Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:13

lechocz napisał(a):Tak to może być u nas gdzie znaczna część pojazdów ma pousuwane DPF-y, pozaślepiane EGR-y itd itp a mimo to przechodzi badania techniczne bez najmniejszych problemów. 8O

W Niemczech takie numery nie przejdą.

Ja wjechałem bez przeglądu. Tylko na dane z dow. rej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 21:14

Jara, czyli zapłaciłeś i ok. Teraz ważne jest na co ta opłata idzie.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:17

jara napisał(a):
lechocz napisał(a):Tak to może być u nas gdzie znaczna część pojazdów ma pousuwane DPF-y, pozaślepiane EGR-y itd itp a mimo to przechodzi badania techniczne bez najmniejszych problemów. 8O

Tak bo tę plakietkę dają na podstawie numeru CVIN z zakodowaną normą EURO.

Jak byś tam mieszkał i miał zarejestrowany samochód oraz coś pokombinował to przy pierwszym przeglądzie od razu wyłapią.

A u nas?

Szkoda gadać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 21:20

jara napisał(a):

Mnie to śmieszą takie gadki, że gdzie indziej to jest cudownie a u nas dziki wschód :mrgreen: Typowe pitupitu pod tytułem amerykański policjant od razu strzela i nie patrzy do kogo :) Nigdzie nie biorą kasy tylko nasi :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:22

Bocian napisał(a):Jara, czyli zapłaciłeś i ok. Teraz ważne jest na co ta opłata idzie.

Jakby samochód, zgodnie z zakodowaną w numerze VIN normą, nie spełniał odpowiedniej normy EURO to żadne pieniądze by nie pomogły i plakietki by nie dostał.

Liczy się tylko i wyłącznie norma EURO z homologacji danego modelu.
Ostatnio edytowano 21.02.2015 21:24 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:23

lechocz napisał(a):
jara napisał(a):

Tak bo tę plakietkę dają na podstawie numeru CVIN z zakodowaną normą EURO.

Jak byś tam mieszkał i miał zarejestrowany samochód oraz coś pokombinował to przy pierwszym przeglądzie od razu wyłapią.

A u nas?

Szkoda gadać.

Tylko czemu mają służyć te urządzenia, których skróty podałeś? Ochronie środowiska czy częstszym wizytom w serwisach i sklepach z częściami zamiennymi?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 21:24

jara napisał(a):
Tylko czemu mają służyć te urządzenia, których skróty podałeś? Ochronie środowiska czy częstszym wizytom w serwisach i sklepach z częściami zamiennymi?

Chyba zakumplowałeś się z Jackiem greenersem z forum :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:26

lechocz napisał(a):
Bocian napisał(a):Jara, czyli zapłaciłeś i ok. Teraz ważne jest na co ta opłata idzie.

Jakby samochód, zgodnie z zakodowaną w numerze VIN normą, nie spełniał odpowiedniej normy EURO to żadne pieniądze by nie pomogły i plakietki by nie dostał.

Liczy się tylko i wyłącznie norma EURO z homologacji danego modelu.

Jak kupisz czerwoną to i z 1997 roku dieslem wiedziesz
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:27

jara napisał(a):

Jak kupisz czerwoną to i z 1997 roku dieslem wiedziesz

Zgadzam się z Tobą, że jest kwestia do dyskusji ale realia są takie a nie inne.

Przy wydawaniu plakietek kwestia nie leży w pieniądzach a normie EURO.

I nic na to nie poradzimy.

A co do czerwonej plakietki to niestety ale praktycznie już chyba nigdzie nie wjedziesz.

Owszem były kiedyś okresy przejściowe ale chyba już jest to nie aktualne.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:30

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

Chyba zakumplowałeś się z Jackiem greenersem z forum :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech:

No ale pomyśl. Np. z filtrem cząstek stałych musisz co jakiś czas po trasie przegonić albo do serwisu jechać. I tu i tu wydasz pieniądze. A czy więcej kwiatów z tego urośnie? Jakis profesor powiedział, że jeden wybuch wulkanu na Islandii wprowadza do atmosfery więcej dwutlenku węgla niż wszystkie samochody wyprodukowane do tej pory.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 21:35

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

No ale pomyśl. Np. z filtrem cząstek stałych musisz co jakiś czas po trasie przegonić albo do serwisu jechać. I tu i tu wydasz pieniądze. A czy więcej kwiatów z tego urośnie? Jakis profesor powiedział, że jeden wybuch wulkanu na Islandii wprowadza do atmosfery więcej dwutlenku węgla niż wszystkie samochody wyprodukowane do tej pory.

Co nie oznacza, ze trzeba zaprzestać działań na rzecz ochrony środowiska :) Wiadomo, że najbardziej syfi przemysł, elektrownie węglowe (dlatego jestem za atomem), kopalnie... Ale dla mnie nie oznacza to, ze należy iść w kierunku ekologii w dziedzinach które przynoszą choćby po procencie czystości w skali ogółu. Uważam także, że protest w trakcie budowy autostrady bo sie tam lęgnie jakaś muszka to bzdura :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:40

Bocian napisał(a):Co nie oznacza, ze trzeba zaprzestać działań na rzecz ochrony środowiska :) Wiadomo, że najbardziej syfi przemysł, elektrownie węglowe (dlatego jestem za atomem), kopalnie... Ale dla mnie nie oznacza to, ze należy iść w kierunku ekologii w dziedzinach które przynoszą choćby po procencie czystości w skali ogółu. Uważam także, że protest w trakcie budowy autostrady bo sie tam lęgnie jakaś muszka to bzdura :)

Jest zgoda :lol:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 21.02.2015 21:41

Bocian napisał(a): Typowe pitupitu pod tytułem amerykański policjant od razu strzela i nie patrzy do kogo :) Nigdzie nie biorą kasy tylko nasi :)

A widziałeś ostatnio taki reportaż, nie pamiętam z jakiej to gazety motoryzacyjnej, w którym to dziennikarze, w ramach prowokacji, kupili kompletną ruinę ze zgniłą karoserią, bez progów, z dziurawą podłogą, praktycznie bez hamulców oraz posiadający wiele innych usterek dyskwalifikujących go jako pojazd zdolny do ruchu?

Ale za to tenże wrak posiadał, a jakże, pozytywny wynik badania okresowego. 8O

Dokładnie sprzed tygodnia czyli sprzed 7 dni!!!!!!!!!!!

Według Ciebie to również "...typowe pitupitu..."?

Pewnie powiesz, że dostał to zupełnie za friko? :papa:

Na pewno. Bo jakże by inaczej. Przecież u nas przecież nie biorą.

To tylko takie "...typowe pitupitu..."
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2015 21:43

Biorą wszędzie. I w Niemczech i w USA. I w Polsce.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.02.2015 21:43

lechocz napisał(a):
Bocian napisał(a): Typowe pitupitu pod tytułem amerykański policjant od razu strzela i nie patrzy do kogo :) Nigdzie nie biorą kasy tylko nasi :)

A widziałeś ostatnio taki reportaż, nie pamiętam z jakiej to gazety motoryzacyjnej, w którym to dziennikarze, w ramach prowokacji, kupili kompletną ruinę ze zgniłą karoserią, bez progów, z dziurawą podłogą, praktycznie bez hamulców oraz posiadający wiele innych usterek dyskwalifikujących go jako pojazd zdolny do ruchu?

Ale za to tenże wrak posiadał, a jakże, pozytywny wynik badania okresowego. 8O

Dokładnie sprzed tygodnia czyli sprzed 7 dni!!!!!!!!!!!

Według Ciebie to również "...typowe pitupitu..."?

Pewnie powiesz, że dostał to zupełnie za friko? :papa:

Na pewno nie. Bo u nas przecież nie biorą.

To tylko takie "...typowe pitupitu..."

Programy pokazujące takie przypadki są w u nas w telewizji, ale myślę, że w zachodnich telewizjach również.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi