Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2014 21:41

Calapula napisał(a):
przemo99 napisał(a):
Calapula napisał(a):Zwracamy uwagę na coś oznakowane światłami a reszta wpada do czarnej dziury. Można się z tym nie zgodzić i stwierdzić, że nie, rowery i konie są chociaż nieoświetlone to tak samo widoczne. Tylko wtedy po co komu oświetlenie skoro jest tak samo?

sory koń nie ciśnie 120km/h w przeciwnym kierunku.

A co to ma do rzeczy? Przez to jest bardziej widoczny?

Porusza się wolniej niż auto i jest więcej czasu na jego dostrzeżenie
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.06.2014 21:46

Calapula napisał(a):Podejrzany nie napisał.........

Obwiniony.

Po to ktoś wymyślił możliwość odmowy przyjęcia mandatu, żeby z takiej możliwości korzystać, kiedy nie zgadzamy się z decyzją policjanta.
Nie jesteś winny- idź do Sądu i tam to udowodnij.
I nikt nie powiedział, że jesteś bez szans.

I chciałem jeszcze podziękować tym wszystkim, którzy płacą na mnie podatki.
I moje dzieci Wam chcą podziękować.
I wnuki też (te co prawda póki co zaocznie, ale gdyby kiedyś nie było okazji...)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2014 21:48

anakin napisał(a):
Calapula napisał(a):Podejrzany nie napisał.........

Obwiniony.

Po to ktoś wymyślił możliwość odmowy przyjęcia mandatu, żeby z takiej możliwości korzystać, kiedy nie zgadzamy się z decyzją policjanta.

I chciałem jeszcze podziękować tym wszystkim, którzy płacą na mnie podatki.
I moje dzieci Wam chcą podziękować.
I wnuki też (te co prawda póki co zaocznie, ale gdyby kiedyś nie było okazji...)

A ja dziękuję Tobie. Przecież Ty też płacisz podatki. I jestem pewien, że moje, Twoje i Wasze są jednakowo traktowane przez MF.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 22:04

anakin napisał(a):...
...)

Od kiedy to trzeba udowodniać niewinność? Już nie jest tak, że udowodnić to trzeba winę?
I to drugie, skoro nikt jeszcze tego nie powiedział to powiem to ja: jesteś bez szans. Znana zasada mówi, że sprawy wygrywa się zanim dotrą do sądu. Do sądu idzie się po wyrok. Mikroskopijna ilość spraw zakończonych uniewinnieniem niczego nie zmiena.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 22:10

jara napisał(a):
Calapula napisał(a):
przemo99 napisał(a):
Calapula napisał(a):Zwracamy uwagę na coś oznakowane światłami a reszta wpada do czarnej dziury. Można się z tym nie zgodzić i stwierdzić, że nie, rowery i konie są chociaż nieoświetlone to tak samo widoczne. Tylko wtedy po co komu oświetlenie skoro jest tak samo?

Więcej czasu ale mniej szans ponieważ jest obiektem nieoświetlonym. Najpierw zauważymy tych co są oświetleni, potem tych co trąbią, potem konia. Chyba, że jest już za późno.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.06.2014 22:10

Calapula napisał(a):Od kiedy to trzeba udowodniać niewinność? Już nie jest tak, że udowodnić to trzeba winę?
I to drugie, skoro nikt jeszcze tego nie powiedział to powiem to ja: jesteś bez szans. Znana zasada mówi, że sprawy wygrywa się zanim dotrą do sądu. Do sądu idzie się po wyrok. Mikroskopijna ilość spraw zakończonych uniewinnieniem niczego nie zmiena.

Masz jak widzę spore doświadczenie w temacie.
Z czego ono wynika, tak z ciekawości?
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 22:11

anakin napisał(a):
Calapula napisał(a):Od kiedy to trzeba udowodniać niewinność? Już nie jest tak, że udowodnić to trzeba winę?

Masz jak widzę spore doświadczenie w temacie.
Z czego ono wynika, tak z ciekawości?

Z ciekawości.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.06.2014 22:12

Tak myślałem.
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 01.06.2014 22:13

Cmok_Wawelski napisał(a):
Bocian napisał(a):Sądzisz, że policjanci nie płacą podatków?

Płacą, ale ich pensja pochodzi z budżetu państwa, czyli z podatków reszty społeczeństwa.
Gdyby nie podatki, nie byłoby pensji dla policji.
Podatki od pensji policjantów, są podatkami od podatków.
Brzmi nieźle... :mrgreen:

Raczej brzmi głupio. A skąd mają pochodzić ?
Łatwo to teraz pluć na policjantow i gardłować, iż byłem niewinny, ale zapłaciłem.
Miałeś argumenty, należało odmówić przyjęcia mandatu.
Teraz to pozamiatane i nie ma się czym chwalić.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2014 22:26

Pensja zapłacona pracownikowi sfery budżetowej jest dochodem. I nieważne jest skąd te pieniądze są. I od tego dochodu, odpowiednio sprowadzonego co rok do przychodu, płacony jest podatek. Podatkiem od podatku jest np. vat naliczany od wartości dodanej np. akcyzy. Nie jestem finansistą, ale tak to widzę.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 22:34

z_byszek napisał(a):
Cmok_Wawelski napisał(a):...
Podatki od pensji policjantów, są podatkami od podatków.
Brzmi nieźle... :mrgreen:

Raczej brzmi głupio. ....

Brzmi głupio bo może jest głupie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2014 08:01

Calapula napisał(a): Znana zasada mówi, że sprawy wygrywa się zanim dotrą do sądu. Do sądu idzie się po wyrok. Mikroskopijna ilość spraw zakończonych uniewinnieniem niczego nie zmiena.

Czy ta znana zasada jest tak samo znana jak przepis o rowerach w aucie?
W sądach swój finał maja dziesiątki tysięcy spraw rocznie. Twierdzisz, że większość z góry są przegrane? Tylko co znaczy przegrane? Bo w sądach rozgrywają się sprawy pomiędzy kimą a kimś. Jeśli jeden przegra to drugi wygra (w uproszczeniu). Czy twierdzisz, że sprawy w sądzie są ustawione?
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 09:45

Blaugrana napisał(a):Zwyczajna budżetówka :)
Nie tylko policjanci ale nauczyciele, strażacy, lekarze, pielęgniarki, wymiar sprawiedliwości, urzędnicy etc :)

Dokładnie. A wiesz może, skąd na to brać pieniądze, skoro sprywatyzowano już prawie wszystko i firm państwowych praktycznie już nie ma? Budżet, w całym swym rozpasaniu, opiera się na podatkach i nie ma w tym nic śmiesznego, to jest katastrofa!

Blaugrana napisał(a):Uważam, że przepis o obowiązkowej jeździe przez cały rok na światłach jest w porządku. Podstawowy argument- samochody są lepiej widoczne.

Jak ktoś ma problem z dostrzeżeniem nieoświetlonego pojazdu w dzień, to raczej nie powinien siadać za kółko.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 09:57

przemo99 napisał(a):
Nie kumam jak można przyjąć mandat skoro się nie popełniło wykroczenia. Skoro nie rozmawiałeś bardzo łatwo to udowodnić choćby bilingiem rozmów. Teraz masz pretensje do systemu?

...

Uważasz, że niesłusznie?

Wyjaśniam, samochód i telefon to podstawowe narzędzie w mojej pracy, stąd też mam zestaw głośno mówiący i z niego korzystam.
Jak mam udowodnić, że nie używałem z telefonu, skoro praktycznie non stop z niego korzystam (przez zestaw)?
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 02.06.2014 10:08

jara napisał(a):
Calapula napisał(a):
przemo99 napisał(a):

Obowiązek używania świateł mijania nie jest uzależniona od prędkości samochodu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi