Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:45

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):
jara napisał(a):
Tylko czemu mają służyć te urządzenia, których skróty podałeś? Ochronie środowiska czy częstszym wizytom w serwisach i sklepach z częściami zamiennymi?

Chyba zakumplowałeś się z Jackiem greenersem z forum :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech:

No ale pomyśl. Np. z filtrem cząstek stałych musisz co jakiś czas po trasie przegonić albo do serwisu jechać. I tu i tu wydasz pieniądze. A czy więcej kwiatów z tego urośnie? Jakis profesor powiedział, że jeden wybuch wulkanu na Islandii wprowadza do atmosfery więcej dwutlenku węgla niż wszystkie samochody wyprodukowane do tej pory.

Ależ ja się z Wami całkowicie zgadzam.

Lecz musimy przyjąć do wiadomości, że realia są takie a nie inne.

I co na to możemy poradzić?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:47

lechocz napisał(a):
jara napisał(a):
Bocian napisał(a):
jara napisał(a):
Tylko czemu mają służyć te urządzenia, których skróty podałeś? Ochronie środowiska czy częstszym wizytom w serwisach i sklepach z częściami zamiennymi?

Chyba zakumplowałeś się z Jackiem greenersem z forum :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech:

No ale pomyśl. Np. z filtrem cząstek stałych musisz co jakiś czas po trasie przegonić albo do serwisu jechać. I tu i tu wydasz pieniądze. A czy więcej kwiatów z tego urośnie? Jakis profesor powiedział, że jeden wybuch wulkanu na Islandii wprowadza do atmosfery więcej dwutlenku węgla niż wszystkie samochody wyprodukowane do tej pory.

Ależ ja się z Wami całkowicie zgadzam.

Lecz musimy przyjąć do wiadomości, że realia są takie a nie inne.

I co na to możemy poradzić?

Pogadać se możemy. Znaczy popisać :lol:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:51

jara napisał(a):Programy pokazujące takie przypadki są w u nas w telewizji, ale myślę, że w zachodnich telewizjach również.

Nie chodzi o programy.

Chodzi o to, że u nas nawet na kompletny złom można dostać badania techniczne, potwierdzające spełnianie normy czystości spalin.

W Anglii nawet jak masz za bardzo poobijaną karoserię to diagnosta pozakreśla je niezmywalnym pisakiem i odeśle Cię, żebyś wrócił kiedy zostanie to wszystko doprowadzone do porządku.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:52

jara napisał(a):
Pogadać se możemy. Znaczy popisać :lol:

Lecz widząc całokształt to człowieka diabli biorą na to wszystko. :evil:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:56

lechocz napisał(a):W Anglii nawet jak masz za bardzo poobijaną karoserię to diagnosta pozakreśla je niezmywalnym pisakiem i odeśle Cię, żebyś wrócił kiedy zostanie to wszystko doprowadzone do porządku.

Jestem pewien, ze w Polsce też tacy są. Jak i w Anglii niesolidni.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 21:56

lechocz napisał(a):
jara napisał(a):Programy pokazujące takie przypadki są w u nas w telewizji, ale myślę, że w zachodnich telewizjach również.

Nie chodzi o programy.

Chodzi o to, że u nas nawet na kompletny złom można dostać badania techniczne, potwierdzające spełnianie normy czystości spalin.

W Anglii nawet jak masz za bardzo poobijaną karoserię to diagnosta pozakreśla je niezmywalnym pisakiem i odeśle Cię, żebyś wrócił kiedy zostanie to wszystko doprowadzone do porządku.

Bzdura. Przewałki są wszędzie. Gdyby nie, to policja na ulicach w zakresie zatrzymywania DR nie miałaby co robić. W kazdym kraju. Poza tym jeśli masz konkretną wiedzę, to zgłoś to. Chyba wiesz jaki jest tryb. Czy wiedza tylko z TV? Ja jakoś nie słyszałem o punkcie diagnostycznym który robi wałki. Każdy mój znajomy jak coś miał nie halo, był odsyłany do warsztatu. (nie oznacza to, ze takich punktów nie ma)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 22:01

Bocian napisał(a):(nie oznacza to, ze takich punktów nie ma)

Więc o co Ci chodzi? 8O

Nigdzie nie napisałem, że 100% stacji diagnostycznych kantuje. :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 22:03

Zdarzają sie wszędzie, i w PL i w D i w USA. Piszesz, ze u nas wszystko jest możliwe a gdzie indziej praktycznie nic.
lechocz napisał(a):W Anglii nawet jak masz za bardzo poobijaną karoserię to diagnosta pozakreśla je niezmywalnym pisakiem i odeśle Cię, żebyś wrócił kiedy zostanie to wszystko doprowadzone do porządku.

Każdy diagnosta w UK? Zapewne nie. Tak samo jak w PL możesz nie przejść badań z uwagi na poobijaną karoserię.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 22:05

jara napisał(a):Jestem pewien, ze w Polsce też tacy są. Jak i w Anglii niesolidni.

To na pewno lecz u nas jest to znacznie bardziej nasilone zjawisko. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 22:06

lechocz napisał(a):
jara napisał(a):Jestem pewien, ze w Polsce też tacy są. Jak i w Anglii niesolidni.

Jakieś dowody, statystyki? Czy tylko program w TV?
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 22:17

Bocian napisał(a):
lechocz napisał(a):

Jakieś dowody, statystyki? Czy tylko program w TV?

To może jeszcze sztampowo: nazwiska, adresy, kontakty ........................................?

Odpuść sobie troszeczkę bo widzę skrzywienie zawodowe, z którego ja się już dawno wyleczyłem.

Nie od wczoraj wiadomo, że kto jak kto ale Polak to naprawdę potrafi kombinować.

I to bardzo dobrze kombinować.

Nie oszukujmy się, że u nas jest to mniejsze zjawisko, niż w tzw. krajach zachodnich. :papa:

PS
Może to nie za najbardziej trafiony argument, lecz znane są słowa Adolfa Hitlera, który będąc u władzy, wyraził się w takim sensie, iż ze wszystkich, uważanych przez niego za gorsze i bezwartościowe, narodów Europy, jedynie Polacy, z uwagi na wrodzony spryt i zdolność do kombinowania, godni są ewentualnego rozważenia pod kątem przydatności dla III Rzeszy Niemieckej.
Oczywiście miał on na myśli wykorzystanie Polaków jedynie jako tzw. "podludzi" do najgorszej roboty.
Ostatnio edytowano 21.02.2015 22:42 przez lechocz, łącznie edytowano 2 razy
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 22:20

lechocz napisał(a):To może jeszcze sztampowo: nazwiska, adresy, kontakty ........................................?

Odpuść sobie troszeczkę bo widzę skrzywienie zawodowe, z którego ja się już dawno wyleczyłem.

Nie od wczoraj wiadomo, że kto jak kto ale Polak to naprawdę potrafi kombinować.

I to bardzo dobrze kombinować.

Nie oszukujmy się, że u nas jest to mniejsze zjawisko, niż w tzw. krajach zachodnich. :papa:

Może to twoje metody pracy, nie wiem. Ja w tym temacie nie mam sie z czego leczyć.
Kombinować potrafi każdy. Nie tylko Polak.
Edit
Hitler i kultura jazdy... Dobre :mrgreen: Chyba chodzi o Garbusa :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 22:28

Bocian napisał(a):Może to twoje metody pracy, nie wiem. Ja w tym temacie nie mam sie z czego leczyć.
Kombinować potrafi każdy. Nie tylko Polak.

Skrzywienia zawodowego się nie leczy bo to nie choroba psychiczna Drogi Kolego.

Trzeba sobie odpuścić i przyjąć niektóre rzeczy do wiadomości jako oczywiste. W tym sensie leczyć.

A co do moich metod pracy to kolejne pudło, gdyż od ponad 8 lat jestem w tzw. stanie spoczynku. :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa:

PS
Nigdzie nie napisałem, że tylko Polak kombinuje.
To taki mały niuansik.
Ostatnio edytowano 21.02.2015 22:34 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 22:30

Zapomniałeś pomachać łapką :lol:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 22:33

Bocian napisał(a):Hitler i kultura jazdy... Dobre :mrgreen: Chyba chodzi o Garbusa :)

Znowu się czepiasz.

Napisałem to jako przykład w kontekście dyskusji o kombinowaniu przez Polaków.

Nie wypaczaj proszę po raz kolejny moich słów, wyrywając je z kontekstu, gdyż w takim przypadku wszelka dysputa, obojętnie na jaki temat, traci jakikolwiek sens. :papa:

PS
A jeśli chodzi o Garbusa to, moim zdaniem bardzo dobry przykład kombinowania, przez rządzących, aby własny naród, który mamiono wizją samochodu dla ludu, wykorzystać m.in. w celu zdobycia funduszy niezbędnych dla sfinansowania części wydatków zbrojeniowych. 8O
Ostatnio edytowano 21.02.2015 23:01 przez lechocz, łącznie edytowano 4 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi