lechocz napisał(a):Kiedyś zetknąłem się z taką opinią, iż Polacy, w wyniku wieloletniego gnębienia przez zaborców oraz w okresie PRL-u, wyrobili w sobie niejako wrodzoną pogardę i brak respektu dla prawa, które to w znaczącej większości przypadków zawsze było stanowione, nie po to aby ułatwić życie lecz przeciwko nim.
I chyba coś w tym jest na rzeczy.
Zwłaszcza biorąc pod uwagę np. Niemców, gdzie denuncjacja jest postrzegana, nie jako wyraz zawiści lecz jako obywatelski obowiązek w przypadku naruszania obowiązującego prawa stanowionego dla ludzi w celu ułatwienia życia.
garbowski napisał(a):mam podobnie ale nie uważam że jest już dobrym kierowcą.
Blaugrana napisał(a):No fajnie. Już ktoś to chyba napisał, ja tylko powtórzę.
Sami zawodowi kierowcy tu piszą, specjaliści od ruchu drogowego i etyki, pełen profesjonalizm...
W takim razie skąd tyle wypadków ? Chamstwo, agresja na drodze, lekceważenie przepisów, pośpiech, wyścigi, większość co najmniej ze szlacheckim rodowodem albo poseł na sejm, po kieliszku ?
I nikt się nie przyzna, że dostał mandat ?
Blaugrana napisał(a):Chamstwo, agresja na drodze, lekceważenie przepisów, pośpiech, wyścigi, większość co najmniej ze szlacheckim rodowodem albo poseł na sejm, po kieliszku ?
I nikt się nie przyzna, że dostał mandat ?
lechocz napisał(a):
Np. ja osobiście jeżdżę dosyć dużo lecz daty ostatniej kontroli policyjnej sobie nie przypominam lecz liczę, iż było to co najmniej 15 do 20 lat wstecz.
I jak podejrzewam takie doświadczenia ma zdecydowana większość kierujących.
weldon napisał(a):lechocz napisał(a):wypadki po prostu muszą być bo nie ma innego wyjścia
Coś jak tutaj?
Bocian napisał(a):lechocz napisał(a):
Np. ja osobiście jeżdżę dosyć dużo lecz daty ostatniej kontroli policyjnej sobie nie przypominam lecz liczę, iż było to co najmniej 15 do 20 lat wstecz.
I jak podejrzewam takie doświadczenia ma zdecydowana większość kierujących.
I bardzo dobrze, to nie państwo policyjne. Dlatego kontrola społeczna jest potrzebna. I uderzenia w konkretny cel a nie łapanki.
greenrs napisał(a):[i... Spróbuj za naszą zachodnią granicą znaleźć pijaka na ulicy! Prędzej znajdziesz 1000 euro. ...:
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi