Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 02.06.2014 16:14

Cmok_Wawelski napisał(a):Jak ktoś ma problem z dostrzeżeniem nieoświetlonego pojazdu w dzień, to raczej nie powinien siadać za kółko.

A może nie powinien siadać ten, kto nie widzi różnicy między pojazdem oświetlonym i nieoświetlonym? :lol:

Moim zdaniem jazda na światłach po prostu ma sens (Walp dobrze objaśnił).

A twierdzenie, że w niektórych krajach przepisy nie są tak restrykcyjne? Cóż, w Egipcie autobusy nagminnie jeżdżą nocami z wyłączonymi światłami. W Wielkiej Brytanii dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi kierowcy to 0,8 promila. Czy to znaczy, że tak jest lepiej?
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 02.06.2014 16:19

Calapula napisał(a):
z_byszek napisał(a):
Calapula napisał(a):Statystyki są nieubłagane. Z tego co pamiętam około 1% spraw kończy się uniewinnieniem czyli oczywiście większość spraw w sądzie jest przegranych przez oskarżonego.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale tą wypowiedzią wystawiasz znakomitą cenzurę naszemu wymiarowi sprawiedliwości.
Bo to oznacza, że zarówno Policja jak i Prokuratura na etapie postępowania przygotowawczego wykonały znakomitą robotę i zebrały materiał dowodowy, który w 99% sprawach dostarczył Sądowi podstaw do skazania oskarżonego. Prokuratura nie wnosi do Sądu aktu oskarżenia, gdy dowody są marne. To nie takie zasady jak w filmie amerykańskim. Uniewinnienie w Sądzie to porażka wymiaru sprawiedliwości i państwa.
Ale nie jest tak kolorowo jak piszesz.

Tak trzymaj i nie ustawaj w pracy na tym łez padole.

Jedni pracują inni narzekają.
Powodzenia
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 02.06.2014 16:31

z_byszek napisał(a):...
Jedni pracują inni narzekają.
...

To prawda pod warunkiem, że pracujemy jako grabarz.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 17:36

z_byszek napisał(a):
Cmok_Wawelski napisał(a):
z_byszek napisał(a):Łatwo to teraz pluć na policjantow i gardłować, iż byłem niewinny, ale zapłaciłem.
Miałeś argumenty, należało odmówić przyjęcia mandatu.
Teraz to pozamiatane i nie ma się czym chwalić.

A w którym miejscu oplułem policjanta?
Stwierdziłem fakt, że mają do wykonania plany "mandatowe" i starają się je wszelkimi możliwymi sposobami zrealizować. Uważasz, że się mylę?
Po drugie nie miałem argumentów, odmowa przyjęcia mandatu naraziłaby mnie tylko na dodatkowe koszta.

Aaaa.. rękę trzymałeś przy uchu. A ja myślałem, że podczas jazdy samochodem rękami trzyma się kierownicę.

Co jeszcze myślałeś, powiedz, bo widzę żeś krynicą mądrości?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2014 17:47

Panowie i Panie ... dajcie sobie na wstrzymanie.
Wszyscy.
Szkoda ewentualnego Waszego utrudnionego dostępu do forum.
Ponadto przypominam, że zabroniona jest dyskusja o bieżącej polskiej polityce. :idea:

Proszę i dziękuję za zrozumienie
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 02.06.2014 18:48

z_byszek napisał(a):
z_byszek napisał(a):Łatwo to teraz pluć na policjantow i gardłować, iż byłem niewinny, ale zapłaciłem.

Stwierdziłem fakt, że mają do wykonania plany "mandatowe" i starają się je wszelkimi możliwymi sposobami zrealizować. Uważasz, że się mylę?
Po drugie nie miałem argumentów, odmowa przyjęcia mandatu naraziłaby mnie tylko na dodatkowe koszta.

Aaaa.. rękę trzymałeś przy uchu. A ja myślałem, że podczas jazdy samochodem rękami trzyma się kierownicę.

To taka przypadłość zawodowa.
I nie nakręcaj się, bo nie ma czym. Ja tylko mam inne zdanie niż Ty. I tyle w tym temacie.
Pozdrawiam
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 18:55

Janusz Bajcer napisał(a):Panowie i Panie ... dajcie sobie na wstrzymanie.
Wszyscy.
Szkoda ewentualnego Waszego utrudnionego dostępu do forum.
Ponadto przypominam, że zabroniona jest dyskusja o bieżącej polskiej polityce. :idea:

Proszę i dziękuję za zrozumienie

Zagalopowałem się, mea culpa.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 19:15

Krzychooo napisał(a):
Cmok_Wawelski napisał(a):Jak ktoś ma problem z dostrzeżeniem nieoświetlonego pojazdu w dzień, to raczej nie powinien siadać za kółko.

A może nie powinien siadać ten, kto nie widzi różnicy między pojazdem oświetlonym i nieoświetlonym? :lol:

Różnicę to raczej każdy dostrzega, jeden się świeci drugi nie. Pytanie tylko, po co się świeci gdy słońce w pełni i środek dnia?

Krzychooo napisał(a):Moim zdaniem jazda na światłach po prostu ma sens (Walp dobrze objaśnił).

Przeczy temu fakt, że tak rozwinięte kraje zachodniej Europy jak chociażby Niemcy nie wprowadziły takiego obowiązku w swoim prawie.

Krzychooo napisał(a):A twierdzenie, że w niektórych krajach przepisy nie są tak restrykcyjne? Cóż, w Egipcie autobusy nagminnie jeżdżą nocami z wyłączonymi światłami.

I co, giną od tego masowo? Została tam jeszcze jakaś ludność?

Krzychooo napisał(a):W Wielkiej Brytanii dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi kierowcy to 0,8 promila. Czy to znaczy, że tak jest lepiej?

Tak.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 19:19

z_byszek napisał(a):
z_byszek napisał(a):

To taka przypadłość zawodowa.
I nie nakręcaj się, bo nie ma czym. Ja tylko mam inne zdanie niż Ty. I tyle w tym temacie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam również :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2014 23:45

Hvala Panowie :lol:
Pozdrawiam :hut:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 03.06.2014 06:06

...na świeżo..dziś miałem przykład..droga prosta, wolno 90..jechałem letko ponad :wink: , ale panu za mną bardzo się spieszyło. No i podjeżdża mi pod zderzak tylni, oczywiście mryga światłami :evil: . Dobrze że mam swoją "wunderwaffe" na takich gamoni :D ...kickdown i....pan następne 15 km grzecznie z tyłu jechał. Nie wspomnę o taksówkarzach snujących się po mieście 20 na godzinę, zatrzymujących się by wysadzić pasażera w najmniej oczekiwanym momencie, oczywiście bez kierunkowskazów :evil: , reakcji ludzi za kierownicą na policyjny radiowóz poza terenem zabudowanym, jadącym prędkością patrolową :mrgreen: .. . Ostatnio w Miskolcu zwróciłem uwagę na to jak jeźdźą tubylcy..dochodzi pieszy do jezdni..i kierowcy sami zatrzymują się aby mógł przejść. O naszej kulturze a raczej o jej braku można by tu wiele stron napisać..niestety.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2014 06:54

garbowski napisał(a):..dochodzi pieszy do jezdni..i kierowcy sami zatrzymują się aby mógł przejść.

Ciekawe, że ci z przeciwka zazwyczaj dopiero, jak im się długimi po oczach da popalić, a i to (bez urazy - po prostu tak jest), pod warunkiem, że facet.
Baba, nie wiem czemu, zwłaszcza jak ma puścić młodą, a jeszcze gorzej w ciąży lub z wózkiem, to dostaje jakiejś zaćmy na oczach i nie puści :twisted:
(Mam świadków - żona i córka, więc subiektywne i mogą poświadczyć).

Mnie od takiego puszczania oduczyli skutecznie ci, przez których udział sprawczy, albo co najmniej wyrzuty sumienia mi do końca życia grożą.

Teraz jest łatwiej, więc jak mam otwarte okno to takiemu łachowi puszczam wiązankę, ale chyba mało słyszy, tak pędzi przez to przejście dla pieszych.
Korci mnie, żeby zbuki ze sobą wozić i łachom w te otwarte okna walić.
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 03.06.2014 13:34

A jak jest w Chorwacji z jazdą rowerzystów po chodnikach?

Czy zauważyliście kiedyś żeby za jazde rowerem po chodniku Policaje kogoś ganili?
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 03.06.2014 13:50

Zdenek35 napisał(a):A jak jest w Chorwacji z jazdą rowerzystów po chodnikach?

Czy zauważyliście kiedyś żeby za jazde rowerem po chodniku Policaje kogoś ganili?

Ja tam żadnych Policaji nie spotkałem a co dopiero żeby kogoś gonili. Pula 60tyś ludzi + turyści. Przez cały pobyt ani razu nie słyszałem policyjnej syreny ani pogotowia - dziwne.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 03.06.2014 14:48

Krzychooo napisał(a):A może nie powinien siadać ten, kto nie widzi różnicy między pojazdem oświetlonym i nieoświetlonym? :lol:

Różnicę to raczej każdy dostrzega, jeden się świeci drugi nie. Pytanie tylko, po co się świeci gdy słońce w pełni i środek dnia?

Walp przedstawił konkretne argumenty, nie będę ich powtarzał. Oświetlony znaczy lepiej widoczny, także w środku dnia, także przy ostrym słońcu.

Krzychooo napisał(a):Moim zdaniem jazda na światłach po prostu ma sens

Przeczy temu fakt, że tak rozwinięte kraje zachodniej Europy jak chociażby Niemcy nie wprowadziły takiego obowiązku w swoim prawie.

Argument kiepski. Wiesz, jest sporo równie rozwiniętych krajów, które taki obowiązek jednak wprowadziły.

Krzychooo napisał(a):A twierdzenie, że w niektórych krajach przepisy nie są tak restrykcyjne? Cóż, w Egipcie autobusy nagminnie jeżdżą nocami z wyłączonymi światłami.

I co, giną od tego masowo? Została tam jeszcze jakaś ludność?

Tak, została. Rozumiem, że w takim wypadku postulujesz zniesienie obowiązku używania świateł także w nocy?

Krzychooo napisał(a):W Wielkiej Brytanii dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi kierowcy to 0,8 promila. Czy to znaczy, że tak jest lepiej?

Tak.

A może dwa promile? Też lepiej? Naprawdę uważasz, że wypicie 2-3 piw albo butelki wina nie wpływa na sposób kierowania samochodem? Chyba się nie dogadamy, kończę, pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi