Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
El mariano Italiano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) El mariano Italiano » 14.05.2014 20:44

Uffff przebrnąłem przez cały wątek.
Jazda na autostradzie. Manewr wyprzedzania wszędzie powinno się wykonywać szybko i zdecydowanie. I zjechać na prawy pas.

Wracając do mgły: Miałem raz taki przypadek początek lat 90tych jadę A4 Kraków-Katowice(jeszcze nie płatna) ok 3-4 w nocy, mgła jak cholera. Myślę sobie tak: jadę lewym pasem bo na prawym może stać jakiś uszkodzony wóz. Jadę powoli i uważnie aż tu nagle stoi naczepa od ciężarówki. Pan kierowca postanowił nawrócić przez pas zieleni i ciężarówka się zakopała, a przyczepa została na lewym pasie. Jadąc powoli i udało się odbić na prawy pas.

Sprawa z sekundnikami świetna choć nie wszędzie. Weldon ma rację, że są skrzyżowania gdzie "jego" rozwiązania są lepsze, lecz ze względu na koszty nie wszędzie konieczne.

Co do wypadków. Mądrze ktoś napisał wypadki były, są i będą.
17 milionów samochodów czyli non stop rośnie, a statystyki wypadków maleją. Czyli jest coraz lepiej.

Oznakowanie w Polsce fatalne, często znaków nawalone, że nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego ogarnąć.
Przykład. Wyremontowali ostatnio do mnie drogę, znaków tyle, że szok. Zakaz, odwołanie, zabudowany z 3domami, odwołanie. Jeżdżąc tą drogą ponad 30lat nauczyliśmy się(mieszkańcy) jeździć na pamięć. Zmieniła się nawierzchnia i dodano znaki. Domów oraz pieszych nie przybyło. Efekt taki, że w tydzień złapałem 20 pkt bo nagle tam gdzie można było 90 teraz mamy 50km/h. Więc jak miałem 100 to przekroczyłem o 50 a nie o 10! Czy jestem piratem? Może. Pewne jest to, że muszę iść na kurs zmniejszający ilość pkt karnych.
Tylko trzeba poświęcić na to cały boży dzień.

A co do chamstwa na drogach to wcale nie odstajemy od reszty świata,Choćby Południowcy biją nas na głowę, a i zachodnia Europa nie jest lepsza. Kiedyś jeden Szwajcar mało nie porysował nam(mnie i sobie) auta bo tak się zawziął by mnie nie wpuścić na suwaku :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2014 11:12

Vjetar napisał(a):Może to wpłynie na kulturę jazdy :arrow: Prawo jazdy zabrane od ręki

W kilku krajach to działa.

PR "3" - właśnie u Kuby zaczyna się audycja o tych przepisach.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.05.2014 21:32

El mariano Italiano napisał(a):. Pewne jest to, że muszę iść na kurs zmniejszający ilość pkt karnych.
Tylko trzeba poświęcić na to cały boży dzień.

To są jeszcze te kursy zmniejszające???

Zdawało mi się, że niedawno przepisy się zmieniły...
El mariano Italiano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) El mariano Italiano » 15.05.2014 23:46

Wg moich informacji, są, 6 na pół roku. Tylko, trzeba poświęcić 6godzin w czwartek.W Krakowie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.05.2014 06:01

Ale miała wejść w życie zmaian przepisów - zamiast tych kursów zbijających, po uzyskaniu 24 punktów kierowca miał być kierowany na przymusowy kurs.

Teraz czytam jednak, że wprowadzenie tych przepisów ma być przesunięte aż na 2016 rok!

Może ktoś z policjantów mógłby to potwierdzić czy zaprzeczyć?
El mariano Italiano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) El mariano Italiano » 16.05.2014 10:21

Mnie policjant na drodze mówił, że są te kursy, a było to miesiąc temu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.05.2014 17:57

Czy nie drażni Was ta dowolność w instalowaniu świateł do jazdy dziennej?

O ile oryginalne oświetlenie tego typu, czy montowane w reflektorach, spełnia swoją funkcję:

Obrazek

to wszelka różnorodność i dowolność chyba wymknęła się spod kontroli :?
Obrazek
a już najlepsze są takie odpustowe lampki, które nie dość, że montowane przy samym dole zderzaka,
to jeszcze często ledwo się żarzą
Obrazek
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 16.05.2014 18:05

walp napisał(a):Czy nie drażni Was ta dowolność w instalowaniu świateł do jazdy dziennej?

A w wielu przypadkach to te lampy samodzielnie montowane wręcz szpecą samochód.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.05.2014 18:05

walp napisał(a):Czy nie drażni Was ta dowolność w instalowaniu świateł do jazdy dziennej?

O ile oryginalne oświetlenie tego typu, czy montowane w reflektorach, spełnia swoją funkcję
:

Z lansem chcesz walczyć? :smo:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.05.2014 18:29

jara napisał(a):

O ile oryginalne oświetlenie tego typu, czy montowane w reflektorach, spełnia swoją funkcję

Z lansem chcesz walczyć? :smo:

Sam oczywiście nie, ale co na to służby :?: Kiedyś gonili chłopców za ledy przy tablicach, pod podwoziem itp.
z_byszek napisał(a):A w wielu przypadkach to te lampy samodzielnie montowane wręcz szpecą samochód.

Tego argumentu już nawet nie podnosiłem, żeby nie usłyszeć, że de gustibus ... i takie tam. :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.05.2014 18:53

Są przepisy regulujące montaż takich świateł. Nie interesowałem się tym, bowiem nie mam zamiaru ich montować. Mam oprócz wyłącznika tradycyjnego, regulację zmierzchową, ale z racji obowiązku jeżdżenia na światłach mijania całą dobę, nie korzystam z niej. A świateł do jazdy dziennej w moim aucie nie zamontowano.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.05.2014 19:00

jara napisał(a):A świateł do jazdy dziennej w moim aucie nie zamontowano.

W moim też nie. :?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.05.2014 19:57

walp napisał(a):Sam oczywiście nie, ale co na to służby :?: Kiedyś gonili chłopców za ledy przy tablicach, pod podwoziem itp.

W tej kwestii nic się nie zmieniło.
Ciągle kwit i dowód do zabrania.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Dz.U. Nr 32 poz. 262 z dnia 26.02.2003r. z późniejszymi zmianami oraz prd.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 16.05.2014 20:30

...

Mnie tam drażni w ogóle obowiązek jeżdżenia z włączonymi światłami w dzień. Wszelkie pochodne tego nie warte są uwagi. Nie podoba mi się to, że musimy włączać światła, bo tak zostało postanowione i nikt mnie o nic nie pytał. Ot tak, na rympał.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.05.2014 23:59

Calapula napisał(a):Mnie tam drażni w ogóle obowiązek jeżdżenia z włączonymi światłami w dzień.

Być może poza terenem zabudowanym ma sens, ale nikt mi nie wmówi, że stanie w korku z włączonymi światłami zwiększa moje lub czyjeś bezpieczeństwo. Czysty absurd, którego jedynym efektem jest zwiększone zużycie paliwa... więc może dla kogoś ma to sens :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi