Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2014 14:51

Tak podpowiadając ustawodawcom:

zmienić zapis z dozwolona prędkość maksymalna na dozwolona prędkość. I tak w przypadku np. 50 km/h jadący z prędkością 45 km/h otrzymywał by mandat, bowiem nie porusza się z prędkością dozwoloną :evil:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 15:22

Cmok_Wawelski napisał(a):
Raul73 napisał(a):...

Argument o zwiększonym spalaniu paliwa w ogóle mnie śmieszy - bo to są takie różnice, że nikt ich prawie nie zauważa!

Na tego typu kwestie trzeba patrzeć globalnie. Jeżeli wzrost spalania wynosi dla jednego pojazdu 0.5l na 100km czyli 2,5 złotego, to dla milionów samochodów poruszających się po polskich drogach jest to już kilka milionów złotych dziennie.
Policz sobie ile z tego wynosi akcyza i wtedy łatwo wyciągnąć wniosek, skąd debilny pomysł jazdy na światłach w dzień znalazł się w przepisach KRD.

Uważam, że tak samo jest z klimatyzacją. Te głupawe gadki, że latem pomaga znieść upały to wymysł lobbystów i to bzdet. Wiadomo przecież , że klima też zwiększa spalanie i wiadomo o co chodzi. O kasę. Tylko patrzeć nakazu jazdy na klimie. Kiedyś klimy nie było i ludzie jeździli. Jestem pewien , że za jakiś niedługi czas samochody wszystkie będą wyposażone w klimę która będzie sie włączała automatycznie bez możliwości jej wyłączenia. 8)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2014 17:53

Raul73 napisał(a):...

Argument o zwiększonym spalaniu paliwa w ogóle mnie śmieszy - bo to są takie różnice, że nikt ich prawie nie zauważa!

Na tego typu kwestie trzeba patrzeć globalnie. Jeżeli wzrost spalania wynosi dla jednego pojazdu 0.5l na 100km czyli 2,5 złotego, to dla milionów samochodów poruszających się po polskich drogach jest to już kilka milionów złotych dziennie.
Policz sobie ile z tego wynosi akcyza i wtedy łatwo wyciągnąć wniosek, skąd debilny pomysł jazdy na światłach w dzień znalazł się w przepisach KRD.

Ja to wszystko wiem! Tyle, że .... globalnie raczej mało mnie interesuje. Bardziej martwię się zawartością własnego portfela. A na to jazda na światłach raczej mało wpływa. :wink:

To samo z tymi żarówkami "energooszczędnymi". Kupiłem kiedyś taką jedną do domu - wypieprzyłem do kosza po 2 dniach i wymieniłem na normalną. Ja nic przy tym nie widzę, a nie mam zamiaru oszczędzac na prądzie, żeby potem drugie tyle wywalić na okulistę.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 18:20

lechocz napisał(a):
I tyle.

I kropka.
Wszelkie inne tłumaczenia są pod publikę, dla uzyskania choćby minimalnego poparcia społecznego, żeby nie było, że tak otwarcie i bez pardonu nas doją.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 19:04

Raul73 napisał(a):
Ja to wszystko wiem! Tyle, że .... globalnie raczej mało mnie interesuje. Bardziej martwię się zawartością własnego portfela. A na to jazda na światłach raczej mało wpływa. :wink:
.

Ziarnko do ziarnka :mrgreen:
Takich koni trojańskich w Twoim portfelu jest więcej niż myslisz.
Tu Cię skrobną na tym, tu na czym innym, tutaj dopłacisz do górników, tam do policjantów, innym razem do premii dla posłów (za co, nie wiadomo), 13-ki, 14-tki a może i 15-ki? w budżetówce i się uzbiera. A to przecież z Twoich, moich, naszych pieniędzy, no bo przecież nie z ich, bo to my ich utrzymujemy, nie odwrotnie.
A jak kasy w budżecie brakuje, to wymyślą kolejną obowiązkową głupotę jak chociażby gaśnice w samochodzie, a może vat do 24%.
Trzeba być czujnym i się nie dawać!
Niech wiedzą, że naród wie co jest czarne a co białe. :twisted:
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 19:15

Bocian napisał(a):Jestem pewien , że za jakiś niedługi czas samochody wszystkie będą wyposażone w klimę która będzie sie włączała automatycznie bez możliwości jej wyłączenia. 8)

Apartmany w Chorwacji powinny mieć to z automatu :oczko_usmiech:

Uważasz, że obowiązek jazdy na światłach poprawił bezpieczeństwo na drogach?
Sporo europejskich krajów ma inne zdanie...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.06.2014 19:45

Cmok_Wawelski napisał(a):Trzeba być czujnym i się nie dawać!

A wiesz może jak to zrobić :?: :twisted:

Cmok_Wawelski napisał(a):Niech wiedzą, że naród wie co jest czarne a co białe. :twisted:

Ja to wiem i Ty to wiesz... i co z tego wynika :?: :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 20:05

Cmok_Wawelski napisał(a):Tu Cię skrobną na tym, tu na czym innym, tutaj dopłacisz do górników, tam do policjantów, innym razem do premii dla posłów (za co, nie wiadomo), 13-ki, 14-tki a może i 15-ki? w budżetówce i się uzbiera. A to przecież z Twoich, moich, naszych pieniędzy, no bo przecież nie z ich, bo to my ich utrzymujemy, nie odwrotnie.

Sądzisz, że policjanci nie płacą podatków?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 20:06

greenrs napisał(a):
Cmok_Wawelski napisał(a):Trzeba być czujnym i się nie dawać!

A wiesz może jak to zrobić :?: :twisted:

Cmok_Wawelski napisał(a):Niech wiedzą, że naród wie co jest czarne a co białe. :twisted:

Ja to wiem i Ty to wiesz... i co z tego wynika :?: :?

Kandyduj :) Zmieniaj prawo :) Korwin może to i Ty możesz :)
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 20:17

Bocian napisał(a):Sądzisz, że policjanci nie płacą podatków?

Płacą, ale ich pensja pochodzi z budżetu państwa, czyli z podatków reszty społeczeństwa.
Gdyby nie podatki, nie byłoby pensji dla policji.
Podatki od pensji policjantów, są podatkami od podatków.
Brzmi nieźle... :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 20:19

Płacą, ale ich pensja pochodzi z budżetu państwa, czyli z podatków reszty społeczeństwa.

Określanie, że policjantów czy tam innych utrzymuje ktoś tam tworząc iluzję, że sami nie płacą nic do budżetu jest takim samym kitem jak to, że pracują 15 lat i mają po tym czasie 4 kilo zeta na rękę emerytury :)
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 20:50

Bocian napisał(a):

Określanie, że policjantów czy tam innych utrzymuje ktoś tam tworząc iluzję, że sami nie płacą nic do budżetu jest takim samym kitem jak to, że pracują 15 lat i mają po tym czasie 4 kilo zeta na rękę emerytury :)

Boćku, policja powinna zarabiać furę kasy, ale to JA, społeczeństwo, na nich płacę i chcę, żeby moje pieniądze były dobrze wydawane.

Zatrzymał mnie w zeszłym roku patrol policji. Według nich rozmawiałem przez telefon.
-Jak, kiedy? Mam zestaw głośnomówiący włączony???
-Trzymał pan rękę przy uchu, może pan iść do sądu jeżeli pan się nie zgadza.

Nie rozmawiałem przez telefon
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 20:53

Boćku, policja powinna zarabiać furę kasy, ale to JA, społeczeństwo, na nich płacę i chcę, żeby moje pieniądze były dobrze wydawane.

Zatrzymał mnie w zeszłym roku patrol policji. Według nich rozmawiałem przez telefon.

Płaci ten kto płaci podatki. Czyli także policjanci.
I co, poszedłeś do sądu?
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 20:55

Bocian napisał(a):

Płaci ten kto płaci podatki. Czyli także policjanci.
I co, poszedłeś do sądu?

Oczywiście, że nie poszedłem. Nie mam na to czasu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.06.2014 20:57

Oczywiście, że nie poszedłem. Nie mam na to czasu.

Nie dziw sie więc , że ktoś stara zrobić cię w balona. Jednym słowem zgadzasz się na to.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi