Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.05.2014 19:44

Raul73 napisał(a):Ogólnie rzecz biorąc... te ekologiczne zbdety wymyślane przez różnych oszołomów unijnych średnio do mnie trafiają (delikatnie mówiąc). :mrgreen: :mrgreen:

Uuuu, to ja się nie zgadzam, że to bzdety, bo green trochę jestem :lol:
Ale jak mówi greenrs :
greenrs napisał(a):Jest sobotni wieczór, szkoda czasu na takie ciężkie dyskusje. Winko już otwarte, oddycha i czeka :papa:

W moim przypadku, mam co świętować :papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.05.2014 19:57

Też jestem green - na przykład nie latam samolotami, które emitują masę zanieczyszczeń :mrgreen: :mrgreen:

A tak na poważnie - oczywiście jestem za ekologią i ograniczeniem zanieczyszczeń, ale nie sposobami proponowanymi przez ekoterrorystów z Brukseli i im podobnych!

No, ale to chyba z kulturą jazdy nie ma zbyt wiele wspólnego :wink: :wink:
El mariano Italiano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) El mariano Italiano » 17.05.2014 23:31

A ja się zastanawiam czy ekologia to nie ściema. Wysunę kontrowersyjną teorię pod dyskusję czy:
- włączone światła = zwiększone zużycie paliwa = zwiększone wpływy do budżetu z tytułu akcyzy?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 17.05.2014 23:33

El mariano Italiano napisał(a):A ja się zastanawiam czy ekologia to nie ściema. Wysunę kontrowersyjną teorię pod dyskusję czy:
- włączone światła = zwiększone zużycie paliwa = zwiększone wpływy do budżetu z tytułu akcyzy?

... więcej pieniędzy na ekologię :mrgreen:
El mariano Italiano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) El mariano Italiano » 17.05.2014 23:46

Taaaaaaaa na pewno :)
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 22.05.2014 09:42

Ostatnio usłyszałem że samochody (transport) są źródłem emisji gazów cieplarnianych do atmosfery w 20%, wiecej tylko energetyka i co o dziwo >>> kupki bydlęce zwłaszcza w USA.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2014 14:17

Świetny przykład infantylnej kretynki...
http://moto.onet.pl/nadrogach/panowie-b ... tami/f9dek
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 30.05.2014 13:13

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.05.2014 13:27

... posłowie PO stworzyli projekt, który ma wyeliminować "przymykanie oka" przez policję.

Posłowie PO wiedzą co robią. :oczko_usmiech:
Prawie 1/3 (28,57%) zawiadomień, które od początku tej kadencji wpłynęło do Sejmu w sprawie łamania przepisów drogowych przez parlamentarzystów, dotyczyła posłów Platformy Obywatelskiej.

P.S.
Złośliwy jestem, powinienem napisać: niewiele ponad 1/4. :oczko_usmiech:
aaddaamm1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaddaamm1 » 30.05.2014 14:07

Nie żebym był specjalnie politycznie zaangażowany, ale obiektywnie biorąc pod uwagę , że posłów PO jest 44% to ten wynik świadczy raczej na ich korzyść.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.05.2014 14:21

Dlatego napisałem, że jestem złośliwy, bo prawdziwe rozpasanie na drodze wśród parlamentarzystów
prezentują posłowie TR, których w Sejmie jest 7,82%, a w tej samej sprawie ilość złożonych wniosków
była na poziomie 40,81%.
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 30.05.2014 17:15

Fotoradary ITD i to są ustawione o kilkanascie kilometrów powyżej
dopuszczalnej predkości i tu nawet jeżeli ten projekt wejdzie w życie to
niewiele sie zmieni.
Problemem są radary ustawiane przez wszelkiej maści służby będące w dyspozycji
wójtów, burmistrów itd. Ci "pracują" dla zapełnienia kasy swego pracodawcy i wykorzystają każdy przepis
umożliwiający wyssanie z kierowcy grosza nawet za przekroczenie prędkości i 1 km.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.06.2014 14:22

Raul73 napisał(a):...

Argument o zwiększonym spalaniu paliwa w ogóle mnie śmieszy - bo to są takie różnice, że nikt ich prawie nie zauważa!

Na tego typu kwestie trzeba patrzeć globalnie. Jeżeli wzrost spalania wynosi dla jednego pojazdu 0.5l na 100km czyli 2,5 złotego, to dla milionów samochodów poruszających się po polskich drogach jest to już kilka milionów złotych dziennie.
Policz sobie ile z tego wynosi akcyza i wtedy łatwo wyciągnąć wniosek, skąd debilny pomysł jazdy na światłach w dzień znalazł się w przepisach KRD.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 01.06.2014 14:45

Kolejny przykład durnego i głupkowatego myślenia naszych posłów.

Jakiś margines być musi, chociażby z uwagi na fakt, iż liczniki samochodowe nie są legalizowane i w związku z tym ich wskazania są obarczone marginesem błędu.

Dlatego też fotoradary nie mogą być ustawiane dokładnie na daną prędkość gdyż, jak podejrzewam, co drugi samochód miałby ładną fotkę, na każdym z mijanych urządzeń, chociażby ze wskazań licznika pojazdu wynikało by, iż jedzie zgodnie z ograniczeniem.

Np. po wymianie opon na rozmiar, większy lub mniejszy, zaledwie o 1 lub 2 procent, lecz zgodny ze wskazaniami producenta pojazdu, wskazania licznika nieznacznie bo nieznacznie ale muszą się zmienić.

Nie wiem dlaczego nie bierzemy przykładu z Niemców, gdzie przy ograniczeniu prędkości do danego poziomu zazwyczaj wszystkie pojazdy poruszają się około 15 do 20 km/h więcej i nikomu to nie przeszkadza.

Natomiast tych co zbytnio przesadzają niemiecka policja skrupulatnie wyłapuje i tak daje "po ciężkich pęcinkach", aż wióry lecą.

A u nas kombinują jak przysłowiowy koń pod górkę.

Przecież tu chodzi nie o bezpieczeństwo tylko o zwiększenie wpływu do budżetu z tytułu nałożonych mandatów karnych, bowiem przy założeniu iż sięgną one, bodajże 1,5 mld złotych, do budżetu, jak do tej pory, wpłynęło nie więcej jak 1/10 założonej kwoty i trzeba na siłę coś zrobić aby, na koniec roku, przyjęta kwota się zgadzała bo budżet diabli wezmą.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 01.06.2014 14:50

Cmok_Wawelski napisał(a):
Raul73 napisał(a):...
Policz sobie ile z tego wynosi akcyza i wtedy łatwo wyciągnąć wniosek, skąd debilny pomysł jazdy na światłach w dzień znalazł się w przepisach KRD.

Dokładnie ten sam problem jest z wymogiem zmiany wszystkich żarówek na energooszczędne.

Po prostu lobby producenckie żarówek energooszczędnych było bardziej operatywne.

Wygłaszane poematy na temat ochrony środowiska itp to tylko bzdury bo liczy się tylko i wyłącznie kasa.

I tyle.
Ostatnio edytowano 01.06.2014 14:52 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi