Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 24.08.2014 12:08

realista2 napisał(a):
mszkudlarek36 napisał(a):.
Słyszałem jednak od wielu osób, że zdjęcia zrobione za granicą nie przychodzą do Polski.

Dodam, że zainkasowana kara wpływa do kasy polskiego sądu, więc obce instytucje nie mają finansowej motywacji, żeby ścigać cudzoziemców, mimo to ścigają , ale w praktyce tylko Austriacy i Holendrzy.

No to może ze Szwajcarii nie przyjdzie :P
Pożyjemy zobaczymy, jak przyjdzie to trzeba będzie zapłacić i koniec.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 24.08.2014 13:33

Mszkudlarek36 pisał o zdjęciu z fotoradaru ze Szwajcarii, więc wewnętrzne przepisy UE nie wchodzą w rachubę. Wszystko zależy w tym przypadku czy jest porozumienie na linii Polska-Szwajcaria. Jak nie ma to dopóki znowu tak nie pojedziesz i Cię tam nie zatrzymają to można spać spokojnie.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.08.2014 16:51

arkona napisał(a):Mszkudlarek36 pisał o zdjęciu z fotoradaru ze Szwajcarii, więc wewnętrzne przepisy UE nie wchodzą w rachubę..

To bez znaczenia, bo decydujące jest to, czy w Szwajcaria ma tryb wykroczeniowy czy administracyjny. Konwencję o pomocy prawnej mamy nie tylko ze Szwajcarią, ale nawet z Ukrainą. Więc Szwajcarzy jeśli będą uparci, mogą przesłać zapytanie do MSW i w konsekwencji będzie wezwanie do prokuratury, ale jeśli mają tryb wykroczeniowy, a według mojej wiedzy mają, to muszą udowodnić winę, a to w sprawach transgranicznych kosmos.
Nie przyznasz się, nie zapłacisz.
Z Austriakami jest inaczej bo tryb administarcyjny sprawia, że grzywna się uprawomocni i polski sąd tylko to przyklepie.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 24.08.2014 17:15

realista2 napisał(a):
arkona napisał(a):Mszkudlarek36 pisał o zdjęciu z fotoradaru ze Szwajcarii, więc wewnętrzne przepisy UE nie wchodzą w rachubę..

To bez znaczenia, bo decydujące jest to, czy w Szwajcaria ma tryb wykroczeniowy czy administracyjny. Konwencję o pomocy prawnej mamy nie tylko ze Szwajcarią, ale nawet z Ukrainą. Więc Szwajcarzy jeśli będą uparci, mogą przesłać zapytanie do MSW i w konsekwencji będzie wezwanie do prokuratury, ale jeśli mają tryb wykroczeniowy, a według mojej wiedzy mają, to muszą udowodnić winę, a to w sprawach transgranicznych kosmos.
Nie przyznasz się, nie zapłacisz.
Z Austriakami jest inaczej bo tryb administarcyjny sprawia, że grzywna się uprawomocni i polski sąd tylko to przyklepie.

Eeech przecież napisałem, że przepisy UE, o ktorych pisał ktoś przede mną są bez znaczenia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.08.2014 10:51

Okropne ...

.. przecież nie wolno przejeżdżać na rowerze przez pasy 8)

:D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 27.08.2014 11:13

Już pierwsza scena pokazuje typową sytuację - wyprzedzanie na skrzyżowaniu. Cóż kierowca wyprzedzający jest jak najbardziej winny ale i wyprzedzany ma tu coś do zrobienia aby uniknąć wypadku - patrzeć zawsze i wszędzie w lusterka. A ten kierowca jak widać dopiero się zorientował w sytuacji kiedy drugi samochód już leciał w pole. A może i kierunek za późno był ?

W sobotę jechaliśmy na wesele. Piękna pusta prosta droga, słońce.

http://aktualnosci.zambrow.org/strona.p ... z&id=15712

Byliśmy jednymi w pierwszych na miejscu, żona zgłaszała, ja pobiegłem na miejsce wyciągać ludzi.
20-30 sekund wcześniej i to ja mogłem nie żyć, gdyby ten kierowca wjechał w nas a nie w Jelcza...
Niestety kierowca nie przeżył :-(
Ostatnio edytowano 27.08.2014 11:25 przez jackuc, łącznie edytowano 3 razy
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 27.08.2014 11:16

weldon napisał(a):Okropne ...

.. przecież nie wolno przejeżdżać na rowerze przez pasy 8)

:D

Aż włos się jeży jak się patrzy na niektóre z tych wyczynów.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 27.08.2014 11:17

Pani 2:15 the best ... masakra normalnie

2:57 to samo co pierwsza scena... można było uniknąć ? można
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.08.2014 14:01

A ja dziś byłem świadkiem sceny, jak facet stojąc przed dystrybutorami paliwa, mając możliwość podjechać zarówno lewą, jak i prawa stroną samochodu, nagle, powodując zamieszanie przed stacją, zaczął robić jakieś wygibasy, po czym zawrócił i pojechał pod dystrybutor ... tyłem 8O

Oczywiście jak skończył i zapłacił, musiał tak samo wymanewrować między samochodami, żeby wyjechać ze stacji przodem :D

Niepojęte są drogi, którymi krocz myśl ludzka 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.09.2014 13:13

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2014 13:54

Po spokojnej i bezproblemowej drodze powrotnej z crolandii, tuż po przekroczeniu granicy w Boboszowie w stronę Międzylesia, jakiś Skurwiel tirem wyskoczył mi zza zakrętu z taką prędkością że znalazł się na mojej połowie jezdni!!!
Tylko refleks i trzeźwość mojego umysłu, brak barierek i drzew w linii drogowej ocaliło moją rodzinę przed wczesnym spotkaniem ze św. Piotrem :?

Szkoda że nie ma szans odczytania numeru rejestracyjnego Skurwiela :evil:

piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 26.10.2014 21:19

Chorwaci mają po prostu inny styl jazdy. My Polacy mamy 95procent dróg płaskich jak stół. Góry to wypad ekstremalny. A Chorwacji 90procent to góry i pagórki. I trzeba podziwiać ich tam gdzie ty zwalniasz, hamujesz a oni jadą ze swoją prędkością albo szybciej. Zabytkami których u nas już nie zobaczysz na chodzie. Ty z góry 2 bieg i zastanawisz się czy hamować ,redukować przed zakrętem który wygląda jak Zakręt Śmierci a auto siedzi na tylnym zderzaku. Myślisz KUBICA albo rajdówka. Wyprzedza i co? Mleczarz albo piekarz Renówką 4 czy Zastawą albo Golfem 1 spieszy się do pracy albo sklepu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2014 17:02

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2014 20:22

Wczoraj o godzinie 19
spotkałem na drodze wojewódzkiej rowerzystę, który jechał sobie
bez świateł i bez odblasków :!: :? :| :twisted:

Ciemno jak w d... i nagle się pojawił niczym upiór :roll:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 05.11.2014 08:47

Lednice napisał(a):Wczoraj o godzinie 19
spotkałem na drodze wojewódzkiej rowerzystę, który jechał sobie
bez świateł i bez odblasków :!: :? :| :twisted:

Ciemno jak w d... i nagle się pojawił niczym upiór :roll:

Podobnie i ja.
O 18.00 ścieżka rowerowa krzyżująca się z ulicą. Śmignął jak rakieta,
ubrany do tego zupełnie na czarno ( ubiór cyklisty). Odblasków zero!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi