Wiem jedno. Kazdy odpowiada za siebie. i jaka droge obrony przyjmie to jego sprawa.
Czytalem o przypadku gdzie pewna Pani poproszona o wskazanoe kto kierowal samochodem odpowiedziala zgodnie z prawda ze corka bo to jej pozyczyla samochod.
Niestety Pani zostala pociagnieta do odpowiedzialnosci karnej za skladanie falszywych zeznan bo okazalo sie ze faktycznie pozyczyla samochod corce ale na zdjeciu byla twarz ... mezczyzny.
Co sie okazalo? Ano to ze corka jechala z chlopakiiem i to on w tym momencie kierowal.
Tak wiec nawet mowiac prawde jestesmy narazeni na kare. Dlatego to nie ja powinienem wskazac sprawce wykroczenia.
Dodatkowo to co dostajemy do domu to nie jest mandat bo mandat trzeba wystawic na konkretna osobe a na tym swistku vel wezwaniu alternatywnym nie ma wskazanego winnego.
Czy to jest wspieranie oszustow i kombinatorstwa? Jak dla mnie druga strona tez gra nie fair bo pomimo braku uprawnien kieruje sprawy do sadow rejonowych gdzie siedza sedziowie bez ambicji awansu gdzies wyzej i klepia wyroki tylko w celu wyrwania kasy.
Im jest wszystko jedno kogo wskazemy ba mawet nie musimy wskazywac winnego. Wystarczy zaplacic wyzszy mandat i nie trzeba sie martwic o punkty. Wiadomo kasa misiu kasa a bezpieczenstwo? Maja to w d.....