Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2014 19:37

Dobrze, że najbliżej mam do Carrefoura :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.12.2014 19:38

slapol napisał(a):Dobrze, że najbliżej mam do Carrefoura :lol:

Lepiej nie generować takich sytuacji chyba że sytuacja wygeneruje nas :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.01.2015 13:36

Spostrzeżenie:
od trzech dni jeżdżę z kamerką, zauważyłem że działa to na mnie bardzo prewencyjnie :?
przepisy stosowane z dbałością o detal :lol:
pilnuję się, żeby to z mojej strony nie było gafy/wpadki :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2015 09:01

baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.02.2015 09:53

Bocian napisał(a):Kto sie podpisuje? :)
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... etle/e83km

Jeszcze kierowcom trzeba zezwolić na przejeżdżanie na czerwony, będzie "wesolutko" - troszkę wypadków i pewnie kłótni z rękoczynami :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.02.2015 09:56

W kraju takim jak Polska, o niskiej kulturze jazdy (i chodzenia), gdzie wciąż zatrważa ilość wypadków i liczba ofiar śmiertelnych, nie można pozwalać na takie rzeczy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2015 10:01

Kiedyś w szkole dyskutowaliśmy na taki właśnie temat. Wykroczeń jakby bezskutkowych. Czy powinno się karać za przejście na czerwonym w środku nocy gdy praktycznie nie ma ruchu samochodów. I czy bardzo to sie różni choćby od przejechania autem na czerwonym w takich samych warunkach ruchu...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.02.2015 10:13

Jestem przeciwny takim sytuacjom, kiedy policjant chowa się za kioskiem i z premedytacją wyłapuje
przechodzących na czerwonym, dowalając mandat w wysokości kilku setek, ale ...

Obawiam się, że taka zmiana przepisu będzie skutkowała różną interpretacją, nadinterpretacją itp.
objawiająca się tym, że jeden przejdzie, kiedy nic nie będzie jechało, drugi, kiedy będzie daleko,
a trzeci wpadnie pod maskę.

Zakodujemy sobie, że na czerwonym w zasadzie też można i kiedy znajdziemy się za kierownicą,
to już nie będzie: upss, było lekko różowe ... bo na czerwonym można wjechać ...
Mam poważne obawy, że taki przepis pogorszyłby w naszym kraju statystyki.

Niestety, ale u nas czerwone - STOP.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2015 11:42

walp napisał(a): dowalając mandat w wysokości kilku setek, ale ...

Jednej :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2015 11:49

walp napisał(a):

W kraju takim jak Polska, o niskiej kulturze jazdy (i chodzenia), gdzie wciąż zatrważa ilość wypadków i liczba ofiar śmiertelnych, nie można pozwalać na takie rzeczy.

Jestem za pozwoleniem,
Za granicą ( np Hiszpania, Anglia) tylko Polak stoi i czeka na zielone jak samochody nie jadą.
Wiem bo sama byłam w takiej sytuacji.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.02.2015 12:20

walp napisał(a):

Też tak myślę.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 06.02.2015 13:06

A ja myślę, że nic to nie zmieni. Z moich obserwacji, z dwóch skrzyżowań, jedno z chodnikami (nowymi) i wyznaczonym przejściem dla pieszych, drugie jak poprzednie, lecz z sygnalizacją na żądanie wynika co następuje: nie ważne, czy światło jest zielone, czy czerwone. Ludzie chodzą na skróty, przez trawnik, przez błoto (1/3 miesięcy w roku), bo: jest 10m bliżej, wszyscy i tak tędy chodzą.
Z punktu widzenia kierowcy wygląda to tak. Podjeżdżam do skrzyżowania, skręcam w prawo, upewniam się czy mogę kontynuować patrząc na ludzi na przejściu. Po wykonaniu skrętu i minięciu przejścia zonk, bo mi ktoś przebiega przed maską :-(
To jest problem mentalnego zacofania, niestety. I opóźnień cywilizacyjnych. Nie zdajemy sobie sprawy Panie, że to pędolino tak prędko leciało, aż mi czapke porwał wicher. A potem naleśnik zamiast czaszki.
Osiedle mieszkaniowe Ustronie, miasto Radom. W czasach Gierka powstało wielkie blokowisko z płyty, o tyle ciekawe, że projekt zakładał całkowitą separację ruchu pieszego od pojazdów!!! Na projekcie się skończyło, bo bloki wyrosły, mieszkańcy się wprowadzili i podnieśli socjalistyczne statystyki. Ale na budowę chodników zabrakło, a obecnie zniszczona infrastruktura jest w beznadziejnym stanie, do tego ilość pojazdów wzrosła wielokrotnie.
Brak obwodnic, nawet jednojezdniowych, brak chodników w miejscowościach przez które przebiegają drogi krajowe i gminne to brak m.in. separacji ruchu pieszego od pojazdów. A to oznacza większą liczbę wypadków.
Problemy natury emocjonalnej, czy też mentalnej (sorry nie jestem psychologiem) które utwierdzają właścicieli i kierowców pojazdów, że skoro jestem za kierownicą, to muszę jechać i muszę zawsze i wszędzie mieć miejsce do parkowania, to też nasz specyficzny klimat. U nas jeszcze osoby, które sobie radzą bez indywidualnych samochodów np. przemieszczają się komunikacją zbiorową, czy rowerami są postrzegane, jako gorsze, biedniejsze.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 06.02.2015 13:13

Ależ broń nas panie Boże przed takimi pomysłami.

To jest dobre rozwiązanie ale tylko i wyłącznie w tzw. krajach zachodnich, gdzie ludzie, zupełnie inaczej niż u nas, postrzegają przepisy prawa.

Natomiast w naszym kraju, oczyma wyobraźni, można zobaczyć jak na czerwonym świetle będą się po pasach wałęsać całe tabuny osobników uważających, że samochód, nawet jadący z niewielka prędkością, może zatrzymać się nieomal w miejscu.

A czym to będzie skutkowało to niech każdy sam sobie dopowie.

To jest tak jak z dozwolonym w Wielkiej Brytanii limitem 0,8 promila alkoholu dla kierujących pojazdami, który wprowadzono by w naszym kraju.

Już widzę, co poniektórych, z naszych kierowców, którzy na nogach się nie będą w stanie utrzymać lecz będą się kłócić, że przecież on wypił tylko jedno piwo tydzień temu a wczoraj zjadł dwa jabłka i stąd ten alkohol.

Niestety lecz taka jest mentalność niektórych z naszych rodaków. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2015 13:52

Czyli dla was głównym argumentem na "nie" jest to, że przeciętny Polak jest głupszy od przeciętnego Anglika, Hiszpana, Amerykanina, Niemca etc i nie potrafi odróżnić bezpiecznej, pustej ulicy i nie ma prawa wtedy przejść gdy jest czerwone. Czyli gdy SYTUACJA na to pozwoli...
Po prostu u nas pieszy ma być dla przejścia a nie przejście dla pieszych.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 06.02.2015 14:00

Nic nie stoi na przeszkodzi, abyście podwyższyli swoja kulturę jazdy, umiejętności, ułańskie skłonności i przestali rstwarzać zagrożenie na drogach..

No bo przecież jesteście....Polakami? Nie mylę się?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi