Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.04.2014 12:51

magg5 napisał(a):Jest natomiast różnica w kulturze jazdy.

Skoro Niemcy znani są ze swojego ordnung, a my z zamiłowania do koni, to trudno by było, żebyśmy również na drodze zachowywali się tak samo.
Tym bardziej godne podkreślenia jest, że rzadko kiedy strzela się do naszych kierowców, a do Niemca trzeba było, więc może nie jest tak do końca z nami źle?

Nie obserwuję tego, ale może Niemcy "u siebie" są tacy "kulturalni", ponieważ u nich skuteczność policji i wymiar kar za łamanie przepisów są nieporównanie wyższe niż u nas?

My, Polacy, to tak samo ja, ty i każdy z wypowiadających się tu, a jakby poprosić, żeby każdy z nas się określił i usprawiedliwił ze swojej "niekulturalnej jazdy", to by się zaraz okazało, że takich nie ma.

To skąd się biorą te różnice w "kulturze jazdy"? Kto u nas tak niekulturalnie zachowuje się na drodze?

Skoro nie my, to "oni"?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.04.2014 14:15

hrupek666 napisał(a):
Bocian jak masz coś takiego pisać jako funkcjonariusz policji to lepiej się pohamuj i pisz coś o czym masz pojęcie,( strzał ratunkowy czy coś) ale proszę cie :!: czyli jak mi wyjdzie człowiek z rowu a za mną jedzie samochód to nie będę hamował bo to co napisałeś wyżej :?:
Litości :!: :!: :!:

Jeśli masz takie pojęcie o tym temacie jak policjant to może lepiej nic nie pisz. Rozróżniasz hamowanie spowodowane jakaś przyczyną od hamowanie bez przyczyny, choćby dla pouczenia, dania nauczki na drodze itp? A o takim zachowaniu tu jest mowa.
Ostatnio edytowano 17.04.2014 14:25 przez Bocian, łącznie edytowano 2 razy
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.04.2014 14:17

ołowiany napisał(a):"Nauczanie" i "wychowywanie" kierowców poprzez jakieś hamowania i inne złośliwości przytoczone tu przez paru użytkowników są bardzo szkodliwe i prowadzą do zwiększania poziomu agresji na drogach. Najczęściej takie działania podejmują osoby z niską samooceną...

Mogą prowadzić do tragedii. Takie przyhamowania może spowodować najechanie na tył samochodu wynikiem czego może być wypadek w którym poszkodowanym może być ten właśnie hamujący.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.04.2014 14:23

magg5 napisał(a):Tak się zastanawiam, a może problem jest w szkoleniu kierowców?

W naszym kraju niestety nadal uczy się jak zdać egzamin a nie jazdy...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 17.04.2014 14:45

"Z chama nie zrobisz Pana" , dlatego włączam ignora na zachowanie debili opisane w pierwszym poście.
Mina wkurwionego we wstecznym lusterku .....bezcenna i wystarczy się tylko przejechać po Trójmiejskiej obwodnicy by takowy wkurwiony ryj oglądnąć we wstecznym.....coś pięknego.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.04.2014 15:09

maniust napisał(a):"Z chama nie zrobisz Pana" , dlatego włączam ignora na zachowanie debili opisane w pierwszym poście.
Mina wkurwionego we wstecznym lusterku .....bezcenna i wystarczy się tylko przejechać po Trójmiejskiej obwodnicy by takowy wkurwiony ryj oglądnąć we wstecznym.....coś pięknego.

Jeśli tak kulturalnie jeździsz jak kulturalnie piszesz to chyba bym nie chciał blisko Ciebie jechać. :?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 17.04.2014 15:21

longtom napisał(a):Jeśli tak kulturalnie jeździsz jak kulturalnie piszesz to chyba bym nie chciał blisko Ciebie jechać. :?
A jak bym chciał jechać blisko ciebie , byś zobaczył moją uśmiechniętą , sympatyczną gębę. :)
No przepraszam , troszkę z tym "wkur..." przesadziłem. :oops:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.04.2014 15:52

Ja także uważam, że brakuje kultury naszym kierowcom i stad mamy ,karygodne zachowania, z cyklu, ja jadę. Bo liczę się tylko ja ,a inni to jakieś "gibony", które przeszkadzają mi dojechać, o 15 minut szybciej do celu.... 8O Dobrze, że tego jest coraz mniej na naszych drogach i coraz więcej ludzi jeździ z klasą :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 17.04.2014 17:48

Ciekawe wypowiedzi :D
Widać, że większość forumowiczów to kulturalni kierowcy ,
ino czasem komuś drogę zajadą, przyhamują lub se pościg urządzą - jednak dobrze, że wszystko to w ramach wysokiej kultury :mrgreen:

Jeśli wyprzedzam na autostradzie przy tempomacie na 140, to wali mnie to czy ktoś mi z tyłu miga światłami- czasem przyspieszę o 10-20 aby szybciej wyprzedzić.
Jednak jeśli wyprzedzam przy 180 a ktoś mi miga, to już troszkę zastanawia :mrgreen:

Odnoszę wrażenie, że w Polsce najszybsze są slużbówki, busy i stare graty.

aaaaa- mocno wymalowana dziewczyna z tipsami na fotelu pasażera, znacznie podnosi moc silnika w kilkunastoletnich krążownikach :P

PS Samochody jadące w tym kierunku co my to wyprzedzamy.
Mijamy te jadące z naprzeciwka :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.04.2014 18:26

baunty napisał(a):Mijamy te jadące z naprzeciwka :wink:

Wymijamy.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.04.2014 18:34

Tzn osobiście na autostradzie nie miałam takiej dokładnie sytuacji, jak opisuje autor wątku. Może dlatego, że jadę zwykle prawym pasem, ustępuję szybszym, koni pod maską mi starcza na sprawne wyprzedzanie Tirów. Natomiast zdarzały mi się sytuacje, zganiania mnie na pobocze,na zwykłych krajowych drogach, wszystko ok jak jest dobra widoczność, widać, że pobocze jest puste, nie ma problemu, ustępuję, czemu nie, nic mi nie szkodzi. Po zmroku nie zjeżdżam, uważam to za zbyt duże ryzyko, nie tylko dla mnie, ale dla użytkowników pobocza. No i tyle.Można zjechać ustąpić jeśli nie niesie to niebezpieczeństwa dodatkowego, w innym wypadku należy ignorować ciśnieniowców.
alwexim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alwexim » 17.04.2014 18:41

Zawsze zastanawiam się, skąd się bierze w Polsce taka nienawiść, zawiść, zazdrość. Czy naprawdę tak trudno jechać swoim tempem i starać się nie przeszkadzać innym użytkownikom drogi? Czy nie fajnie jest ułatwić komuś wjazd, przepuścić w miarę możliwości, poczekać chwilę, by ktoś mógł bezpiecznie wykonać manewr? Chyba takie zachowanie w Polsce nigdy się nie zmieni. Już od dłuższego czasu rzadko jeżdżę w Polsce, bo większość czasu spędzam na drogach Szwecji. Tam jest jednak inna kultura jazdy, inna mentalność ludzi.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.04.2014 18:45

Fanka napisał(a):Można zjechać ustąpić jeśli nie niesie to niebezpieczeństwa dodatkowego, w innym wypadku należy ignorować ciśnieniowców.

Tak naprawdę jeśli nie ma tam także ciągłej linii krawędziowej.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.04.2014 18:48

W Szwecji nie mieli wojny od kilkuset lat, są wyluzowani, a my zmaltretowani przez los, nastawieni jesteśmy na walkę. Jak nie wojna to komuna, cały czas z kimś walczyliśmy, taki mamy styl i tak nam jeszcze jakiś czas zostanie, niestety .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2014 18:56

alwexim napisał(a):Zawsze zastanawiam się, skąd się bierze w Polsce taka nienawiść, zawiść, zazdrość. Czy naprawdę tak trudno jechać swoim tempem i starać się nie przeszkadzać innym użytkownikom drogi? Czy nie fajnie jest ułatwić komuś wjazd, przepuścić w miarę możliwości, poczekać chwilę, by ktoś mógł bezpiecznie wykonać manewr? Chyba takie zachowanie w Polsce nigdy się nie zmieni. Już od dłuższego czasu rzadko jeżdżę w Polsce, bo większość czasu spędzam na drogach Szwecji. Tam jest jednak inna kultura jazdy, inna mentalność ludzi.

W Niemczech jak ktoś jedzie swoim tempem, ale lewym pasem i utrudnia innym wyprzedzanie, to nikt na niego nie będzie trąbił, ale dają mu taki popis świateł, że szybko drugi raz coś takiego nie zrobi :!:

A w miastach, jak ktoś się zagapi i nie ruszy od razu po zmianie świateł, to dostanie koncert trąbienia :!:

Gdyby nie mnóstwo radarów, to z przestrzeganiem ograniczeń prędkości, byłoby jak u nas. :roll:

Tam po prostu ludzie są przyzwyczajeni do nie utrudniania innym życia, do jazdy płynnej,
ale zawalidrogi się tam tępi ostro :roll:

Wyższa kultura jazdy bierze się z tego, że kierowców tam wychowano batem radarowym i presją innych użytkowników dróg na tych, co nie umieją lub nie chcą się dostosować do reszty.
Ostatnio edytowano 17.04.2014 18:59 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi