Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2014 14:34

weldon napisał(a):Cyferki to jest to samo co żółte światło i nie zmieni tego, że komuś się nie chce ruszyć na światłach.

Nie do końca. Nie wiesz ile potrwa żółte światło i czy zdążysz jeszcze wyjąć spod fotela klucze które wypadną ci z kieszeni przez przypadek. Jak będziesz widział, ze masz 5 sekund to nie będziesz grzebał pod fotelem z głowa pod kierownicą tylko przygotujesz się do ruszenia a klucze wyjmiesz sobie na następnych światłach jak cyferki pokażą ci na przykład 30 sekund.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.05.2014 14:50

Jak dla mnie to te cyferki są przydatne, sprzęgło odpocznie :P
Weldon....po co ustawiłeś brązowy kolor, na fonie niewygodnie się czyta - i może dlatego przeoczyłem istotę twych postów.... sorry, ale nie wiem o co Ci w nich chodzi , możesz sprecyzować ?

Wczoraj wjeżdżam na parking ze szlabanem (trzeba nacisnąć i wziąć bilecik) , przede mną jeden samochód za mną dwa.
Pani kierująca pierwszym samochodem wrzuca wsteczny i......patrzy na mnie wyczekująco.
Też se na nią patrzę bo nie wiem dlaczego chce cofać , a ja nie mam jak jej zrobić miejsca ( za mną na wjazd czekają inne samochody)....Kobitka mimo wszystko cofa, prawie pod mój zderzak i......stoi na wstecznym biegu.
Sytuacja trwa ok 2-3 minut ....
Otwieram szybę aby zapytać kobitkę o co jej chodzi , bo tu nie ma jak wycofać (jeśli chce zawrócić to można przejechać przez parking - pierwsza godzina bezpłatna).

Pytanie brzmiało -tu nie ma jak cofnąć, co Pani chce zrobić?

Wiecie o co jej chodziło?
Jej odpowiedź brzmiała "gówno"
-Czy Pani się spieszy do toalety?
-Spier...aj-odpowiedziała :lol:

Wysiadła z samochodu i przycisnęła przycisk przed szlabanem.....kobita chciała sobie bliżej podjechać bo nie od razu utrafiła z odległością :mrgreen: , "chamy" nie cofnęli aby ona mogła utrafić - bo gdzież tam będzie wychodziła z samochodu :P

Taki przykład kultury, ale mimo wszystko zabawny :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2014 18:31

Mnie poprawił humor. Dawno się tak nie uśmiałam, zwłaszcza z jego poczucia niewinności i niesprawiedliwości :) Mandat słuszny, ma szczęście, że to wyprzedzanie tak sie skończyło.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2014 18:39

A co tu jest śmiesznego? Chętnie sie pośmieję.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.05.2014 18:43

Blaugrana napisał(a):Mnie poprawił humor. Dawno się tak nie uśmiałam, zwłaszcza z jego poczucia niewinności i niesprawiedliwości :) Mandat słuszny, ma szczęście, że to wyprzedzanie tak sie skończyło.

Pajac i tyle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2014 18:44

Rozśmieszył mnie swoją gadką i tłumaczeniem. Nazwał to - niefartem, a ja uważam że jest dupą nie kierowcą.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2014 18:49

Blaugrana napisał(a):Rozśmieszył mnie swoją gadką i tłumaczeniem. Nazwał to - niefartem, a ja uważam że jest dupą nie kierowcą.

Jak policja złapie to zawsze jest niefart. Ale głębszej refleksji brak.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.05.2014 18:51

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Rozśmieszył mnie swoją gadką i tłumaczeniem. Nazwał to - niefartem, a ja uważam że jest dupą nie kierowcą.

Głębsza refleksja to będzie, gdy nie zauważy człowieka na drodze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2014 18:53

Bocian napisał(a):

Przekonany że to tylko niefart, że nic złego nie zrobił. A poza tym nazwał wszystkich przepisowo jadących - ciotami.
I tak, poprawił mi humor, że dostał mandat jaki dostał.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2014 18:53

Kit mu w oko, dla mnie nie ma o kim gadać :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2014 18:57

A wątek nie jest o przepisowej jeździe i o włączaniu myślenia gdy sie jedzie ?
Faktycznie, nie ma o czym ani o kim.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.05.2014 19:02

baunty napisał(a):Jej odpowiedź brzmiała "gówno"

Brak argumentów i przekonanie o swojej zajebistości
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.05.2014 20:32

marze_na napisał(a):We Wrocławiu mamy sekundniki na wielu newralgicznych skrzyżowaniach. Pierwsze pojawiły się jakieś 2 lata temu. To się naprawdę sprawdza. Stojąc na czerwonym zamiast zabijać czas rozglądając się po sąsiednich pasach, szukając po schowkach i torebkach czy grzebiąc w telefonie większość wpatruje się w sekundnik.

Potwierdzam!!

W Płocku również mamy to mniej więcej od 2 lat i jest bardzo zauważalna poprawa płynności ruchu na skrzyżowaniach z sekundnikami w porównaniu z okresem przed.

mszkudlarek36 napisał(a): Żółte światło czasami zapali się w momencie, w którym przykładowy kierowca akurat kopie w schowku i po zakończeniu owej czynności orientuję się, że jest już zielone. Widząc licznik ma świadomość, że w 4 sekundy nie zdąży nic ciekawego tam znaleźć i może przygotować się do jazdy

Dokładnie tak!! :D
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.05.2014 21:13

jara napisał(a):
baunty napisał(a):Jej odpowiedź brzmiała "gówno"

Brak argumentów i przekonanie o swojej zajebistości

Może ona teraz pisze na innym forum, jakich to chamów spotkała na ulicy :wink:
Nikt jej nie cofnął i jeszcze te uśmiechy na twarzach :D

Często punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.05.2014 09:02

Bocian napisał(a):Nie wiesz ile potrwa żółte światło ...

Nie żartuj :D
No chyba, że trafisz na migające to i owszem - nie wiadomo ile będzie migało :lol:

Przed chwilą była dyskusja na temat kultury jazdy i korków i Hołek potwierdził, że warszawiacy dużo lepiej sobie radzą w ruchu miejskim.
Szybsze ruszanie spod świateł, postrzegane jako jazda brawurowa przez innych, powoduje, że, jak to stwierdził: "uważa się warszawiaków za dżigitów, a dla odmiany oni postrzegają innych za zawalidrogi".
Coś w tym jest, bo faktycznie spotyka się na ulicach sporo osób jadących tak, jakby robili to dla zabicia czasu, a nie dla sprawnego przemieszczenia się.

W takim przypadku może faktycznie niektórzy zamiast zwykłych świateł potrzebują tego odliczania do startu? :?

Widocznie co miasto, to inne zwyczaje - jedni potrzebują dodatkowych bodźców dla zdyscyplinowania, inni nie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi