Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 15:29

lechocz napisał(a):
Bocian napisał(a):
lechocz napisał(a):I co z tego skoro nikt tego nie kontroluje ........

Na jakiej podstawie sądzisz, że nikt? Bo ciebie nie kontrolowali? U mnie w bloku nikogo nie zabili, to znaczy , że nigdzie sie nie zabijają?

Na podstawie ponad 20 letniej praktyki zarówno mojej jak i członków mojej najbliższej rodziny i kręgu znajomych i to zarówno w Polsce jak i na drogach innych krajów europejskich.

Wystarczy tylko nie wydurniać się na drodze, w miarę przestrzegając obowiązujących przepisów a masz prawie pewność, iż nikt Cię do kontroli nie zatrzyma.

Co innego jak się będziesz wydurniał i miał przepisy w głębokim poważaniu.

Wówczas ta pewność, w Polsce zmniejsza się tak, na moje oko, gdzieś o około 20% ale na pewno nie więcej. Zaś na drogach zagranicznych spada już o co najmniej 80% :papa:

Gadka oparta wyłącznie na subiektywnym odczuciu.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.02.2015 15:29

greenrs napisał(a):Czyli generalnie się wszyscy zgadzamy... jak to Polacy :lol:

Zgadzamy się też co do tego, że oprócz zaostrzenia przepisów należy poprawić skuteczność ich egzekwowania. Moim zdaniem to jest najważniejszy element układanki.

Ja od kilku lat jeżdżę bardzo grzecznie, a w dawnych czasach było z tym różnie... ale odkąd jest tyle tego pstrykającego badziewia to tylko kwestia czasu aż taki rajdowiec uzbiera 24 pkt. Tak jak piszecie, pies pogrzebany leży w tym że ludzie i tak jeżdżą bez uprawnień. Znam takiego jednego który miał 2 razy prawko zabrane a jak go znów zatrzymali bez uprawnień to poganiał policjantów aby szybciej mu te 500zł wypisywali bo nie ma czasu i śmiał się z nich chwaląc wszystkim znajomym tą sytuacją (koleś ma kupę kasy że to drobne dla niego).
Inną sprawą jest temat idiotycznych ograniczeń, u mnie w okolicy np. jest znak ograniczenia do 30km/h, który został po remoncie sprzed pół roku temu (normalnie jest tam 90km/h) i jak cię złapią na czymś takim z 95 to masz po prawku :). Tylko jak z tym walczyć ? nie każdemu się chce tak wszystko zgłaszać i walczyć z biurokracją.
Mam nadzieję że nie dodadzą uprawnień straży miejskiej bo to są mistrzowie świata w wyłudzaniu kasy.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.02.2015 15:30

Blaugrana napisał(a):Nie słyszałam.
Bo zgodnie z tym artykułem było to traktowane jako wykroczenie, teraz ma być to przestępstwo za ktore grozi więzienie.

O ile wiem (może się mylę?), obecnie za prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości sąd również może orzec karę do 2 lat odsiadki. Czy ktoś słyszał o takim orzeczeniu?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.02.2015 15:32

Bocian napisał(a):
greenrs napisał(a):Czyli generalnie się wszyscy zgadzamy... jak to Polacy :lol:

Zgadzamy się też co do tego, że oprócz zaostrzenia przepisów należy poprawić skuteczność ich egzekwowania. Moim zdaniem to jest najważniejszy element układanki.

Który musi sie opierać na współpracy społeczeństwa ze służbami kontrolującymi.

Z tym może być problem. Wielu jeszcze tkwi mentalnie w minionej epoce.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 15:47

Bocian napisał(a):Kontrola trzeźwości trwa kilka sekund jeśli dmuchamy tylko w świeczkę. Każda inna już odpowiednio dłużej. Kontrola stanu punktów, posiadania prawa jazdy kilka minut. Przez zamknięty most w Warszawie dziennie przejeżdżało 100 tysięcy pojazdów. Kontrola jednego procenta jest niemożliwa. Nie mówiąc już o wszystkich. To co sie dzieje na drogach to często efekt naszego podejścia do sprawy czyli nie mój cyrk, nie moje małpy. To powszechnie panujące w społeczeństwie mniemanie.

Tu należało by zmienić podejście do rozliczania policjantów z kontroli.

Obecnie bowiem muszą oni sprawdzić dokładnie wszystko, powypisywać stosy papierów i inne tego rodzaju bzdety, zajmujące czas i tym samym zmniejszające liczbę faktycznie wykonanych kontroli pojazdów.

A wystarczył by tylko rzut oka na prawo jazdy, dowód rejestracyjny i OC plus dmuchnięcie w AlcoBlow i jeżeli wszystko było by OK, dziękuję i do widzenia, bez tej całej, zbędnej w takim przypadku, biurokracji.

Wówczas to kontrola trwała by góra 1 minutę i jeden dwuosobowy patrol mógłby, w trakcie służby skontrolować nawet kilkaset pojazdów, wyłapując odpowiednich ancymonów, napitych lub bez uprawnień, czy OC.

Sposób rozliczania polskich policjantów z wyników, jest tak nawiasem mówiąc temat na dłuższa rozprawę. Zwłaszcza w porównaniu z USA gdzie, np. dany posterunkowy otrzymuje jakiś kwartał ulic do utrzymania w nim porządku. I jeżeli nic się tam nie dzieje i jest spokój to nikogo nie obchodzi co on robi. Widać wykonuje swoja pracę dobrze a ludzie tam mieszkający czuja się bezpieczni. Więc nikt się go nie czepia.

Natomiast w Polsce policjant jest zawalony taką biurokracja, że głowa boli. W efekcie zamiast pilnować porządku bardziej dba o własne cztery litery, pilnując porządku w niezliczonych dokumentach z których jest rozliczany, niż na ulicy.

Z pewna dozą infantylności zamacham jednak. :papa:
Ostatnio edytowano 17.02.2015 15:59 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 15:52

Bocian napisał(a):Gadka oparta wyłącznie na subiektywnym odczuciu.

Dodajmy jeszcze, że tak "na oko", tak na około 200 letnim, jeżeli nie dłuższym, odczuciu, licząc wszystkie osoby akurat mi znane, zarówno spośród mojej rodziny jak i kręgu znajomych, które nie doświadczyły kontroli drogowej przez co najmniej kilkanaście lub więcej lat.

Z pewna infantylnością. :papa:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 15:55

greenrs napisał(a): obecnie za prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości sąd również może orzec karę do 2 lat odsiadki. Czy ktoś słyszał o takim orzeczeniu?

Takie orzeczenie ma w sobie coś z legendarnego yeti, tzn. wszyscy o nim słyszeli ale nikt go na oczy nie oglądał. :mrgreen: :papa:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.02.2015 15:55

greenrs napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Nie słyszałam.
Bo zgodnie z tym artykułem było to traktowane jako wykroczenie, teraz ma być to przestępstwo za ktore grozi więzienie.

O ile wiem (może się mylę?), obecnie za prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości sąd również może orzec karę do 2 lat odsiadki. Czy ktoś słyszał o takim orzeczeniu?

Pewnie nikt, jednak też nie można przesadzić w drugą stronę że 100% idzie siedzieć bo musi być jakaś furtka dla nietypowych przypadków. W sumie też Państwu nie opłaca się wsadzać obywateli bo są sporo stratni :) (podatki i inne przychody a powstaje tylko koszt, groźba utraty pracy na stałe i inne). Nie jest to łatwy temat aby nie przesadzić w którąś stronę.
Ktoś ma zdanie i opinie jak to wygląda u Słowaków ? bo tam mają strasznie ostre przepisy od paru lat i jakoś to musi funkcjonować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2015 15:56

lechocz napisał(a):
Bocian napisał(a):Gadka oparta wyłącznie na subiektywnym odczuciu.

Dodajmy jeszcze, że tak "na oko", tak na około 200 letnim, jeżeli nie dłuższym, odczuciu, licząc wszystkie osoby akurat mi znane, zarówno spośród mojej rodziny jak i kręgu znajomych, które nie doświadczyły kontroli drogowej przez co najmniej kilkanaście lub więcej lat.

Co nie zmienia faktu, że dalej jest to subiektywny wpis choćby poparty1000 letnim odczuciem ( wciąż subiektywnym)...
Ty tak się żegnasz/kończysz dyskusję za każdym razem czy to Twoje logo ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 15:57

Papiery papierami ale nie wiem skąd bierzesz wiedzę na ten temat. Dla mnie to z gazet.
W minute to można sie przedstawić i zabrać delikwenta do radiowozu. Rzucić okiem to można na laski przechodzące obok. Kontrola ma być odpowiednio szybka ale i zarazem dokładna. Potwierdzenie danych uzyskuje sie drogą radiową. Inne dane także. To trwa. Następną sprawa jest odesłanie tylko do kontroli patroli policyjnych które zajmują sie na drodze także innymi zdarzeniami. Kolizje, wypadki, zabezpieczenia... czynności zlecone... Zajmowanie sie wyłącznie kontrolami jest możliwe tylko w przypadku akcji policyjnych. Jednorazowych.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 16:00

lechocz napisał(a):

Manipulacja jakich wiele. 200 lat czyli rozumiem, że bierzesz pod uwagę kolejne okresy życia tych ludzi czy żyli oni równolegle do siebie? Bo jak równolegle to nijak nie wychodzi 200 lat.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 17.02.2015 16:05

greenrs napisał(a):O ile wiem (może się mylę?), obecnie za prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości sąd również może orzec karę do 2 lat odsiadki. Czy ktoś słyszał o takim orzeczeniu?

Znam taki przypadek, kara w zawieszeniu, pijak jak to pijak nadal jeździ już bez uprawnień. Ostatnio nawet go złapali ponownie i co... kolejna kara w zawieszeniu 8O
Ostatnio edytowano 17.02.2015 16:06 przez kataryniarz, łącznie edytowano 1 raz
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.02.2015 16:06

Bocian napisał(a):Papiery papierami ale nie wiem skąd bierzesz wiedzę na ten temat. Dla mnie to z gazet.
W minute to można sie przedstawić i zabrać delikwenta do radiowozu. Rzucić okiem to można na laski przechodzące obok. Kontrola ma być odpowiednio szybka ale i zarazem dokładna. Potwierdzenie danych uzyskuje sie drogą radiową. Inne dane także. To trwa. Następną sprawa jest odesłanie tylko do kontroli patroli policyjnych które zajmują sie na drodze także innymi zdarzeniami. Kolizje, wypadki, zabezpieczenia... czynności zlecone... Zajmowanie sie wyłącznie kontrolami jest możliwe tylko w przypadku akcji policyjnych. Jednorazowych.

Dokładnie, to nie jest takie proste, nie jestem związany z "branżą" ale parę razy w życiu byłem kontrolowany.
Panowie muszą sprawdzić dokumenty, zweryfikować z nich dane, sprawdzić w bazie czy zawodnik z tyłu to nie jakiś seryjny morderca, sprawdzić czy nie przekroczone punkty, a jak jakiś awanturnik się trafi to 5 razy muszą mu wszystko tłumaczyć co i jak. Lechocz ewidentnie teoretyzuje według mnie bo tego się w minutę za cholerę nie da zrobić, w minutę to się robi akcję trzeźwość na świeczkę. No i tak jak bocian pisze wyżej, musi być podział bo potem się czeka w razie wypadku/stłuczki godzinami. Raz w życiu miałem akcje z kolesiem co mi skopał samochód ganiałem go po parku złapałem i gdyby nie pomocna osoba to nie miałbym różowo bo po 5-10 minutach oczekiwania na policje koleś się zaczął szarpać i być agresywny (druga osoba ostudziła jego agresywne zachowanie). Policja (prewencja) przyjechała po 30 minutach, jakby wszyscy suszyli to pewnie nigdy bym się nie doczekał :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 16:06

Bocian napisał(a):Papiery papierami ale nie wiem skąd bierzesz wiedzę na ten temat. Dla mnie to z gazet.

Toć napisałem przeca: "...Tu należało by zmienić podejście do rozliczania policjantów z kontroli....".

Od razu widać podejście zgodne z aktualnymi wytycznymi i całą biurokracja wymagająca stosu zbędnych kwitów do wypełnienia.

Ja mówię o szybkich, pobieżnych kontrolach bez wdawania się w zbędną biurokracje. Oczywiście tylko w przypadkach kiedy to wszystko jest w porządku.

A wiedzę to Szanowny Kolego "BOCIAN" mam popartą 32 letnia praktyką i to bynajmniej nie w roli tzw. "krawężnika".

Z pewna dozą infantylności. :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 16:07

lechocz napisał(a):
A wiedzę to Szanowny Kolego "BOCIAN" mam popartą 32 letnia praktyką i to bynajmniej nie w roli tzw. "krawężnika".

I to widać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi