napisał(a) walp » 18.08.2014 15:02
Calapula napisał(a):walp napisał(a):...
Dwa tygodnie temu, ojciec dostał taki mandat, a wcześniej wezwanie do wskazania kierującego pojazdem.
Było tam napisane, że w przypadku nie podania tych danych, jest to automatycznie traktowane jako odmowa przyjęcia mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu.
Chyba trzeba jeszcze raz przeczytać co tam było napisane. Niemożliwe jest takie traktowanie. Ja nie pamiętam kto kierował moim samochodem i co mam zrobić?
Ja nie wiem, co Ty masz zrobić. Czytać potrafię i było tam napisane, to co podałem wcześniej z odniesieniem do obowiązku wskazania komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania, który jest unormowany w art. 78 ust. 4 ustawy z 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.
Konsultowaliśmy to z prawnikiem, który wskazał na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 12 marca 2014 r.
TK rozpatrywał wówczas pytanie prawne Sądu Rejonowego w Lublinie dotyczące wskazania sprawcy wykroczenia drogowego w podobnych okolicznościach.
Orzeczenie TK było następujące:
Brak sankcji za naruszenie art. 78 ust. 4 p.r.d. skutkowałby nieuchronnie, powszechnym ignorowaniem obowiązku wskazania komu właściciel/posiadacz powierzył samochód czy motocykl do kierowania (użycia) w oznaczonym czasie. Przepis ten stałby się martwą literą prawa. W konsekwencji system automatycznej kontroli prędkości pojazdów nie spełniłby zakładanego prokonstytucyjnego celu, to jest stanowczej, prawnej zachęty do przestrzegania ograniczeń prędkości i tym samym redukcji liczby poważnych wypadków drogowych oraz liczby ich ofiar.
Sankcja za naruszenie art. 78 ust. 4 p.r.d. w postaci grzywny, była w tym przypadku wyższa niż kwota mandatu.