Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 14.05.2014 07:35

jara napisał(a):Daj Bóg, żeby wpłynęło na bezpieczeństwo. Kultury paragrafami się nie wdroży. Niestety.

Etam, o to mi chodziło :mrgreen:
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 14.05.2014 08:01

A ja prawo jazdy mam od 1975. Dokładnie 39 lat.
Od tego też roku mam zawsze jakieś auto.
Mandat jeden za przejechanie linii ciągłej pod Koninem.
Wypadków zero. Przejechane około 700.000 km
Dla nowych kierowców mam prostą propozycję:
1. pierwsze dwa lata naklejka z dopuszczalną szybkością np. 70 km.
2. Kolejny rok z dopuszczalną np.90 km.
3. Złamanie tych zasad w tym okresie = dodatkowy egzamin.
4. Za jazdę pod wpływem alkoholu bez poszkodowanych zatrzymanie prawa jazdy na 5 lat ( bezwarunkowo).
5. Za jazdę pod wpływem alkoholu: wypadek, poszkodowani zatrzymanie prawa jazdy na lat 10 ( bezwarunkowo).
5. I za to samo jeżeli są ofiary śmiertelne na Lat 15 i oczywiście odpowiedzialność karna.
6. Dla kierowców posiadających prawko 2 lata: stawki za ubezpieczenie wyższe o 30%, kolejny rok o 15%.
Pzdr.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.05.2014 08:07

franko napisał(a):6. Dla kierowców posiadających prawko 2 lata: stawki za ubezpieczenie wyższe o 30%, kolejny rok o 15%.
Pzdr.

Młody chłopak, który ze mną czasami pracuje, kupił sobie furę za 1200 zł od gościa, który za całoroczne OC płacił z 60 % zniżką 5 stów.
Ten młody zapłacił 1600 zł, więc ubezpieczyciele sami znają ryzyko i odpowiednio je wyceniają.
Nie pomogło zarejestrowanie do spółki z ojcem, który ma 60 % zniżki.
Składkę dostosowali do młodszego właściciela, który ma prawko "chwilę".

:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2014 08:13

franko napisał(a):6. Dla kierowców posiadających prawko 2 lata: stawki za ubezpieczenie wyższe o 30%, kolejny rok o 15%.

Załatwia się to tak jak dziś, kupując samochód na babcię.
Zresztą zniżki przysługują za okres płacenia składek za własny samochód, a nie za czas posiadania prawa jazdy.

Dzieciak ma prawo jazdy od miesiąca i jeździ o niebo lepiej, niż żona, która ma to prawko od x-lat, więc czemu takie osoby miano by karać wyższą składką i co by to dało?
Wyższą składkę powinno się płacić za spowodowanie wypadku, a im bardziej ktoś byłby winny tym większą, nawet do sum przekraczających jego możliwości.

Jest tylko jedno ale: w przypadkach takich jak proponujecie, restrykcyjne zabieranie prawa jazdy, wyższe składki, a nawet kary więzienia to wszystko będzie działało, jeśli będzie skuteczne, a będzie wtedy, kiedy po naszych drogach przestana jeździć ludzie bez prawa jazdy, bez opłaconych ubezpieczeń, samochodami, które przejdą legalnie rygorystyczne kontrole techniczne i które nie będą spędzać zasądzonych wyroków w domu, bo "więzienia są przepełnione, bo niska szkodliwość społeczna ..."

Ulice są pełne patologii i tych, którzy mają wszystko, włącznie z mandatami ... gdzieś.
Baba, która po pijaku władowała się w Warszawie do podziemnego przejścia do dziś robi sobie jaja z wymiaru sprawiedliwości i, tak naprawdę, nie wie o co chodzi.

Ostatnio - dopiero ostatnio - dostała skierowanie na badania psychiatryczne. Nie wiem jak to się skończyło, ale pewnie się odwołuje, albo co, a bez wyroku nadal jeździ. Nawet jeśli jej zabrali prawo jazdy, to jeździ bez prawa jazdy :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 08:28

weldon napisał(a):jeździ bez prawa jazdy :D[/color]

No właśnie. Jak taki zakaz skutecznie egzekwować?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.05.2014 08:35

jara napisał(a):

Karą śmierci - eliminacja. :mrgreen:

A tak na poważnie - jest tyle prac społecznie użytecznych - tylko kwestia łapania i osądzenia.
Prezydent coś ostatnio wspominał, że mu się marzy ścieżka rowerowa od gór do morza wzdłuż Wisły. :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 08:42

Vjetar napisał(a):
jara napisał(a):

Karą śmierci - eliminacja. :mrgreen:

A tak na poważnie - jest tyle prac społecznie użytecznych - tylko kwestia łapania i osądzenia.
Prezydent coś ostatnio wspominał, że mu się marzy ścieżka rowerowa od gór do morza wzdłuż Wisły. :wink:

A na budowę ścieżki autami będą przyjeżdżać :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 08:43

weldon napisał(a):Jest tylko jedno ale: w przypadkach takich jak proponujecie, restrykcyjne zabieranie prawa jazdy, wyższe składki, a nawet kary więzienia to wszystko będzie działało, jeśli będzie skuteczne, a będzie wtedy, kiedy po naszych drogach przestana jeździć ludzie bez prawa jazdy, bez opłaconych ubezpieczeń, samochodami, które przejdą legalnie rygorystyczne kontrole techniczne i które nie będą spędzać zasądzonych wyroków w domu, bo "więzienia są przepełnione, bo niska szkodliwość społeczna ..."

I to jest problem. Przyzwolenie społeczne na jazdę bez prawka, bez OC, po gorzale...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2014 08:53

Vjetar napisał(a):... tylko kwestia łapania i osądzenia.

Niby proste, a okazuje się kompletnie awykonalne :D
Trzeba by się spytać czemu system sadowniczy w Polsce jest tak nieskuteczny.

Proponowałem już rozstawienie na skrzyżowaniach bezrobotnych z bejsbolami, co by przyspieszyło ruszanie na światłach, można by wprowadzić coś podobnego - jakieś kary cielesne wymierzane od ręki - na miejscach zdarzeń ;)

Nic tak nie boli, żadna kara, jak pewna doza upokorzenia na oczach innych :D

Vjetar napisał(a):Prezydent coś ostatnio wspominał, że mu się marzy ścieżka rowerowa od gór do morza wzdłuż Wisły. :wink:

"Święte krowy rowerowe" w całym kraju? :?
To się nie przyjmie. U mnie zwężono ulicę, przez co kompletnie nie można wyprzedzać, tym bardziej, że zazwyczaj jest podwójna ciągła, żeby zrobić po dwóch stronach ścieżki rowerowe.
Oczywiście do debili to nie trafia, w związku z czym całe Łomianki jeżdżą nadal za wlokącymi się środkiem rowerzystami.
Środkiem, bo przy poboczu jest popękana jezdnia i ich trzęsie :/

Bocian napisał(a):I to jest problem. Przyzwolenie społeczne

No właśnie przyzwolenie społeczne jest o wiele gorsze niż za duża prędkość, mało godzin lekcyjnych.
Dopóki każdego, ukaranego za przewinienia drogowe będziemy traktowali jako osobę pokrzywdzoną przez system, będziemy ofiarami tego traktowania.
Ulice pełne radarów, znaków, słupków, ograniczników i cała masa innych przeszkód fizycznych prawnych to przejaw zwykłej bezsilności na to, że tak naprawdę to nam nie przeszkadzają samochody parkujące na trawnikach i chodnikach, jeżdżące jak chcą i gdzie chcą. Samochody, rowerzyści, motocykliści ... Zawsze znajdziemy jakieś usprawiedliwienie dla tego, co, tak naprawdę, nam przeszkadza, ale jednocześnie jest wygodne :(
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 14.05.2014 09:08

"...I to jest problem. Przyzwolenie społeczne na jazdę bez prawka, bez OC, po gorzale..."

A nie zastanowiłeś się dlaczego tak jest.

Np. ja osobiście jeżdżę dosyć dużo lecz daty ostatniej kontroli policyjnej sobie nie przypominam lecz liczę, iż było to co najmniej 15 do 20 lat wstecz.

I jak podejrzewam takie doświadczenia ma zdecydowana większość kierujących.

Więc, co poniektóre cwaniaczki, kalkulują sobie, iż koszty, związane z wyrobieniem prawa jazdy, opłacaniem OC itp. są dosyć pokaźne a ryzyko zatrzymania w trakcie jazdy "po gorzale" bardzo minimalne, i dochodzą do wniosku, że nie ma sensu tym sobie co głowy zawracać.

Niestety lecz dla znaczącej części naszego społeczeństwa taka postawa jest nie karygodna lecz godna podziwu dla sprytu, odwagi i inwencji takich osobników.

Natomiast prawo nie egzekwowane przestaje być przestrzegane.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2014 09:18

lechocz napisał(a):daty ostatniej kontroli policyjnej sobie nie przypominam

Wpadnij do mnie na Górkę Burakowską, zwłaszcza w okresie zwiększonego ruchu, albo po weekendzie :D

Natomiast te nowe, inteligentne, radary, potrafią podobno zrobić cuda, tylko co z tego, skoro spotykają się nie tylko z niesamowitym sprzeciwem również w mediach, a to, że są dość często niszczone spotyka się nie tylko z akceptacją, ale również ci, co je niszczą, traktowani są jak współcześni janosikowie walczący z ciemiężycielem.

Skoro nie chcemy ładować kasy w kieszenie skarbu państwa lub gmin, to wystarczy jak zdejmiemy nogę z gazu, albo nie będziemy blokować skrzyżowań - nie zawsze musi to być wina radaru, że płacimy mandat ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2014 09:32

No fajnie. Już ktoś to chyba napisał, ja tylko powtórzę.
Sami zawodowi kierowcy tu piszą, specjaliści od ruchu drogowego i etyki, pełen profesjonalizm...
W takim razie skąd tyle wypadków ? Chamstwo, agresja na drodze, lekceważenie przepisów, pośpiech, wyścigi, większość co najmniej ze szlacheckim rodowodem albo poseł na sejm, po kieliszku ?
I nikt się nie przyzna, że dostał mandat ?
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 14.05.2014 09:43

Spoko :mrgreen: 7 mandatów.... od 1983 roku w tym 2 za stop, reszta za prędkość :? Jak na spory okres za kółkiem chyba wynik nie szokujący. Zawodowo też jeździłem, ten okres bezmandatowy.

weldon napisał(a):
Dzieciak ma prawo jazdy od miesiąca i jeździ o niebo lepiej, niż żona, która ma to prawko od x-lat, więc czemu takie osoby miano by karać wyższą składką i co by to dało?

mam podobnie :mrgreen: ale nie uważam że jest już dobrym kierowcą.
Ostatnio edytowano 14.05.2014 09:47 przez garbowski, łącznie edytowano 1 raz
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 14.05.2014 09:46

Kiedyś zetknąłem się z taką opinią, iż Polacy, w wyniku wieloletniego gnębienia przez zaborców oraz w okresie PRL-u, wyrobili w sobie niejako wrodzoną pogardę i brak respektu dla prawa, które to w znaczącej większości przypadków zawsze było stanowione, nie po to aby ułatwić życie lecz przeciwko nim.

I chyba coś w tym jest na rzeczy.

Zwłaszcza biorąc pod uwagę np. Niemców, gdzie denuncjacja jest postrzegana, nie jako wyraz zawiści lecz jako obywatelski obowiązek w przypadku naruszania obowiązującego prawa stanowionego dla ludzi w celu ułatwienia życia.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 14.05.2014 09:47

Ja też się przyznałem powyżej. Jeden mandat i jedno pouczenie na 39 lat i 700.000 km.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi