Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 17.02.2015 13:09

Vjetar napisał(a):Zaczyna się audycja w PR "3" - Czy zaostrzenie sankcji to dobry pomysł.

Drożej od maja?

A o jakie sankcje chodzi?
Jeśli chodzi o podwyższenie mandatów to myślę, że niewiele to zmieni.
Jestem bardziej za podwyższeniem ilości pkt za wykroczenia drogowe, lub czasowym zabieraniem prawa jazdy za naprawdę poważne wykroczenia.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.02.2015 13:24

mszkudlarek36 napisał(a):
Vjetar napisał(a):Zaczyna się audycja w PR "3" - Czy zaostrzenie sankcji to dobry pomysł.

Drożej od maja?

Jeśli chodzi o podwyższenie mandatów to myślę, że niewiele to zmieni.
Jestem bardziej za podwyższeniem ilości pkt za wykroczenia drogowe, lub czasowym zabieraniem prawa jazdy za naprawdę poważne wykroczenia.

Z tego, co słyszałem takie rozwiązania też są proponowane w nowym taryfikatorze. Na pewno zabieranie prawa jazdy jest bardziej dotkliwą karą dla bogatych kierowców, na których nawet tysiąc złotowy mandat nie robi większego wrażenia. Jednak wielu słuchaczy zwróciło uwagę na inne zagrożenie - aspekt korupcyjny, który na pewno będzie sporą pokusą zarówno dla kierowców, jak i policjantów. Jak na razie nie słyszałem o żadnym pomyśle, który by takie praktyki skutecznie wyeliminował.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.02.2015 13:32

mszkudlarek36 napisał(a):

Drożej od maja?

Na początku audycji była mowa, że od maja będzie drożej mandatowo no i zabieranie prawa jazdy.
Słuchacze trochę o czym innym chcieli pogadać.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 13:43

mszkudlarek36 napisał(a):Jeśli chodzi o podwyższenie mandatów to myślę, że niewiele to zmieni.

Ja natomiast uważam, że tylko i wyłącznie wysokie mandaty i naprawdę znaczące zaostrzenie kar finansowych za jazdę bez uprawnień, mogą coś zmienić.

Samo, czasowe odbieranie prawa jazdy nie za wiele daje, gdyż ilość kontroli jest mniej jak znikoma, i ludziska nagminnie jeżdżą bez prawka, z uwagi na to, że ryzyko wpadki jest minimalne i niczym poważniejszym nie grozi.

Sam np. jeżdżę dosyć dużo ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć daty ostatniej, prewencyjnej kontroli policyjnej. Lecz na pewno było to, nie mniej, jak ze 20 lat temu.

Więc gdybym nie miał prawa jazdy to miałbym obecnie, co najmniej 20 letni staż jazdy, bez jakichkolwiek konsekwencji, poza ewentualnym 200 lub 300 złotowym mandatem.

Natomiast gdyby taki delikwent wiedział, że np. za brak prawa jazdy zapłaci np. podwójny, łączny koszt, jego legalnego uzyskania, to najprawdopodobniej wolał by je wyrobić gdyż koszty jego były by mniejsze o połowę lub w przypadku odebrania, zastanowił by się dwa razy, zanim by wsiadł za kierownicę, w obawie o możliwość znacznego uszczuplenia stanu posiadanej w portfelu gotówki.

A tak, to nawet mając sądowe zakazy, w ogóle się tym nie przejmują tylko jeżdżą i śmieją się wszystkim w nos. :papa:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.02.2015 14:06

W nowych przepisach jest propozycja by za drugie zatrzymanie kierowcy bez uprawnień była kara do 2 lat paki. Może wtedy niejeden by się zastanowił czy warto. Jednak...
lechocz napisał(a):Sam np. jeżdżę dosyć dużo ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć daty ostatniej, prewencyjnej kontroli policyjnej. Lecz na pewno było to, nie mniej, jak ze 20 lat temu.
...i tu jest pies pogrzebany. Sam mam podobnie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.02.2015 14:15

greenrs napisał(a):W nowych przepisach jest propozycja by za drugie zatrzymanie kierowcy bez uprawnień była kara do 2 lat paki. Może wtedy niejeden by się zastanowił czy warto.

Nie ma miejsca - dalej na powietrzu.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 14:32

greenrs napisał(a):W nowych przepisach jest propozycja by za drugie zatrzymanie kierowcy bez uprawnień była kara do 2 lat paki.

A wiesz, że niejeden w kryminale ma lepiej jak we własnym domu?

Ciepło, własne łóżeczko, czysta pościel, nakarmią, ubiorą, wykąpią, otoczą pieką lekarską, bez kolejek, robić nic nie każą, bo to ponoć obecnie dla nich przywilej.

Więc czego tu się bać.

A myślisz, że jak taki wyjdzie to pierwsze kroki skieruje na kurs prawa jazdy?

Zapomnij. Będzie jeździł dalej, nie zawracając sobie głowy takimi duperelami jak prawo jazdy.

Tylko wysokie kary i skuteczna ich egzekucja może coś dać, bo nic nie boli bardziej jak uderzenie po kieszeni.

Tylko jeden warunek musi być spełniony.

Wysokość kary pieniężnej, nie z taryfikatora dla wszystkich lecz w nawiązaniu do dochodów lub statusu materialnego i stanu posiadania takiego osobnika, jak to ma miejsce w niektórych krajach.

A jak i tego nie da rady, z różnych powodów, wyegzekwować, to dopiero wtedy do paki i za jeden dzień liczyć równoważność kosztu dziennego wyżywienia więźnia, czyli np 10,00 złotych za jeden dzień.

Wtedy niech siedzi. :papa:
Ostatnio edytowano 17.02.2015 14:35 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 14:35

greenrs napisał(a):W nowych przepisach jest propozycja by za drugie zatrzymanie kierowcy bez uprawnień była kara do 2 lat paki. Może wtedy niejeden by się zastanowił czy warto. Jednak...
lechocz napisał(a):Sam np. jeżdżę dosyć dużo ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć daty ostatniej, prewencyjnej kontroli policyjnej. Lecz na pewno było to, nie mniej, jak ze 20 lat temu.
...i tu jest pies pogrzebany. Sam mam podobnie.

Wolałbyś codzienną policyjną kontrolę? Nasłuchałem sie tekstów, za przestępców sie weźcie :) Tak jakby każdy na czole miał napisane co kto robi i kim jest :) I właśnie tacy ludzie najbardziej narzekają na kontrolę gdy dotyczą ich właśnie.
Nie ma możliwości skontrolowania wszystkich i wszędzie. Kontroli są setki tysięcy rocznie a może i więcej, takie są możliwości. Ci bez prawka, z zakazami itp mają znajomych, rodziny i tu jest pies pogrzebany. Że pozwala sie im jeździć, kryje ich.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 14:39

lechocz napisał(a):

Ciepło, własne łóżeczko, czysta pościel, nakarmią, ubiorą, wykąpią, otoczą pieką lekarską, bez kolejek, robić nic nie każą, bo to ponoć obecnie dla nich przywilej.

Więc czego tu się bać.

Rozumiem, że byłeś i wiesz?
Tak jak piszesz to jest dla zatwardziałych kryminalistów lub bezdomnych którzy weszli w konflikt z prawem. Na pewno nie dla zwykłych ludzi mających domy, rodziny. Piszesz banialuki powielane prze tabloidy. Czysta pościel, nakarmią , ubiorą... Co za farmazon.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.02.2015 14:47

lechocz napisał(a):Więc czego tu się bać.

Niekontrolowanych wypróżnień ;)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 14:47

Bocian napisał(a):Wolałbyś codzienną policyjną kontrolę? Nasłuchałem sie tekstów, za przestępców sie weźcie :

Osobiście, widząc to co poniektórzy idioci na drodze wyprawiają tak, że aż się włos jeży na głowie, to nie miałbym nic przeciwko temu, jeżeli skutkowało to by większym poszanowaniem prawa i bezpieczeństwem na drogach.

Ile bowiem trwała by taka kontrola? Góra kilka minut, sprawdzenie uprawnień i ubezpieczenia, dmuchnięcie w alkotest, dziękuje do widzenia i jadę dalej. A co najważniejsze, bezpieczną drogą, w znacznym stopniu, wolną od szaleńców i idiotów. Bo wszystkich to raczej wyeliminować się nie da.

A tak co się dzieje na drogach?

A tymi tekstami się nie przejmuj, tak jak i ja się nigdy, swojego czasu, nie przejmowałem. :mrgreen:

Tak, infantylnie troszeczkę, ale jednak pozwól, iż Ci zamacham rączką. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2015 14:47

Bocian napisał(a):
lechocz napisał(a):

Więc czego tu się bać.

Rozumiem, że byleś i wiesz?
Tak jak piszesz to jest dla zatwardziałych kryminalistów lub bezdomnych którzy weszli w konflikt z prawem. Na pewno nie dla zwykłych ludzi mających domy, rodziny. Piszesz banialuki powielane prze tabloidy. czysta pościel, nakarmią , ubiorą... Co za farmazon.

Też się chciałam zapytać czy lechocz zna to z autopsji ale po napisaniu posta wywaliło mnie z netu. Może to dobrze bo tamta wersja była mniej taktowna.
Nie wiem jak można pisać, że odsiadka jest lepsza od wysokiego mandatu.
Odizolowanie od społeczeństwa- rodziny, przyjaciół, pracy jest najgorszą karą choćby miała być przeprowadzona w warunkach skandynawskich ( a jak powszechnie wiadomo u nas tak lekko nie ma).
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.02.2015 14:49

lechocz napisał(a):Wysokość kary pieniężnej, nie z taryfikatora dla wszystkich lecz w nawiązaniu do dochodów lub statusu materialnego i stanu posiadania takiego osobnika, jak to ma miejsce w niektórych krajach.

Na bezrobotnym , bez prawa do zasiłku, dom na szwagra, jacht na ciocię, auto wartość 200 tys.zł. zarejestrowane na babcię emerytkę... :wink:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 17.02.2015 14:50

weldon napisał(a):
lechocz napisał(a):Więc czego tu się bać.

Niekontrolowanych wypróżnień ;)

A może odkrył byś w sobie wówczas, nowe, nieznane dotychczas, upodobania. Kto wie? :mrgreen: :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.02.2015 14:51

Kontrola trzeźwości trwa kilka sekund jeśli dmuchamy tylko w świeczkę. Każda inna już odpowiednio dłużej. Kontrola stanu punktów, posiadania prawa jazdy kilka minut. Przez zamknięty most w Warszawie dziennie przejeżdżało 100 tysięcy pojazdów. Kontrola jednego procenta jest niemożliwa. Nie mówiąc już o wszystkich. To co sie dzieje na drogach to często efekt naszego podejścia do sprawy czyli nie mój cyrk, nie moje małpy. To powszechnie panujące w społeczeństwie mniemanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi