Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2015 11:50

Od 30 roku życia uzyskujesz bierne prawo wyborcze w kategorii - senator. Od 35 w kategorii - prezydent :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 18.02.2015 11:54

ołowiany napisał(a):Od 30 roku życia uzyskujesz bierne prawo wyborcze w kategorii - senator. Od 35 w kategorii - prezydent :)

Czekam na dalsze pomysły. :mrgreen:

Wszak pomysłowość Panów z ulicy Wiejskiej w stolycy jest nieograniczona.

Może więc tak coś dla 40-sto latków i wyżej?

Bo mi, w każdym bądź razie, nic normalnego i sensownego, do głowy nie przychodzi.

Natomiast, jak życie pokazuje, niektórzy mają różne, i to czasami bardzo dziwne pomysły. :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2015 12:04

Proponuję przyhamować w dyskusji, jak trzeba będzie to choć niechętnie - pomogę.

Co do tematu:
U nas swego czasu plagą byli handlarze samochodowi pod giełdą w Sośnicy. W sobotę walił jeden z drugim do nocy a w niedzielę na 6 na giełdę albo wcześniej żeby dobre miejsce złapać. Oczywiście na śniadanie kiełbasa z grilla albo karczek popite puszkowym, pewnie niejednym i powrót samochodem jak się nie sprzedał. Kumpel z drogówki powiedział, że testerem był w stanie skontrolować 5 samochodów w minutę, bo przy wjeździe na giełdę zawsze był korek i auto za autem w nim stało. Otworzyć szybkę, dmuchnąć i "dziękuję" albo "proszę zjechać na bok" do kontroli szczegółowej. W początkowym okresie oznaczało to statystycznie 1 osobę na minutę. Jako że giełda i tak zawsze była mocno obstawiona policją to panowie mundurowi zamiast przyp... się do niewłaściwie zaparkowanych pojazdów i pisać kwity to pisali na tych wyłapanych wstawionych.

Tak więc żeby móc trzeba chcieć.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2015 12:07

Przede wszystkim mieć warunki. Naturalny korek przy wyjeździe z giełdy temu sprzyja. Zrób tak na zwykłej drodze. I to były ich zadania. Do tego byli wyznaczeni. Na drodze są także inne zadania. I mowa była wcześniej o jeżdżących bez uprawnień. Tam tego nie kontrolowali bo wyjazd z giełdy trwałby dwa dni.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 18.02.2015 12:15

Moim zdaniem, chodzi o to, aby zmienić sposób rozliczania Policji, z obecnego sposobu opartego tylko i wyłącznie na statystykach, którymi w miarę potrzeb, można dowolnie manipulować, i tym samym zdjąć z niej, ciążące na nią, biurokratyczne odium.

Niech Policjant Ruchu Drogowego, na drodze zajmie się nadzorem nad ruchem drogowym a nie codziennym wypełnianiem stosu papierów, jaki jest od niego obecnie wymagany. :(
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.02.2015 12:38

Tyle tylko, że to biurokratyczne odium nie dotyczy wyłącznie policji ale w tym samym stopniu lekarzy, nauczycieli i właściwie każdej dziedziny naszego życia. Na żadne zmiany bym tutaj nie liczył dopóki jesteśmy członkami Unii Europejskiej w obecnym kształcie :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2015 12:51

Jacek, na Ciebie zawsze można liczyć ;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.02.2015 12:53

Bocian napisał(a):Jacek, na Ciebie zawsze można liczyć ;)

Dzięki Ci Sławku za Twoją wiarę we mnie :D
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 18.02.2015 13:03

greenrs napisał(a):Tyle tylko, że to biurokratyczne odium nie dotyczy wyłącznie policji ale w tym samym stopniu lekarzy, nauczycieli i właściwie każdej dziedziny naszego życia. Na żadne zmiany bym tutaj nie liczył dopóki jesteśmy członkami Unii Europejskiej w obecnym kształcie :?

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić w jednym z aspektów. :oops:

Dotyczy wyłącznie Policji, zwłaszcza w odniesieniu do tytułu niniejszego wątku w którym omawiamy sprawy, bardziej związane z sytuacją na drogach niż w szkołach, szpitalach i innych dziedzinach życia, nie związanych bezpośrednio z ruchem drogowym.

Poza tą drobną uwagą to zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, gdyż póki co biurokracja, w naszym kraju, ma się nadzwyczaj dobrze. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2015 13:27

greenrs napisał(a):Tyle tylko, że to biurokratyczne odium nie dotyczy wyłącznie policji ale w tym samym stopniu lekarzy, nauczycieli i właściwie każdej dziedziny naszego życia. Na żadne zmiany bym tutaj nie liczył dopóki jesteśmy członkami Unii Europejskiej w obecnym kształcie :?

Chyba nie za bardzo w temacie...Nie wiem co UE ma wspólnego z naszą kulturą jazdy, z mistrzami kierownicy przykutymi do lewego pasa, czy tymi z pasją do wyprzedzania na trzeciego etc.
Choć w jednym masz rację- czy nauczyciel, czy policjant, czy lekarz- w każdym zawodzie znajdzie się ktoś kto jeździ fatalnie :wink:
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 18.02.2015 13:32

Miszczowie kierownicy,ostatnie posty nijak siem majom do tematu...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2015 13:59

Pościg czy mistyfikacja na potrzeby programu? :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.02.2015 13:59

Macie rację. Trochę zboczyłem z tematu za co przepraszam. :oops:

Choć poprzednia dyskusja też niewiele miała wspólnego z kulturą jazdy.
Wróćmy więc do tematu wątku :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2015 14:40

Warunki potrzebne są dwojakiej natury. Pierwsze to te wynikające z sytuacji na drodze, po drugie te o których pisze Lechocz. Nasi z prewencji których znam, określają to mniej więcej tak: 20% teren, 20 doprowadzenia, 10% interwencje, reszta biurko i papierologia. Czyli etat jest wykorzystany w 50% a rzeczywiste działania prewencyjne to zaledwie 20%. Wina systemu prawnego jak i samego wewnątrzfirmowego dla mnie ewidentna, bo papierki to może robić dziewczyna po liceum zawodowym.

Kolejna kwestia już stricte drogowa i dotycząca kultury na drodze czyli tematu. Zawsze mnie dziwi na drodze, a nawet pokazywane jest to w programach w TV, jak dumny patrol zatrzymuje pirata drogowego na autostradzie jadącego 160 km/h mimo że w międzyczasie wyprzedzili 15 samochodów jadących środkowym pasem z prędkością ebałt 90.

Skrajnym debilizmem i nijak kultury jakiejkolwiek nie uczy fakt praktykowany przez GITD z Raszyna "punkty za kasę". Dostałem ostatnio pozdrowienia z tej zacnej instytucji z następującą treścią w skrócie. Jak się przyznam albo wskażę osobę która kierowała to 200 zł. + 4 pkt a jak nie wskażę to 500 zł. i punktów ZERO. Do jasnej pały :!: Czemu to ma służyć :?: Znaczy się jak będę miał kupę kasy to mogę być potencjalnym zabójcą na drodze, bo prawka nigdy mi nie zabiorą :?: Znam osobiście człowieka, który z takiego założenia wychodzi. Pieprzyć fotoradary i płaci po 2-3 a czasem więcej mandatów w miesiącu. Oczywiście zdjęcia nie przysyłają i składając oświadczenie o tym kto prowadził staję się potencjalnym przestępcą, bo jeśli np kierowaliśmy na zmianę ja i żona na danym odcinku to skąd mam wiedzieć kto w rzeczywistości popełnił wykroczenie? Idąc za ciosem mogę wskazać moją mamę posiadającą uprawnienia, która za kierownicą ostatnio siedziała jakieś 25 lat temu i punkty ma w pełnym poszanowaniu.

Czy dużo potrzeba by system usprawnić? Przesłanie zdjęcia meilem z GITD do najbliższego komisariatu pod względem miejsca zamieszkania podejrzanego i jego tam wezwanie mnie jako właściciela pojazdu zajęłoby dokładnie tyle samo co przesłanie sterty oświadczeń do mnie do domu a w 99% wyeliminowałoby problem przyznawania punktów ludziom słupom. Widać nie chodzi tu o bezpieczeństwo czy kulturę z której bezpieczeństwo powinno wynikać a wyłącznie o zasilenie budżetu.

Jak napisałem, chcieć znaczy móc.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.02.2015 14:45

Rysio napisał(a): Zawsze mnie dziwi na drodze, a nawet pokazywane jest to w programach w TV, jak dumny patrol zatrzymuje pirata drogowego na autostradzie jadącego 160 km/h mimo że w międzyczasie wyprzedzili 15 samochodów jadących środkowym pasem z prędkością ebałt 90.

A co tu jest dziwnego?
I co do przesyłania zdjęć na komendę to byłaby dodatkowa robota nad którą trzeba by ślęczeć i już w ogóle by nie wychodzili w teren.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi