chodzi o odpowiedzialność za swoje czyny.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 18.10.2017 10:19

Moim zdaniem, przeceniają swoje możliwości, ci co się rozbijają z powodu prędkości. Brak im pokory. No i są optymistami, bo zakładają, że nic nieprzewidzianego się nie wydarzy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.10.2017 10:33

walp napisał(a):
bluesman napisał(a):Jasne, a nie wystarczy, że młody i głupi ? a jak ma niższe IQ to powinien umrzeć ? Ciekawe ...

Nie, absolutnie nie powinien!
Odpowiedź pozytywna na Twoje pytanie zalatuje eugeniką i na pewno nie to greenrs miał na myśli.

bluesman, udajesz, czy naprawdę nie zrozumiałeś tego:
greenrs napisał(a):W dodatku jeśli ten ktoś ma IQ na poziomie wyższym niż 50, to powinien założyć, że taka ucieczka może się źle dla niego skończyć. Tyle.

Chodzi o odpowiedzialność za swoje czyny.

To wytłumacz mi co greeners miał na myśli. A tak z ciekawości wiesz o co mnie chodzi i co miałem na myśli ? skoro ktoś bywa czasem nieodpowiedzialny ma umrzeć i to jest ok. ? Ja nie pisze tego przeciw policji bo tu nie ma nic o tym, a o sposobie prowadzenia pościgów, który moim zdaniem doprowadza do tragedii w błachych przypadkach.

Jeszcze jedno uczestniczyłeś w takim pościgu ? wiesz jak to wyglada od środka ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.10.2017 10:37

bluesman napisał(a):P.S. Przeszła mi ochota do dyskusji.

Chyba jedna nie ... :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.10.2017 10:51

bluesman napisał(a):To wytłumacz mi co greeners miał na myśli.

Moim zdaniem to, że jeśli ktoś ma inteligencję na określonym poziomie to powinien przewidzieć skutki swoich czynów.
Jeśli zostaniesz przyłapany na miejscu przestępstwa i zaczniesz uciekać, a usłyszysz za sobą "stój, bo strzelam",
to przeciętnie rozwinięty człowiek, zdaje sobie sprawę, że naraża się na postrzelenie.

Kolega jednak trochę zaniżył pułap, bo inteligencja postrzegana jako przeciętna zaczyna się chyba od poziomu 80 IQ.
bluesman napisał(a):Jeszcze jedno uczestniczyłeś w takim pościgu ? wiesz jak to wyglada od środka ?

Na szczęście nie uczestniczyłem, ani jako ścigany, ani jako ścigający.

Miłego dnia. Czekamy na kolejny wątek. :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.10.2017 10:59

Janusz Bajcer napisał(a):
bluesman napisał(a):P.S. Przeszła mi ochota do dyskusji.

Chyba jedna nie ... :wink:

Człowiek bywa ułomny :) i nie dotrzymuje słowa :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.10.2017 11:00

walp napisał(a):
bluesman napisał(a):To wytłumacz mi co greeners miał na myśli.

Moim zdaniem to, że jeśli ktoś ma inteligencję na określonym poziomie to powinien przewidzieć skutki swoich czynów.
Jeśli zostaniesz przyłapany na miejscu przestępstwa i zaczniesz uciekać, a usłyszysz za sobą "stój, bo strzelam",
to przeciętnie rozwinięty człowiek, zdaje sobie sprawę, że naraża się na postrzelenie.

Byłes kiedyś młody ? :mrgreen: Pewnie tak ale wtedy były Karaty :papa:

Dodam jedno zginęło trzech młodych ludzi za nic ! i jak widzę jest na to przyzwolenie, dziwni ludzie jesteście. Gdzie podziała się empatia ? Nie życzę nikomu by jego dziecko to spotkało.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 18.10.2017 12:21

bluesman napisał(a):Dodam jedno zginęło trzech młodych ludzi za nic !

Za nic się nie ginie. Zginęli za swoją głupotę i nikt za to nie jest winien. Wystarczyłoby, żeby zatrzymali się do kontroli, wtedy, wszyscy by żyli, a kierowca, o ile jechał po pijanemu utraciłby prawo jazdy na jakiś czas. A co by było, gdyby za kilometr, czy dwa zabili kogoś swoją jazdą? Wtedy powiedziano by, że policja widziała ich, ale nie próbowała ich zatrzymać.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.10.2017 12:52

bluesman napisał(a):Dodam jedno zginęło trzech młodych ludzi za nic ! i jak widzę jest na to przyzwolenie, dziwni ludzie jesteście. Gdzie podziała się empatia ? Nie życzę nikomu by jego dziecko to spotkało.

Jakie przyzwolenie? Na bezsensowną śmierć?
Nikomu źle nie życzę i mogę tylko współczuć rodzinom tych młodych ludzi, ale jak tu zostało już napisane, sami sprowokowali sytuację, która miała tak tragiczny finał. Nie musiało to tak się skończyć.

Jestem zdolny do empatii w rozmaitych przypadkach, n.p. mając świadomość losu afrykańskich dzieci, które umierają z głodu. Bezczynnie jednak na to nie patrzę, bo biorę udział w jednym z programów pomocowych, więc daruj sobie.
Rafal_X
Croentuzjasta
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 18.10.2017 13:10

kojacek napisał(a):Miałem się nie odzywać w tej sprawie, ale tu masz rację-jeśli byśmy porównali ile jest u nas bezpiecznych dróg-czyli dwupasmowych-w stosunku do ilości pojazdów, zapewne okazałoby się, że że ten wskaźnik jest u nas niekorzystny.
(...ciach..)
Mamy dużo samochodów a mało "dobrego asfaltu".

Miałem się nie odzywać, ale jednak... Nie trafiłeś z tym argumentem. Jest on nieprawdziwy. Na tych dobrych i teoretycznie bezpieczniejszych drogach jest u nas więcej wypadków - w przeliczeniu na kilometry. Więc coś jest nie tak: jeśli drogi mają być bezpieczniejsze, to jakim sposobem jest na nich więcej wypadków niż na zwykłych krajówkach, czy innych podrzędnych? He! Jak to wyjaśnisz???

Źródło: raport NIK z 2017 roku. Cytat z mediów: "Inspektorzy NIK porównali liczbę wypadków przypadających na tysiąc kilometrów dróg. Okazało się, że w przypadku autostrad i tras ekspresowych wypadków i ich ofiar jest nawet pięciokrotnie więcej w porównaniu do takich samych statystyk na innych drogach publicznych."
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi