Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.05.2014 10:01

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie wiesz ile potrwa żółte światło ...

Nie żartuj :D
No chyba, że trafisz na migające to i owszem - nie wiadomo ile będzie migało :lol:

Oczywiście, że nie wiesz. A dokładnie nie wiesz ile potrwa czerwone, bo o żółtym źle napisałem. Chyba, że to światła gdzie jeździsz od lat i znasz na wylot. A nie wszyscy są miejscowi. U mnie są światła gdzie cykl trwa pół minuty ale są i takie gdzie stoi się z półtorej.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.05.2014 11:35

Bocian napisał(a):o żółtym źle napisałem

A to przepraszam, powinienem się domyśleć ;)
Bocian napisał(a):U mnie są światła gdzie cykl trwa pół minuty ale są i takie gdzie stoi się z półtorej.

Ale to jest stały cykl albo uzależniony od pory dnia?
Światła zapalają się jak coś jedzie/idzie, czy po prostu co jakiś czas?

Bo to jest właśnie największa bolączką świateł - nie ile trwają, ale to, że w ogóle potrafią zatrzymać cały ruch bez sensu.
Więcej czasu tracisz przepuszczając jednego pieszego lub samochód, niż szukając tych kluczy pod fotelem.

Niestety, kultura jazdy polegająca na tym, że się więcej uwagi poświęca na to, żeby sprawnie i szybko przemieszczać przez ulice to jeszcze u nas rzadkość. Zamiast jechać, ludzie sobie grzebią po kieszeniach, rozmawiają przez komórkę, poprawiają makijaż, jedzą kanapki i uspokajają dzieci na tylnym siedzeniu.
Osobiście wolę kogoś skoncentrowanego na tym, żeby szybko ruszyć, niż kogoś, kto stwierdzi, że skoro ma pół minuty to jeszcze zdąży sobie albo swojej pociesze słitfocie zrobić i ją wysłać na fejsa, bo zazwyczaj nie zdąży.

Ja jestem pełen podziwu dla konsekwencji władz miasta, które nie dały się zakrzyczeć, że są złodziejami i instalowały te superradary, które i owszem, wyciągnęły sporo kasy ludziom z kieszeni, ale przy okazji rozluźniły mocno ruch na wielu skrzyżowaniach. Notabene z mojej nie wyciągnęli ani grosza, a nie nalezę do "grzebiących pod siedzeniem" i tak samo nie wyciągają jej już obecnie. Okazuje się, że można nie przejeżdżać skrzyżowań na czerwonym i tak samo można nie wjeżdżać na nie w momencie, gdy nie możesz z nich zjechać, tylko do tego trzeba było jakiegoś bodźca - widocznie finansowy był najbardziej skuteczny :/

Swoją drogą ciekawe jak się rozwiną pomysły ze zwężeniem Targowej i Świętokrzyskiej? Metro się kończy, a zamiast otworzyć szeroko ulice planują przerobić je na deptaki :D
Dopiero będzie masakra 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.05.2014 13:24

weldon napisał(a):Zamiast jechać, ludzie sobie ....

Nie ludzie tylko my. To nie są żadni mityczni oni tylko my wszyscy. Każdy piszący na cropli kierowca jawi sie jak anioł wcielony :) A Cropla to takie minispołeczeństwo, przekrój całego naszego społeczeństwa gdzie zapewne są i piraci drogowi, zawalidrogi, lebiegi drogowe i ludzie którzy po prostu nie znają przepisów ruchu drogowego. Jestem pewien, że na pytanie kiedy ostatni raz ktoś czytał Kodeks, większość powie, że nie czytało bo zna.
Co do fotoradarów to także popieram. Ten na na Sobieskiego/Sikorskiego jest ok. Tam jest przydatny. Ale na początek zastosowałbym metodę sekundnika.
Moim zdaniem laika sprawdziłby sie system sekundnikowy w dzień i zależny od natężenia ruchu w nocy.
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 10.05.2014 13:42

Bocian w 100% się z Tobą zgadzam. W końcu ktoś cos mądrze napisał :wink:

Jeżeli chodzi o to nasze mini społeczeństwo niech każdy uderzy się w piersi i pomyśli, co ma na sumieniu.

Np. ja, ?

Ja jestem święty :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.05.2014 13:43

Zdenek35 napisał(a):
Ja jestem święty :wink:

Zaraz po mnie :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 10.05.2014 15:33

Kanonizować będziemy :?: :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.05.2014 16:03

jara napisał(a):Kanonizować będziemy :?: :roll:

Ja lecę się kanonizować do Papaliny :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 10.05.2014 18:33

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):Kanonizować będziemy :?: :roll:

Ja lecę się kanonizować do Papaliny :lol:

Rano będzie pokuta :smo:

EOT
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2014 19:47

Pokuta będzie w Czechach :!: :D

Obrazek
Obrazek
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.05.2014 09:06

weldon napisał(a):
Przed chwilą była dyskusja na temat kultury jazdy i korków i Hołek potwierdził, że warszawiacy dużo lepiej sobie radzą w ruchu miejskim.
Szybsze ruszanie spod świateł, postrzegane jako jazda brawurowa przez innych, powoduje, że, jak to stwierdził: "uważa się warszawiaków za dżigitów, a dla odmiany oni postrzegają innych za zawalidrogi".
[/color]

Z tym się zgadzam - ja się nauczyłem ruszać spod świateł właśnie w Warszawie. Podobnie, jak zatrzymywania się przed skrzyżowaniem - centymetry za zderzakiem poprzednika, a nie jak u nas w naftowej stolicy - TIR by się zmieścił.

Jeszcze wymyślcie sposób jak nauczyć ludzi jeździć na suwak!!

Przypadek z ostatniego piątku w Płocku. Trzy pasy na wylotówce na Wawę, zwężają się do jednego (środkowego), bo wiadukt nam budują. Efekt? Na środkowym pasie na oko setka samochodów w rządku, 2 pasy obok puste! Około pół kilometra przejechałem sam lewym do końca, dopiero zobaczyłem w lusterku, że 2 czy 3 się za mną ruszyło.

To jak ma nie być korków?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.05.2014 06:25

Może to wpłynie na kulturę jazdy :arrow: Prawo jazdy zabrane od ręki

W kilku krajach to działa.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 06:47

Vjetar napisał(a):Może to wpłynie na kulturę jazdy :arrow: Prawo jazdy zabrane od ręki

Daj Bóg, żeby wpłynęło na bezpieczeństwo. Kultury paragrafami się nie wdroży. Niestety.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2014 06:57

Raul73 napisał(a):Podobnie, jak zatrzymywania się przed skrzyżowaniem - centymetry za zderzakiem poprzednika, a nie jak u nas w naftowej stolicy - TIR by się zmieścił.

Oj tam, zaraz w skrajności. Jak najbliżej, ale "centymetry za zderzakiem poprzednika", jest niezgodne z przepisami. :wink:
Vjetar napisał(a):Może to wpłynie na kulturę jazdy :arrow: Prawo jazdy zabrane od ręki

Działa i podpiszę się pod tym projektem od razu, z zastrzeżeniem, że taki dokument jak prawo jazdy, powinien zostać odebrany decyzją sądu.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 14.05.2014 07:16

Na kulturę to pewnie nie będzie miało wpływu, może na bezpieczeństwo. Robiąc na początku lat 80-tych prawko miałem do "przejechania" 24 godziny jazd. Teraz..30 8O ..tylko. Z tego 20% stania w korkach, nie wspominając ze ilość samochodów w ruchu zwiększyła się niebotycznie od tamtych lat. Mój instruktor walił po łapach, nie wspominając o "pochwałach" za różne, dziwne manewry w czasie jazdy. Teraz to jest nie do pomyślenia :mrgreen: . Ale to był starszy pan, kierowca który przejechał masę kilometrów i w niejednej sytuacji jak wynikało z rozmów na drodze był. Potem, za parę lat robiłem D+E.. 150 godzin tłuczenia się po mieście, wszystkie wąskie ulice zaliczone. Nierzadko skręty robione na 2 razy bo to i gabaryty nieosobówki :oczko_usmiech: . Teraz 60 godzin i już jesteś szoferem. Byłem ostatnio na egzaminie z synem znajomego..20-kilku letni "instruktor nauki"... bez komentarza :mrgreen: :mrgreen:
Oooooooooo Jarek był szybszy :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.05.2014 07:33

garbowski napisał(a):Oooooooooo Jarek był szybszy :mrgreen:

Ciii, bo mi prawko zabiorą. :lol:

Ja robiłem prawko w '81 roku. Jeździłem maluchem z Aleksandrowa do Ozorkowa i z powrotem, a gdy trzeba było jechać do Łodzi to instruktor sam wsiadał za kierownicę
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi