jara napisał(a):Jakość dróg też ma na to wpływ
Niewątpliwie droga za kółkiem, zwłaszcza na autostradach, to największy wróg kierowcy
weldon napisał(a):
A na poważnie, to wygląda na to, że poprawa stanu dróg i budowa autostrad nie na wiele się zdaje w kwestii poprawienia bezpieczeństwa na drogach.
Chyba, że te zjawiska o których mówimy nie są nagminne, tylko dziś bardziej widoczne, bo samochodów jest więcej i więcej jeździmy po świecie, a to zmieniłoby postać rzeczy i opinie o polskich kierowcach.
weldon napisał(a): więc co tu ma do rzeczy kraj pochodzenia, albo droga, po której się jedzie?
Calapula napisał(a):W ubiegłym roku jechałem sobie autostradką koło Wiednia za dwoma ładnymi i szybkimi austriackimi autkami, które zupełnie się niekulturalnie zachowywały. Jeden kierowca jechał równolegle obok drugiego i co tamten zwolnił, to ten też a jak ów przyśpieszył to ten drugi gazu! I tak przez długi, długi czas jeden jechał obok drugiego. Zupełnie jak w Polsce, tylko więcej pasów ruchu. A może to taka wyższa kultura tylko jak to źle oceniam?
JackDaniels;) napisał(a):Calapula napisał(a):W ubiegłym roku jechałem sobie autostradką koło Wiednia za dwoma ładnymi i szybkimi austriackimi autkami, które zupełnie się niekulturalnie zachowywały. Jeden kierowca jechał równolegle obok drugiego i co tamten zwolnił, to ten też a jak ów przyśpieszył to ten drugi gazu! I tak przez długi, długi czas jeden jechał obok drugiego. Zupełnie jak w Polsce, tylko więcej pasów ruchu. A może to taka wyższa kultura tylko jak to źle oceniam?
Może pogawędkę przy otwartych szybach sobie prowadzili
mszkudlarek36 napisał(a):W okolicach góry św. Anny na A4 karambol: 8 aut się zderzyło. W Katowicach przed bramkami poboru opłat znowu wypadek 2 auta i mniej więcej w połowie drogi między Katowicami a Krakowem auto wpadło w barierki oddzielające pasy ruchu.
mszkudlarek36 napisał(a):Po przeczytaniu powyższych odpowiedzi utwierdzam się w przekonaniu, że kultura na drodze wśród nas Polaków nie istnieje. Myślałem jednak, że wśród użytkowników forum, którzy dużo podróżują jest inaczej. Zachowania typu celowe hamowanie, czy siadanie na ogonie, żeby pokazać, że ma się te 20 koni więcej pod maską jest godne potępienia. To nie jest nic innego jak stwarzanie dodatkowego zagrożenia.
jackuc napisał(a):
Również godny potępienia jest brak jakiejkolewiek właściwej oceny sytuacji, prędkości i odległości innych pojazdów. Niejednokrotnie jadąc autostradą 140 km/h spotkałem się z nagłą chęcią zmiany pasa kierowcy z prawego pasa, którego prędkość to 80km/h. Oczywiście powoduje to konieczność mojego gwałtownego hamowania i zdaża się że nawet włączenia długich świateł.
To tyle w temacie
jackuc napisał(a):to są podstawy jazdy samochodem, na każdej drodze, w każdych warunkach i o każdej porze.