Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 08.10.2017 16:07

Proszę o radę odnośnie trasy. Zawsze jeździliśmy do cro przez CZ-Aus-Słowenia z objazdem, raz jechaliśmy przez Pragę (zwiedzanie przez weekend miasta) a w tym roku chcemy wybrać się na 2-3 dni do Budapesztu, zrobić pauzę w połowie drogi. Podpowiedzcie którą trasę wybrać? Myślałem nad dwiema opcjami:1. Słupsk cały czas A1-Żylina, Trenczyn-Bratysława-Gor, Tata, Budapeszt, 2-Słupsk cały czas A1, Nowoć-Dolny Kubiń-Rużomberk-Zwoleń-Nagyoroszi-Budpaeszt. Może inna opcja, proszę o sugestię.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.10.2017 17:24

kojacek napisał(a):
macvw napisał(a):
adrianek90 napisał(a):A no to spoko. Już otwarli, (wczoraj mój brat wracał, a właściwie dzisiaj nad ranem i już przejechał normalnie)

Nie pierwszy raz spotykam się z zamkniętym tunelem, ale zdziwiłem się że wjazd tak zabarykadowali betonami z każdej strony. Wystarczyło poustawiać jakieś pachołki skoro to na 4 dni tylko.

Ja się Słowakom nie dziwię, że na wjazdach do tunelu postawili betonowe osłony, ponieważ znając i widząc na drogach fantazję naszych rodaków, znalazłby się taki, który ominąłby lub odstawił pachołki i wjechał do tunelu :lol:

8O 8O 8O
Czasem się zastanawiam, skąd się biorą tacy mędrcy z takimi tekstami...

Też się dziwię widząc takie komentarze :mrgreen:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 08.10.2017 19:46

walp napisał(a):Tak, trzeba to powtarzać, bowiem polskie drogi należą do najniebezpieczniejszych w Europie.

Też przepraszam za OT, ale nie można siedzieć cicho w takich sytuacjach.

Miałem się nie odzywać w tej sprawie, ale tu masz rację-jeśli byśmy porównali ile jest u nas bezpiecznych dróg-czyli dwupasmowych-w stosunku do ilości pojazdów, zapewne okazałoby się, że że ten wskaźnik jest u nas niekorzystny. Średni wiek samochodów w kraju też nie sprzyja bezpieczeństwu na drogach.
Jeśli dodać do tego-delikatnie rzecz ujmując-niezbyt dobre oznakowanie dróg-uzyskujemy to, o czym napisałeś-niebezpieczne drogi. Mamy dużo samochodów a mało "dobrego asfaltu".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2017 20:20

Czy to drogi powodują wypadki, są takie jakie są. NIE, to kierowcy są winni takim statystykom.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.10.2017 20:29

szaki17 napisał(a):Czy to drogi powodują wypadki, są takie jakie są. NIE, to kierowcy są winni takim statystykom.

Miałem to napisać, ale dałem sobie spokój ... ręce opadają ... Przecież tyle się mówi, że większość tych najtragiczniejszych wypadków,
zdarza się podczas dobrych warunków pogodowych, na prostych odcinkach dróg. Przyczyną tych porażających statystyk nie są także stare, rozpadające się w czasie jazdy samochody, tylko nieodpowiedzialni kierowcy.

P.S. Dyskusja do przeniesienia do wątku :arrow: Kultura jazdy
bluesman
Koneser
anakin

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.10.2017 12:10

Kiedyś dyskutowaliśmy więc by the way tak z ciekawości jak rozumiem dalej jesteś zwolennikiem pościgów za wszelką cenę ? Bocian był ...

http://motoryzacja.interia.pl/raporty/r ... Id,2452707
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.10.2017 14:14

moderatorze ? bystrzaku Ty :mrgreen: co ma wspólnego temat pościgów Policji z kulturą jazdy ? :papa:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 16.10.2017 14:46

Nikt nie jest święty, każdy jakieś grzeszki ma na swoim rachunku kierowcy, ale niektórzy naprawdę, mocno przesadzają. Z cyklu "ja jadę" z tego co wiem u nas masa groźnych wypadków, jest z powodu wymuszeń.Codziennie prawie widzę jakiś wypadek, u nas to normalne.
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: anakin

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.10.2017 20:56

bluesman napisał(a):Kiedyś dyskutowaliśmy więc by the way tak z ciekawości jak rozumiem dalej jesteś zwolennikiem pościgów za wszelką cenę ? Bocian był ...

Rozumiem, że Ci zamknęli kolejny "odkrywczy" wątek i pytasz mnie w tym ?
Tylko nie wiem czemu ja skoro pytasz o... kogoś tam.

Jak chcesz to Ci udostępnię kontakt i pogadacie sobie jak friend z friendem.

I taka prośba na przyszłość.
Jak masz jakieś pytania w nurtującym Ci e temacie, możesz zawsze na PW pytać. :mrgreen:
Nie musisz nowego wątku zakładać..
A jeżeli się chcesz nap...to Ci powiem ( w tajemnicy), że chyba z tego wyrosłem (przynajmniej na forum). :oczko_usmiech:

ps.
gdyby w tym samochodzie znaleźli worek amfy czy dziesięciu uchodźców z oznaczonymi narządami do przeszczepu, też byłbyś tak oburzony?

W tym konkretnym przypadku tragedia i tyle w temacie.

Z kulturą jazdy ma to tyle wspólnego, co ja z trwałą ondulacją, więc dlaczego się ten temat znalazł tu nie mam pojęcia. :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.10.2017 21:07

anakin napisał(a):
bluesman napisał(a):Kiedyś dyskutowaliśmy więc by the way tak z ciekawości jak rozumiem dalej jesteś zwolennikiem pościgów za wszelką cenę ? Bocian był ...

Rozumiem, że Ci zamknęli kolejny "odkrywczy" wątek i pytasz mnie w tym ?

Nie zamknęli - tylko z nowego wątku "anakin" przenieśli post tutaj. :idea:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.10.2017 21:09

Janusz Bajcer napisał(a):Nie zamknęli - tylko z nowego wątku "anakin" przenieśli post tutaj. :idea:

anakin napisał(a):Z kulturą jazdy ma to tyle wspólnego, co ja z trwałą ondulacją, więc dlaczego się ten temat znalazł tu nie mam pojęcia. :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.10.2017 21:11

Kultura jazdy wymaga zatrzymać się do kontroli - a nie uciekać przed Policją.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.10.2017 21:14

Janusz Bajcer napisał(a):Kultura jazdy wymaga zatrzymać się do kontroli - a nie uciekać przed Policją.

Jak stryjenka uważa. :mrgreen:
Ty trzymasz tu lejce.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.10.2017 09:25

anakin napisał(a):Rozumiem, że Ci zamknęli kolejny "odkrywczy" wątek i pytasz mnie w tym ?
Tylko nie wiem czemu ja skoro pytasz o... kogoś tam.

Jak chcesz to Ci udostępnię kontakt i pogadacie sobie jak friend z friendem.

I taka prośba na przyszłość.
Jak masz jakieś pytania w nurtującym Ci e temacie, możesz zawsze na PW pytać. :mrgreen:
Nie musisz nowego wątku zakładać..
A jeżeli się chcesz nap...to Ci powiem ( w tajemnicy), że chyba z tego wyrosłem (przynajmniej na forum). :oczko_usmiech:

ps.
gdyby w tym samochodzie znaleźli worek amfy czy dziesięciu uchodźców z oznaczonymi narządami do przeszczepu, też byłbyś tak oburzony?

W tym konkretnym przypadku tragedia i tyle w temacie.

Z kulturą jazdy ma to tyle wspólnego, co ja z trwałą ondulacją, więc dlaczego się ten temat znalazł tu nie mam pojęcia. :roll:

Ok. jak na razie sporo in minus na mój temat, a napisałem całkiem spokojnie (może nie zauważyłeś) teksty "Odkrywczy", "A jeżeli się chcesz nap..." mógłbyś sobie darować. Argument z ps lekko półśmieszny bo tym można wytłumaczyć wszystko ?

anakin napisał(a):Tylko nie wiem czemu ja skoro pytasz o... kogoś tam.
To było pytanie ? ciekawe :mrgreen:

Stać Cię na więcej :mrgreen: gwoli dyskusji w dalszym ciągu jestem przeciwny takim właśnie pościgom kiedy nie wiadomo dlaczego ktoś ucieka i nagle giną trzy osoby bez sensu ? jak widać wg. Ciebie nie. Znasz określenie uzasadnione podejrzenie tylko takie naprawdę ?

Miałem nadzieję na merytoryczną dyskusję
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.10.2017 11:09

bluesman napisał(a):gwoli dyskusji w dalszym ciągu jestem przeciwny takim właśnie pościgom kiedy nie wiadomo dlaczego ktoś ucieka i nagle giną trzy osoby bez sensu?
No to jesteśmy prawie tego samego zdania. Bo ja jestem przeciwny takim ucieczkom.
Co do "ginięcia bez sensu" to trzebaby zapytać tego, który prowadził i postanowił uciekać.
Co do tytułu podlinkowanego artykułu "Potworna tragedia", to tak zgadzam się - tragedia dla lokalnego środowiska. Staw został zanieczyszczony.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi