Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 02.05.2016 09:37

oczywiście zrobiłem to w zeszłym roku jednak nasze prawo jest takie fajne że miałem jeszcze sporo kłopotów zawiozłem filmik na komisariat technicy go zgralia i klient miał sprawę (jako świadek tam byłem)a miesiąc póżniej klient założył mi sprawę cywilną o wykorzystanie jego wizerunku bez jego wiedzy (tzn jego nr rejestracyjne) jednak sąd oddalił jego powództwo
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.05.2016 19:08

No to Ci sie chwali taka postawa.

A tak z ciekawości.........Wiesz ile ten magik "zarobił" w Sądzie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 19:35

Drogie mandaty są w Czechach :roll: :| :cry:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2016 19:51

anakin napisał(a):No to Ci sie chwali taka postawa.

Też jestem ciekaw :?:

JackDaniels;) napisał(a):Drogie mandaty są w Czechach :roll: :| :cry:

Czyżby koszty majówki były wyższe od przewidywanych :?: :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 21:46

greenrs napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Drogie mandaty są w Czechach :roll: :| :cry:

Czyżby koszty majówki były wyższe od przewidywanych :?: :roll:

No właśnie, okaże się za jakiś czas :wink: nie jestem pewien co to było :roll: fotoradar czy może odcinkowy pomiar prędkości :?: na słupie były dwa urządzenia podobne do kamer, pod nimi jeszcze dwa następne :| a pod nimi na wyświetlaczu pojawiła się moja prędkość :roll:
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 02.05.2016 22:02

anakin napisał(a):No to Ci sie chwali taka postawa.

ż

niestety już się nie dowiadywałem (złożyłem zenania i tyle mojego były jeszcze chyba 2 sprawy )ale jakiś czas temu kolega z pracy coś wspominał o znajomym któremu zabrali prawko na 6 miesięcy bo go ktoś nagrał i po krótkiej rozmowie wywnioskowałem że to ten magik odemnie najlepsze jest to że sąd oddalił potem jego pozew bo klient chciał odszkodowanie za utracony wizerunek ( na rozprawie był mój prawnik i załatwił wszystko za mnie)
Ostatnio edytowano 02.05.2016 22:05 przez matufa, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 22:04

Do Jacka D. 8)

Jak pojawiła się prędkość, to nie ma co się bać :roll:

W Czechach dość często są radary ostrzegawcze, mają na celu przekonanie kierowców, żeby zwolnili.
Przeważnie to działa.
Czasem za radarem ostrzegawczym jest taki od kasowania mandatów.
Ale czeska policja nie wysyła mandatów do Polski, bo im się nie chce.

Natomiast groźne są "zamaskowane" radiowozy, monitorują autostrady i nie tylko.
Można sobie obejrzeć film z udziałem własnym i dostać mandat :
http://www.droginaszostke.pl/wysokosc-mandatow-czechy

W praktyce jak kierowca pokutuje za swoje wykroczenie i policjanci widzą, że jest szczery, to się może nawet skończyć tylko na pouczeniu.
Przeważnie się płaci najniższa możliwą stawkę za dane wykroczenie.
Generalnie trzeba strasznie piracić i do tego być wobec policjantów bezczelnym chamem, :roll:
żeby Czesi się wściekli i walnęli srogi mandat, maksymalną dopuszczalną karę.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2016 22:43

Lednice napisał(a):Generalnie trzeba strasznie piracić i do tego być wobec policjantów bezczelnym chamem, :roll:

Osobiście mam z czeską policją pozytywne doświadczenia, choć nie dotyczą przekroczenia prędkości a jedynie parkowania w niedozwolonym miejscu. Wykazali się wyrozumiałością i empatią. Z polskimi (sorry Grzesiu) tak miłych spotkań nie miałem (choć też nie było wielu powodów) :mrgreen:

W Słowacji podobno jest zgoła inaczej... ale osobiście nie sprawdziłem :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 23:01

Znajomego Czesi złapali we Frydku-Mistku, zapomniał w domu prawa jazdy, puścili go bez mandatu.
"Jedź pan" usłyszał...
No, ale przedtem znajomy był tak szczerze spanikowany, że ci od razu zauważyli, że nie zrobił tego specjalnie 8)

Na Słowacji jest różnie, ale są generalnie bardziej przepisowi :roll:

Mandat po czesku i słowacku = pokuta :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2016 11:19

Lednice napisał(a):Do Jacka D. 8)

Jak pojawiła się prędkość, to nie ma co się bać :roll:

W Czechach dość często są radary ostrzegawcze, mają na celu przekonanie kierowców, żeby zwolnili.
Przeważnie to działa.
Czasem za radarem ostrzegawczym jest taki od kasowania mandatów.
Ale czeska policja nie wysyła mandatów do Polski, bo im się nie chce.

Natomiast groźne są "zamaskowane" radiowozy, monitorują autostrady i nie tylko.
Można sobie obejrzeć film z udziałem własnym i dostać mandat :
http://www.droginaszostke.pl/wysokosc-mandatow-czechy

W praktyce jak kierowca pokutuje za swoje wykroczenie i policjanci widzą, że jest szczery, to się może nawet skończyć tylko na pouczeniu.
Przeważnie się płaci najniższa możliwą stawkę za dane wykroczenie.
Generalnie trzeba strasznie piracić i do tego być wobec policjantów bezczelnym chamem, :roll:

Dzięki Tadeusz za pocieszenie :wink:

Zagadany i zagapiony wpadłem zza rogu w obszar zabudowany do Trutnova, na radarze zauważyłem z przerażeniem swoją prędkość 93 km/h na 50-ątce :-?

Generalnie jestem kierowcą nie piracącym :P nie łamiącym przepisów, staram się jeździć zgodnie z przepisami, tak mnie się zdaje :oczko_usmiech: tak więc o wykroczenia i mandaty, głowa spokojna :P
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.05.2016 10:07

greenrs napisał(a):W Słowacji podobno jest zgoła inaczej... ale osobiście nie sprawdziłem :wink:

Ja sprawdziłem :D i mimo, że posiadałem to i owo na swoją obronę 40 EUR szlag trafił :) Urządzenia mają niestety rejestrujące wykroczenia i z każdego muszą się spowiadać :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.05.2016 13:05

greenrs napisał(a):W Słowacji podobno jest zgoła inaczej... ale osobiście nie sprawdziłem :wink:

Lednice napisał(a):Na Słowacji jest różnie, ale są generalnie bardziej przepisowi :roll:

Mandat po czesku i słowacku = pokuta :D :D :D

w poniedziałek w Popradzie wjechałem na skrzyżowanie okamerowane - również od tyłu - już raczej na czerwieni (jazda w grupie nie sprzyja); rozglądałem się dookoła, czy Ktoś się za mną nie ciągnie; czekam czy coś przyjdzie...
na 5 dni spotkałem z 5 patrolów, Słowacy mimo powolnej jazdy w miejscowościach, ostrzegają światłami, niestety Krakowianin jadący nieco przede mną dostał pokutę lub się dogadywał :)

btw: jadąc na SK bez winiety DK18 równoległą do D1, w kilku miejscach bardzo łatwo o pomyłkę i wjazd na autostradę!
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 26.05.2016 16:44

youtube.com/watch?v=cxqihNNAAMw&feature=share
mój filmik użyty w 14 odcinku Polscy kierowcy w akcji
1:03 zaczyna się moje nagranie

P.S prośba do adminów włączcie mi możliwość wstawiania linków
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2016 19:59

Środa, około 15, Pawłowice na wiślance, trasie nr 81 między Katowicami i Wisłą, jak sama nazwa wskazuje 8)

Jadę do Katowic, jest znak o radarze, wszyscy zwalniają do 70, no prawie wszyscy, jadę na lewym pasie, zwalniam, po prawej mam tira.
Wyprzedza mnie świr z super mega wypasioną bryką, wku.wiony, że z powodu radaru hamuję. Wjeżdża na prawy pas i potem od razu wciska się na lewy, między mną a tirem jedzie na styk :evil: :twisted: :| :roll:
Serce mi podeszło do gardła.
Jechał ze 100, jak radar robił fotki, to żona dostanie troszeczkę mniej na kosmetyki. :roll:

Potem były światła, akurat było zapalone czerwone.
Zatrzymuję się za świrem.
Włącza się zielone światło dla skrętu w lewo, nadal jest czerwone dla jazdy na wprost.
Świr rusza z kopyta na czerwonym na wprost, no bo do ku.wy nędzy jakim prawem ktoś go miał prawo zatrzymywać :cry: :twisted: :roll:
Totalne trąbienie, ludzie trąbią na niego, bo o włos w kogoś nie wpie.dzielił, pisk hamulców, ludzie mają kino za darmo...Świr się zatrzymuje...
Jak widzi, że ci do których miał wpie.dzielić przejechali, to rusza na pełnym gazie na wprost, nadal na czerwonym :evil: :twisted: :roll:

Święty nie jestem, czasem jadę za szybko, ale mimo wszystko po opuszczeniu Polski takich świrów się nie spotyka, a ludzie jednak jadą bardziej przepisowo...

Ja wszystko rozumiem, ale jak jest ograniczenie do 70 z powodu przejścia dla pieszych i skrzyżowania, ja już jadę 90, a widzę, że na ograniczeniu ktoś mocno przyśpiesza i grzeje mocno ponad 100, tak za 120, to szczęka mi opada...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.05.2016 20:04

Lednice napisał(a):Ja wszystko rozumiem, ale jak jest ograniczenie do 70 z powodu przejścia dla pieszych i skrzyżowania, ja już jadę 90

Chyba nie wszystko rozumiesz :wink:
Bo do ograniczenia się nie stosujesz :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi