Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.07.2014 21:01

jackuc napisał(a):Kilka dni temu Pan Rzecznik Policji mówił w telewizorze, że strzelanie dla Policjantów jest kiedy chcą itp. (po tym lipnym strzelaniu na ulicy do gościa z siekierą), naboje do oporu… .

Obrazek

Generalnie jakby wyjechał poza tą swoją mekkę, to może by zauważył, że tam jest zdecydowanie inny świat niż ten widziany zza słoika...
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 20.07.2014 21:38

No sam go widzialem jak z kamienną twarzą opowiadał te banialuki + o świetnych szkoleniach. Bocian na pewno masz sporo racji.
Trochę to OT ale pośrednio wiąże się z kulturą jazdy bo skoro ludzie widzą, że bata nie ma to hulaj dusza. Można jeździć pod prąd, czerwone światło itp a jakby co to upierać się o powołanie biegłego, który stwierdza że zagrożenia nie było ... Żenada po prostu
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.07.2014 22:12

Szkolenia są z tym, że niewystarczające zapewne bo choćby strzelanie można ćwiczyć do posr... Plus niechęć wielu policjantów i jest to co jest :) Tak jak było pisane do tego dochodzi zakaz używania broni służbowej na prywatnych strzelnicach co zamyka drogę do samodoskonalenia.
Kiedyś wyliczyłem, że Policja powinna kupować ok 60 mln sztuk amunicji, kupuje 4mln :) A dwa miliony potrzebuje moja komórka. :roll:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.07.2014 05:50

Pierunie! Co ty, al-kaida cie zatrudniła!? 8O

:D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 12.08.2014 06:59

Wczoraj pozwoliłem sobie zrobić zdjęcie temu "kulturalnemu" kierowcy.
Stanął niemalże na pasach, kołami na ulicy. Ktoś, kot chciałby przejść np z wózkiem, czy starsza osoba musiałby trochę zaryzykować.

Pan widać potrzebę miał niezwykle ważną, udał się po ciasteczko do piekarni i jak widać wraca spokojnym krokiem. Ale to przecież "tylko na chwilę"
Po prawej jest wyjazd z ulicy, gdzie widok z niej pan również skutecznie ograniczył...

Mam ochotę wysłać to zdjęcie do SM tylko nie wiem czy to wystarczy ?
Załączniki:
WP_20140811_001.jpg
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.08.2014 07:15

jackuc napisał(a):Mam ochotę wysłać to zdjęcie do SM tylko nie wiem czy to wystarczy ?

Widać tablicę? Chyba mało czytelna.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 12.08.2014 07:19

Mam i nieco lepsze zdjęcie, ale widać tylko dwie pierwsze litery i trzy cyfry ...
No nic teraz odpuszczę chyba, ale następnym razem lepiej się postaram.

Dodam, że po przeciwnej stronie ulicy można było spokojnie zaparkować lub zjechać na skrzyżowaniu w lewo i 58.5 m dalej również bez przeszkód zaparkować. Ale po co, a potem nieszczęście gotowe, bo ktoś zginął na pasach...
Ech szkoda gadać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2014 07:21

KE-X. WY ... na oryginalnej fotce powinno być widać :)

Nie widać twarzy kierowcy, ale to chyba nie ma znaczenia.
W świętych krowach jest sporo takich fotek i większość ląduje w SM. Podobno z powodzeniem :)

Łomianki, wczoraj
Obrazek

Nie moje, ale ponieważ to standard, to ja z wczoraj mam babę w Oplu :D

Zagadka:
Obrazek
Co się stanie, jak wyminiesz stojący radiowóz? ;)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 12.08.2014 07:24

weldon napisał(a):[color=#800000]KE-X. WY ... na oryginalnej fotce powinno być widać :)

Nie widać twarzy kierowcy, ale to chyba nie ma znaczenia.
W świętych krowach jest sporo takich fotek i większość ląduje w SM. Podobno z powodzeniem :)

Zgadza się WY ...
Z tą twarzą nie wiem jak jest, ale chyba przy fotoradarach też rozwiązano ten problem...

Już wiem czemu w Polsce jest utrudniony dostęp do broni... :twisted:
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 18.08.2014 11:35

JackDaniels;) napisał(a):Ja mam patent na takich debili :mrgreen: delikatne dotknięcie pedału hamulca :mrgreen: redukcja, gaz w podłogę :mrgreen: zobaczyć przerażoną mordę debila w lusterku. BEZCENNE :oczko_usmiech:

Patent mało skuteczny i niebezpieczny. Następnym razem pomyśli, że znów go chcesz nauczyć i też doda gazu, lecz tym razem dostaniesz kopa w .... No i jeszcze jedno. Jak tak zrobisz idiocie z osobówki, to na 100% Cię wyprzedzi i zrobi Ci dokładnie tak samo, lecz nie koniecznie doda gazu do dechy. Do dechy to będziesz zmuszony hamować właśnie ty! Tego typu zabawy w nauczyciela mogą skończyć się tragicznie, gdyż eskalują agresywne zachowania, zamiast im zapobiegać. Sam piszesz, że ten w lusterku to debil. Ja bym się nie podejmował tak trudnej sztuki jaką jest, bez wątpienia, nauczanie debili. Od tego są fachowcy w szkołach specjalnych.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2014 12:05

jackuc napisał(a):Z tą twarzą nie wiem jak jest, ale chyba przy fotoradarach też rozwiązano ten problem...

No właśnie, jak jest z tą twarzą?

Dostałem fotkę swojego samochodu z tyłu, więc nie tylko twarzy, ale w ogóle kierowcy nie widać, z prośbą o wskazanie osoby kierującej.

Mi to lotto, czy dostanę punkty czy nie, ale za niepodanie tych danych mogą się jeszcze o coś mnie czepiać, czy tylko podeślą mandat?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.08.2014 14:08

weldon napisał(a):
Dostałem fotkę swojego samochodu z tyłu, więc nie tylko twarzy, ale w ogóle kierowcy nie widać, z prośbą o wskazanie osoby kierującej.

Mi to lotto, czy dostanę punkty czy nie, ale za niepodanie tych danych mogą się jeszcze o coś mnie czepiać, czy tylko podeślą mandat?

Dwa tygodnie temu, ojciec dostał taki mandat, a wcześniej wezwanie do wskazania kierującego pojazdem.

Było tam napisane, że w przypadku nie podania tych danych, jest to automatycznie traktowane jako odmowa przyjęcia mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 18.08.2014 14:23

walp napisał(a):...
Dwa tygodnie temu, ojciec dostał taki mandat, a wcześniej wezwanie do wskazania kierującego pojazdem.

Było tam napisane, że w przypadku nie podania tych danych, jest to automatycznie traktowane jako odmowa przyjęcia mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu.

Chyba trzeba jeszcze raz przeczytać co tam było napisane. Niemożliwe jest takie traktowanie. Ja nie pamiętam kto kierował moim samochodem i co mam zrobić?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.08.2014 15:02

Calapula napisał(a):
walp napisał(a):...

Chyba trzeba jeszcze raz przeczytać co tam było napisane. Niemożliwe jest takie traktowanie. Ja nie pamiętam kto kierował moim samochodem i co mam zrobić?

Ja nie wiem, co Ty masz zrobić. Czytać potrafię i było tam napisane, to co podałem wcześniej z odniesieniem do obowiązku wskazania komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania, który jest unormowany w art. 78 ust. 4 ustawy z 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.

Konsultowaliśmy to z prawnikiem, który wskazał na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 12 marca 2014 r.
TK rozpatrywał wówczas pytanie prawne Sądu Rejonowego w Lublinie dotyczące wskazania sprawcy wykroczenia drogowego w podobnych okolicznościach.

Orzeczenie TK było następujące:

Brak sankcji za naruszenie art. 78 ust. 4 p.r.d. skutkowałby nieuchronnie, powszechnym ignorowaniem obowiązku wskazania komu właściciel/posiadacz powierzył samochód czy motocykl do kierowania (użycia) w oznaczonym czasie. Przepis ten stałby się martwą literą prawa. W konsekwencji system automatycznej kontroli prędkości pojazdów nie spełniłby zakładanego prokonstytucyjnego celu, to jest stanowczej, prawnej zachęty do przestrzegania ograniczeń prędkości i tym samym redukcji liczby poważnych wypadków drogowych oraz liczby ich ofiar.

Sankcja za naruszenie art. 78 ust. 4 p.r.d. w postaci grzywny, była w tym przypadku wyższa niż kwota mandatu.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.08.2014 15:04

I chyba wtedy jest bez punktów
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi