Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2014 20:58

Cmok_Wawelski napisał(a):
Bocian napisał(a):Sądzisz, że policjanci nie płacą podatków?

Płacą, ale ich pensja pochodzi z budżetu państwa, czyli z podatków reszty społeczeństwa.
Gdyby nie podatki, nie byłoby pensji dla policji.
Podatki od pensji policjantów, są podatkami od podatków.
Brzmi nieźle... :mrgreen:

Zwyczajna budżetówka :)
Nie tylko policjanci ale nauczyciele, strażacy, lekarze, pielęgniarki, wymiar sprawiedliwości, urzędnicy etc :)
Uważam, że przepis o obowiązkowej jeździe przez cały rok na światłach jest w porządku. Podstawowy argument- samochody są lepiej widoczne.
W sumie to tych słonecznych dni mamy w Polsce na lekarstwo.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 21:02

Cmok_Wawelski napisał(a):Płacą, ale ich pensja pochodzi z budżetu państwa, czyli z podatków reszty społeczeństwa.

Sądzisz, że podatki policjantów idą na jakieś inne, szczególne cele? :)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 21:03

Cmok_Wawelski napisał(a):...
Zatrzymał mnie w zeszłym roku patrol policji. Według nich rozmawiałem przez telefon.
-Jak, kiedy? Mam zestaw głośnomówiący włączony???
-Trzymał pan rękę przy uchu, może pan iść do sądu jeżeli pan się nie zgadza.

Nie rozmawiałem przez telefon

W podobnej sytuacji kolega odpowiedział, że oczywiście, że pójdzie do sądu. Zażądał sporządzenia dokładnego opisu sytuacji bo bez tego niczego nie podpisze tylko zaraz pojedzie na ichnią komendę i złoży zażalenie. Jakoś im przeszła ochota na stawanie przed sądem i puścili go.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 21:03

Blaugrana napisał(a):Uważam, że przepis o obowiązkowej jeździe przez cały rok na światłach jest w porządku. Podstawowy argument- samochody są lepiej widoczne.

Przecież czytasz chyba, że to spisek? :) :)
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 21:04

Bocian napisał(a):
Oczywiście, że nie poszedłem. Nie mam na to czasu.

Nie dziw sie więc , że ktoś stara zrobić cię w balona. Jednym słowem zgadzasz się na to.

Jakbyś żył w innym świecie i nie wiedział, jak to w Polsce wygląda....
Mam zdrowie stracić na wojowanie w sądach kto ma rację o 200 złotych? Jaką mam szansę? Musiałbym 100 biegłych powołać, kasę własną wyłożyć żeby mieć jakiekolwiek szanse. I na tym żerują panowie policjanci z małej litery, realizujący plany dzienne przez Pana komendanta nadane.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2014 21:05

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Uważam, że przepis o obowiązkowej jeździe przez cały rok na światłach jest w porządku. Podstawowy argument- samochody są lepiej widoczne.

Przecież czytasz chyba, że to spisek? :) :)

Spisek ?
Anteeeeek !
Niech to wystarczy za komentarz :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 21:07

Bocian napisał(a):

Nie dziw sie więc , że ktoś stara zrobić cię w balona. Jednym słowem zgadzasz się na to.

Mam zdrowie stracić na wojowanie w sądach kto ma rację o 200 złotych? Jaką mam szansę? Musiałbym 100 biegłych powołać, kasę własną wyłożyć żeby mieć jakiekolwiek szanse. I na tym żerują panowie policjanci z małej litery, realizujący plany dzienne przez Pana komendanta nadane.

I nie zmienia to faktu, że dajesz przyzwolenie na takie działanie. I dlatego tacy ludzie funkcjonują, biurwy w biurach które są ponad prawem i przepisami, urzędnicy przed którymi trzeba sie płaszczyć, policjanci o których piszesz. W przypadku spalanie o pół litra wachy więcej widzisz problem w szerokim kontekście. Tu jakoś zawężasz ten problem do samego siebie. Spójrz także szeroko czy można przyzwalać na takie działania?
Ostatnio edytowano 01.06.2014 21:11 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 21:10

Blaugrana napisał(a):...
Uważam, że przepis o obowiązkowej jeździe przez cały rok na światłach jest w porządku. Podstawowy argument- samochody są lepiej widoczne.
...

Jak zwykle jest i druga strona medalu czyli fakt że obiekty nieoświetlone są niemal niewidoczne. Rowery, piesi, furmanki. Zwracamy uwagę na coś oznakowane światłami a reszta wpada do czarnej dziury. Można się z tym nie zgodzić i stwierdzić, że nie, rowery i konie są chociaż nieoświetlone to tak samo widoczne. Tylko wtedy po co komu oświetlenie skoro jest tak samo?
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 01.06.2014 21:15

Dokładnie Bocian ma rację
Bocian napisał(a):
Bocian napisał(a):

I nie zmienia to faktu, że dajesz przyzwolenie na takie działanie. I dlatego tacy ludzie funkcjonują, biurwy w biurach które są ponad prawem i przepisami, urzędnicy przed którymi trzeba sie płaszczyć, policjanci o których piszesz. W przypadku spalanie o pół litra wachy więcej widzisz problem w szerokim kontekście. Tu jakoś zawężasz ten problem do samego siebie. Spójrz także szeroko czy można przyzwalać na takie działania?

Nie kumam jak można przyjąć mandat skoro się nie popełniło wykroczenia. Skoro nie rozmawiałeś bardzo łatwo to udowodnić choćby bilingiem rozmów. Teraz masz pretensje do systemu?

Ja tam mam bardzo dobre zdanie o policjantach. Tak i tak są wyrozumiali, pojedź na słowację tam uwalą cię za byle przewinienie na 100-200E...
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 01.06.2014 21:17

Calapula napisał(a):Zwracamy uwagę na coś oznakowane światłami a reszta wpada do czarnej dziury. Można się z tym nie zgodzić i stwierdzić, że nie, rowery i konie są chociaż nieoświetlone to tak samo widoczne. Tylko wtedy po co komu oświetlenie skoro jest tak samo?

sory koń nie ciśnie 120km/h w przeciwnym kierunku.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 21:21

przemo99 napisał(a):...
Skoro nie rozmawiałeś bardzo łatwo to udowodnić choćby bilingiem rozmów. Teraz masz pretensje do systemu?
...

Podejrzany nie napisał, że nie rozmawiał przez telefon. Ja zrozumiałem, że rozmawiał przez zestaw głośno mówiący podpierając się ręką trzymaną przy uchu. A to mu wolno. Biling udowodnił by że rozmawiał ale nie wskaże przez co.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2014 21:23

Calapula napisał(a):
Blaugrana napisał(a):...
...

Jak zwykle jest i druga strona medalu czyli fakt że obiekty nieoświetlone są niemal niewidoczne. Rowery, piesi, furmanki. Zwracamy uwagę na coś oznakowane światłami a reszta wpada do czarnej dziury. Można się z tym nie zgodzić i stwierdzić, że nie, rowery i konie są chociaż nieoświetlone to tak samo widoczne. Tylko wtedy po co komu oświetlenie skoro jest tak samo?

Raczej furmanki nie są na naszych drogach zjawiskiem tak masowym że to jest jakiś problem.
Jeżeli chodzi o pieszych i rowerzystów to inna sprawa. Ale nie sądzę, że akurat ten przepis bardziej to komplikuje.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 21:26

Blaugrana napisał(a):Raczej furmanki nie są na naszych drogach zjawiskiem tak masowym że to jest jakiś problem.
Jeżeli chodzi o pieszych i rowerzystów to inna sprawa. Ale nie sądzę, że akurat ten przepis bardziej to komplikuje.

A słyszałaś, że lobby pompkarskie ciśnie aby powietrze w oponach rowerowych wymieniać dwa razy do roku? Ma być letnie i zimowe :) Przez to pompki się szybciej zużyją i trzeba będzie je częściej kupować :) Kasa misiu, kasa 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2014 21:29

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Raczej furmanki nie są na naszych drogach zjawiskiem tak masowym że to jest jakiś problem.

A słyszałaś, że lobby pompkarskie ciśnie aby powietrze w oponach rowerowych wymieniać dwa razy do roku? Ma być letnie i zimowe :) Przez to pompki się szybciej zużyją i trzeba będzie je częściej kupować :) Kasa misiu, kasa 8)

Taaak, słyszałam ;)
Chyba jakieś akcje w firmie pompkarskiej czas zakupić :) Bęzie na bogato :)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 01.06.2014 21:38

przemo99 napisał(a):
Calapula napisał(a):Zwracamy uwagę na coś oznakowane światłami a reszta wpada do czarnej dziury. Można się z tym nie zgodzić i stwierdzić, że nie, rowery i konie są chociaż nieoświetlone to tak samo widoczne. Tylko wtedy po co komu oświetlenie skoro jest tak samo?

sory koń nie ciśnie 120km/h w przeciwnym kierunku.

A co to ma do rzeczy? Przez to jest bardziej widoczny?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi