Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2015 18:25

weldon napisał(a):Zasadę suwaka najczęściej stosują kierowcy wciskający się z pasa dla jadących w innym kierunku, albo, co gorsza, tacy, co koniecznie muszą wyprzedzić jeden, dwa samochody.
To jest dobre, jak samochody jadą, ale jak stoją, to nie zwiększasz przepustowości, tylko robisz bałagan, wciskając się poza kolejnością.[/color]

To nie suwak tylko buractwo :) I łamanie przepisów.
I nawet gdy samochody stoją suwak jest zasadny bo korek ma połowę długości tego korka jak jeden stoi za drugim.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2015 18:47

Bocian napisał(a): korek ma połowę długości tego korka jak jeden stoi za drugim

A jak tak zrobisz na trzech pasach, to ma jedną trzecia długości, czyli na przykład od zjazdu na Wisłostradę w kierunku Centrum do Marek, co powoduje, że ruch do przodu tez jest niemożliwy :D

Właśnie w tym sęk, że buractwo i suwak powoduje, że z kilkunastu samochodów które powoli, ale stale poruszają się do przodu robi się nagle korek na kilku pasach - i owszem - krótszy, ale stojący.
Dzięki temu zamiast powoli posuwającej się kolumny mamy zator. Jak jadę Wisłostradą, to takie obrazki mam po kolei na Grocie, na Północnym i na Pułkowej. Jak zrobili słupki ograniczające skręt na Północny i trzeba było stanąć już z kilometr od mostu na jednym pasie, to się zrobił porządek, a tak samochody skręcały z trzech pasów, a ja nie mogłem z Warszawy wyjechać.
A przed tym wszystkim ktoś sobie beztrosko powiesił znak suwak.
Zdjęli znak, nie było suwaka, zrobili długi pas dla skręcających - był porządek.

Natomiast po drugiej stronie jadąc od strony Gdańska z dwóch pasów robi się jeden, którym wyjeżdżam na trzy puste pasy Wisłostrady - tutaj suwak i owszem działa. Jedynie co, to durnie hamują na zwężeniu, jakby się bali, że się nie zmieszczą, ale to już nie wina suwaka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2015 19:03

Suwak pomaga, buractwo jest szkodliwe i należy je tępić.
Na suwak jedzie się po dwóch pasach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_zam ... kawicznego
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.02.2015 19:40

weldon napisał(a):
te kiero napisał(a):... na A4 i DTŚ oraz 86 są na całym ciągu trzy pasy i nie ma sensu czasem jechać prawym, gdyż dość gęsto są wjazdy i non stop trzeba zjeżdżać na środkowy ...

Mz szwenadanie się po pasach jest gorsze, niż jazda jednym rytmem, zwłaszcza w kolumnie. Już widzę, jak te kilka czy kilkanaście samochodów jadących 90 robi sobie węża i zasuwa zygzakiem po jezdni. Dopiero byłby raban :D

dokładnie mi o to chodziło, u nas w sytuacji, którą przedstawiłem musiałbym co chwilę zmieniać prawy - środkowy - prawy, a tak to jadę środkowym i jak jest dłuższy odcinek miedzy wjazdami (~500m) to zjeżdżam na prawy
weldon napisał(a):Zamek to zło, które próbuje się wdrożyć w miastach, gdzie samochody stoją w korku, spowodowanym prze światła lub zator za zwężeniem.
(...)
To jest dobre, jak samochody jadą, ale jak stoją, to nie zwiększasz przepustowości, tylko robisz bałagan, wciskając się poza kolejnością.

jak jadą jest oczywiście lepiej, ale od czego jest ten drugi pas pusty na dojeździe do zwężki - skoro nie został wyłączony z ruchu to jest od tego, by się po nim poruszać i nie uważam się w tym wypadku za buraka i cwaniaka jeżeli nim jadę; gdyby wszyscy ustawiali się na jednym pasie - co mogę obecnie zaobserwować w moim mieście obecnie - to powstaje ogonek 500m blokujący skrzyżowania, zjazdy w boczne uliczki, tory tramwajowe itp
myślę, że problemem jest brak płynności w jeździe przy zwężce
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 18.02.2015 20:25

te kiero napisał(a):
weldon napisał(a):
te kiero napisał(a):... na A4 i DTŚ oraz 86 są na całym ciągu trzy pasy i nie ma sensu czasem jechać prawym, gdyż dość gęsto są wjazdy i non stop trzeba zjeżdżać na środkowy ...

Mz szwenadanie się po pasach jest gorsze, niż jazda jednym rytmem, zwłaszcza w kolumnie. Już widzę, jak te kilka czy kilkanaście samochodów jadących 90 robi sobie węża i zasuwa zygzakiem po jezdni. Dopiero byłby raban :D

dokładnie mi o to chodziło, u nas w sytuacji, którą przedstawiłem musiałbym co chwilę zmieniać prawy - środkowy - prawy, a tak to jadę środkowym i jak jest dłuższy odcinek miedzy wjazdami (~500m) to zjeżdżam na prawy

Oczywiście, że nie. W kraju który jest o lata świetlne przed nami w kulturze jazdy (choć ostatnio w wyniku wzmożonego kontaktu z innymi nacjami nieco się pogorszyło) wystarczy 100 czy 200 m wolnego prawego pasa by zaraz na niego zjeżdżali.

Zrób taki manewr (długa jazda pasem środkowym, gdy prawy jest wolny) to Ci szwab zrobi taką pokazówkę, że zapamiętasz do końca życia.

weldon napisał(a):Jak zrobili słupki ograniczające skręt na Północny i trzeba było stanąć już z kilometr od mostu na jednym pasie, to się zrobił porządek, a tak samochody skręcały z trzech pasów,

A bez słupków nie dało się tego osiągnąć ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.02.2015 11:47

Kiepura napisał(a):
Oczywiście, że nie. W kraju który jest o lata świetlne przed nami w kulturze jazdy (choć ostatnio w wyniku wzmożonego kontaktu z innymi nacjami nieco się pogorszyło) wystarczy 100 czy 200 m wolnego prawego pasa by zaraz na niego zjeżdżali.

Zrób taki manewr (długa jazda pasem środkowym, gdy prawy jest wolny) to Ci szwab zrobi taką pokazówkę, że zapamiętasz do końca życia.

No właśnie, mnie do szewskiej pasji doprowadza gdy jadę A4 prawym pasem ok 130km/h i ktoś jedzie środkowym 110km/h. Zawsze zjeżdżałem na lewy i wyprzedzałem z lewej, po konsultacji z drogówką (na drodze dwujezdniowej o co najmniej trzech pasach w jednym kierunku poza terenem zabudowanym można wyprzedzać z lewej strony - jeśli się mylę, proszę fachowców o wyprowadzenie mnie z błędu ;) ), teraz wyprzedzam z prawej.
Kiedyś często jeżdżąc do Niemiec robiliśmy takie zakłady na autostradzie. Przed nami, na prawie pustej autostradzie środkowym pasem jedzie samochód, na rejestracjach z jakiego kraju on jedzie? W większości były to samochody na polskich rejestracjach :oczko_usmiech: :mrgreen:

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):Jak zrobili słupki ograniczające skręt na Północny i trzeba było stanąć już z kilometr od mostu na jednym pasie, to się zrobił porządek, a tak samochody skręcały z trzech pasów,

A bez słupków nie dało się tego osiągnąć ?

Nie ma szans, bez słupków lub betonowych zapór żadne znaki nie działają. Zawsze znajdzie się ktoś sprytniejszy, bo przecież "on nie będzie stał w korku" :oczko_usmiech: :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.02.2015 12:17

Jazda na suwak w Gdańsku sprawdza się nieźle.

Zdarza mi się czasami tak jeździć w kilku miejscach i nie przypominam sobie jakichś napinek, jest dość grzecznie.

Co do jazdy lewym pasem, gdy prawy jest wolny, to w znacznym stopniu kłania się edukacja.

Kiedyś jechałem prawym pasem między Przymorzem a Zaspą, długa prosta, z paroma zjazdami, no i śmiga ELKA lewym pasem 50/h, gdzie jest podwyższenie prędkości do 70/h.

Jedzie tak kilkaset metrów, wyrównujemy na światłach i pytam instruktora co wyprawia ?
A on, że zaraz zjeżdżają w lewo i zjechali prawie km dalej.

Gówniarz ( instruktor ) miał jakieś 22-24 lata 8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.02.2015 12:54

dids76 napisał(a):Zawsze zjeżdżałem na lewy i wyprzedzałem z lewej, po konsultacji z drogówką (na drodze dwujezdniowej o co najmniej trzech pasach w jednym kierunku poza terenem zabudowanym można wyprzedzać z lewej strony - jeśli się mylę, proszę fachowców o wyprowadzenie mnie z błędu ;) ), teraz wyprzedzam z prawej.

Z lewej to zawsze można ;)
Aby móc wyprzedzać z prawej strony na drodze jednojezdniowej, droga taka musi mieć co najmniej dwa pasy ruchu w jednym kierunku w obszarze zabudowanym i co najmniej trzy w obszarze niezabudowanym. Na drodze dwujezdniowej składającej sie z odseparowanych jezdni aby wyprzedzać z prawej, jezdnia musi mieć wyznaczone co najmniej dwa pasy ruchu. Nie ma znaczenia czy jest to teren zabudowany czy nie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.02.2015 14:22

Bocian napisał(a): Na drodze dwujezdniowej składającej sie z odseparowanych jezdni aby wyprzedzać z prawej, jezdnia musi mieć wyznaczone co najmniej dwa pasy ruchu. Nie ma znaczenia czy jest to teren zabudowany czy nie.

Czyli na autostradzie, nawet dwupasmowej można? 8O :?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.02.2015 14:30

Zgodnie z przepisami, można.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.02.2015 14:36

dids76 napisał(a):
Bocian napisał(a): Na drodze dwujezdniowej składającej sie z odseparowanych jezdni aby wyprzedzać z prawej, jezdnia musi mieć wyznaczone co najmniej dwa pasy ruchu. Nie ma znaczenia czy jest to teren zabudowany czy nie.

Czyli na autostradzie, nawet dwupasmowej można? 8O :?

Autostrada z założenia jest dwujezdniowa, składa sie jakby z dwóch jezdni jednokierunkowych. Jeśli na jednokierunkowej można (jak są wyznaczone dwa pasy ruchu) to i na autostradzie można :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.02.2015 15:39

walp napisał(a):Zgodnie z przepisami, można.

to zdziwiłem się jak dids 8O
w prg Uwaga Pirat zatrzymano wlokącą się na lewym pasie Panią, którą wszyscy wyprzedzali prawym pasem, powodem zatrzymania było: zmuszanie innych kierowców do łamania przepisów dotyczących wyprzedzania, było to na drodze dwujezdniowej w okolicy Grójca;
no tak tylko nie była to autostrada
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.02.2015 17:00

te kiero napisał(a):
walp napisał(a):Zgodnie z przepisami, można.

to zdziwiłem się jak dids 8O

A ja zdziwiłem się tak ja Wy. :lol:

Decyduję się na taki manewr, jeśli ktoś bardzo uparty jedzie na lewym pasie. Poza tym, staram się tego unikać, ponieważ:
Kierowcy są przyzwyczajeni do wyprzedzania z lewej strony, swoją uwagę skupiają na lewym lusterku i zwyczajnie nie spodziewają się innego pojazdu po prawej stronie. Czasami trudno przewidzieć, jak zareaguje wyprzedzana w ten sposób osoba, może dojść do niebezpiecznych sytuacji, dlatego jeżeli nie jest to konieczne, to lepiej unikać tego typu manewrów.

te kiero napisał(a):w prg Uwaga Pirat zatrzymano wlokącą się na lewym pasie Panią, którą wszyscy wyprzedzali prawym pasem, powodem zatrzymania było: zmuszanie innych kierowców do łamania przepisów dotyczących wyprzedzania,

A może ta Pani dostała mandat za to:

Art. 16 ustawy Prawo o ruchu drogowym: „Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa”. Takie zachowanie zgodnie z art. 90 Kodeksu wykroczeń jest utrudnianiem ruchu w warunkach optymalnych i jest zagrożone karą grzywny w wysokości do 500 zł.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.02.2015 18:31

Jeśli oglądaliśmy tem sam program, to Pani została pouczona i życzono jej szerokiej drogi. Że tak zapytam kto ostatnimi czasy został pouczony w związku z przekroczeniem prędkości lub wyprzedzaniem w miejscu niedozwolonym ? :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2015 18:52

Rysio napisał(a):... Że tak zapytam kto ostatnimi czasy został pouczony w związku z przekroczeniem prędkości ... ? :mrgreen:

JA...mandatem 100 zeta :wink: :mrgreen: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi