Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 14:54

Wydaje mi się, że i u Krakusów takowe są, kiedyś widziałem, ale może się mylę
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.05.2014 15:03

Ciekawa sprawa, ale po zainstalowaniu, dawno, dawno temu, takich sekundników u nas na Grochowskiej, urzędnicy zaprzeczyli, że będą to montować, ponieważ:
- Pytaliśmy o nie w ministerstwie i dostaliśmy jasną odpowiedź, że są to urządzenia niezgodne z przepisami. Gdybyśmy więc zaczęli je instalować na większą skalę, moglibyśmy zostać posądzeni o niegospodarność -

Albo się coś zmieniło, albo zakładają je wbrew prawu :)

Z tym, że tak po prawdzie one u nas by nie zdały egzaminu. Wszędzie gdzie się da, montuje się sterowniki akomodacyjne, które regulują cykl zmiany świateł w zależności od tego, gdzie jest więcej samochodów, albo gdzie podjeżdża tramwaj, który zawsze dostaje zielone światło najszybciej.

Dodatkowe sekundniki by wymiękły.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 08.05.2014 15:38

jara napisał(a):
Raul73 napisał(a):A z innych krajów widziałem coś takiego w Vukovarze - tylko 2 razy większe 8O 8O

We Wrocławiu bodajże widziałem.

Pierwszy raz takie cudo widziałem kilka ładnych lat temu w ... Rumunii, w Wielkim Waradynie.
W Piotrkowie Trybunalskim też takie ustrojstwo zamontowali, w większości przydatne są ale na jednym ze skrzyżowań zapomnieli automatu z melisą postawić ;) Ulica prowadząca od A1 w kierunku Kielc, Radomia, Lublina, na której panuje duży ruch krzyżuje się tutaj z ulicą miejską, na której natężenie ruchu jest o wiele mniejsze (a przynajmniej wielokrotnie tak zaobserwowałem). Na tej tranzytówce mamy 13 sekund zielonego a 75 czerwonego :evil: Chyba już lepiej byłoby gdyby to zdjęli ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.05.2014 15:55

jackuc napisał(a):Wydaje mi się, że i u Krakusów takowe są, kiedyś widziałem, ale może się mylę

W Paryżu było tego sporo. Fajna sprawa.
Chciałbym żeby w moim mieście coś takiego zainstalowali zamiast Tristara.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.05.2014 17:47

mszkudlarek36 napisał(a):Jeśli chodzi o światła to w Rzeszowie fajną sprawą są liczniki zamontowane przy sygnalizacji świetlnej. Odliczają one czas do zapalenia się zielonego światła. Jak na mój gust to poprawiło to w znacznym stopniu komunikacje. Większość kierowców jest przygotowana i rusza od razu po zapalaniu się światła.

Sygnalizatory ze stoperem, bądź z sekundnikiem - jak je nazywają - to rzeczywiście fajna sprawa.
Na razie jednak, nie będą stosowane na szeroką skalę, ponieważ Ministerstwo Infrastruktury
nie wyraziło aprobaty dla tej koncepcji.
Mojej mieściny to w ogóle nie dotyczy, bo mamy tylko dwie sygnalizacje, przy przejściach obok szkół. :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.05.2014 07:41

Vjetar napisał(a):W Paryżu było tego sporo. Fajna sprawa.

Biorąc pod uwagę, że wielu kierowców przy zielonym zaczyna zastanawiać się gdzie jest drążek zmiany biegów nie bardzo to ułatwia podróżowanie. Ja nie potrzebuję sekundnika, żeby być gotowym do ruszenia przy żółtym.

Vjetar napisał(a):Chciałbym żeby w moim mieście coś takiego zainstalowali zamiast Tristara.

Nie można narzekać na kaca zanim się wypiło :oczko_usmiech:

Daj szansę Tristarowi.
Oceńmy go jak zacznie działać.
:hut:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.05.2014 07:54

kaszubskiexpress napisał(a):
Vjetar napisał(a):W Paryżu było tego sporo. Fajna sprawa.

Biorąc pod uwagę, że wielu kierowców przy zielonym zaczyna zastanawiać się gdzie jest drążek zmiany biegów nie bardzo to ułatwia podróżowanie. Ja nie potrzebuję sekundnika, żeby być gotowym do ruszenia przy żółtym.

No właśnie, Ty jesteś gotowy, ja czasem, reszta różnie...a dzięki "sekundnikowi" mogło by przejechać kilka aut więcej przy każdej zmianie świateł.

kaszubskiexpress napisał(a):
Vjetar napisał(a):Chciałbym żeby w moim mieście coś takiego zainstalowali zamiast Tristara.

Nie można narzekać na kaca zanim się wypiło :oczko_usmiech:

Daj szansę Tristarowi.

Daj szansę ...swojemu portfelowi :arrow: poczytaj.
Kierowcy mają coraz większe obawy przed nowymi fotoradarami, które staną na ulicach Trójmiasta w ramach budowy systemu Tristar. Wątpliwości wywołuje coraz większa liczba kamer montowanych nad skrzyżowaniami i aplikacje w smartfonach, które co ok. 500 metrów ostrzegają o wideorejestratorze.

Cała prawda o Tristarze.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.05.2014 08:00

kaszubskiexpress napisał(a):Biorąc pod uwagę, że wielu kierowców przy zielonym zaczyna zastanawiać się gdzie jest drążek zmiany biegów

No właśnie tego nie kumam - po co komu stoper, skoro wiadomo, zwłaszcza jak się często jeździ jedna trasą, ile będzie trwała zmiana i wystarczy w miarę szybko wrzucić bieg i ruszyć, a nie zastanawiać się, czy "będzie zieleńsze".
Widzisz zmianę na zielone, ruszasz, dojeżdżasz do zderzaka samochodu przed tobą i... stajesz.
Stoisz, stoisz, światło się zmienia i okazuje się, ze zamiast 10 przejechały dwa samochody.
Co tu zmieni sekundnik? Może jakby postawić ABSa z bejsbolem, który tłucze szyby, jak nie ruszysz odpowiednio szybko, to by to coś dało, ale sekundnik? :roll:

:D

kaszubskiexpress napisał(a):Oceńmy go jak zacznie działać.

U mnie cały czas jest rozkopane, korki, ale to pomału się kończy i dopiero wtedy dowiemy się, co jest lepsze: sekundnik, który włącza czerwone nawet przy pustej ulicy, czy system akomodacji, który w pierwszej kolejności przepuszcza tramwaj, a w momencie, gdy na jakimś kierunku nie ma samochodów nie zmienia tam światła na zielone.
Sekundnik dobra rzecz - człowiek się wtedy nie nudzi, stojąc z innymi w korku i patrząc na pustą ulicę poprzeczną, po której nic się nie porusza.
To na nerwy dobrze działa: odliczanie wstecz :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.05.2014 08:04

Vjetar napisał(a):No właśnie, Ty jesteś gotowy, ja czasem, reszta różnie...a dzięki "sekundnikowi" mogło by przejechać kilka aut więcej przy każdej zmianie świateł.

Jestem dziwnie spokojny o to, że wielu nadal nie będzie, nawet przy dwóch sekundnikach.

Vjetar napisał(a):Daj szansę ...swojemu portfelowi
Kierowcy mają coraz większe obawy przed nowymi fotoradarami, które staną na ulicach Trójmiasta w ramach budowy systemu Tristar. Wątpliwości wywołuje coraz większa liczba kamer montowanych nad skrzyżowaniami i aplikacje w smartfonach, które co ok. 500 metrów ostrzegają o wideorejestratorze.

To chcemy,żeby było bezpiecznie i płynnie, czy chcemy grzać 80 na h przez miasto.

Często późnym wieczorem i nocą przejeżdżam przez 3miasto i naprawdę między Gdynią a Gdańskiem nie zatrzymuję się na światłach.
No chyba, że jakiś bubek z kumplem w golfiku z lat 70-tych śmigają 90/h i stoją na każdych światłach a ja z nimi niestety.

Teraz często jest tak, że stoisz na czerwonym a tych co mają zielone nie ma, bo to uliczka z jednym domem.
Tristar ma to zmienić.

Jeśli chodzi o koszty to chyba nie ma dramatu w stosunku do możliwych korzyści.

Całkowity koszt inwestycji 160 815 099,81 PLN
Kwota dofinansowania ze środków UE (85% kosztów kwalifikowalnych) 136 074 104,10 PLN

Środki z budżetu Gminy Miasta Gdańska...........13 277 545,69 PLN
Środki z budżetu Gminy Miasta Gdyni...............10 261 179,59 PLN
Środki z budżetu Gminy Miasta Sopotu..............1 202 270,43 PLN

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.05.2014 08:11

kaszubskiexpress napisał(a):To chcemy,żeby było bezpiecznie i płynnie, czy chcemy grzać 80 na h przez miasto.

Trzeba będzie większą chłodnicę zamontować.
:oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.05.2014 08:16

Vjetar napisał(a):Trzeba będzie większą chłodnicę zamontować.
:oczko_usmiech:

Teraz średnia prędkość przejazdu przez centrum 3miasta to 30-40/h

Chłodnice już są potrzebne :oczko_usmiech:

Tymczasem tutaj jesteśmy na półmetku, to też powinno zmniejszyć odrobinę korki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2014 08:28

weldon napisał(a):No właśnie tego nie kumam - po co komu stoper, skoro wiadomo, zwłaszcza jak się często jeździ jedna trasą, ile będzie trwała zmiana i wystarczy w miarę szybko wrzucić bieg i ruszyć, a nie zastanawiać się, czy "będzie zieleńsze".

No właśnie nie wszyscy są miejscowi i nie jeżdżą tą trasą. Poza tym nie ma co ściemniać, niewielu kierowców pod światłami wpatruje się wyłącznie z uwagą w sygnalizator. Tak naprawdę niewielu z nas to robi. I nie chodzi mi o to, że ktoś zaczyna czyta gazetę a też to widziałem. Sekundnik powoduje, ze z tyłu głowy mamy gdzieś sygnał ile mamy czasu. Jeśli u połowy kierowców spowoduje to zwiększoną uwagę na kilka sekund przed zmianą koloru to zawsze będzie postęp. Poza tym sekundnik nie służy tylko do ruszania spod świateł ale pokazuje jadącemu czy przejedzie na zielonym, pozwala mu bezpiecznie wyhamować.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.05.2014 08:39

Vjetar napisał(a):No właśnie, Ty jesteś gotowy, ja czasem, reszta różnie...a dzięki "sekundnikowi" mogło by przejechać kilka aut więcej przy każdej zmianie świateł.

We Wrocławiu mamy sekundniki na wielu newralgicznych skrzyżowaniach. Pierwsze pojawiły się jakieś 2 lata temu. To się naprawdę sprawdza. Stojąc na czerwonym zamiast zabijać czas rozglądając się po sąsiednich pasach, szukając po schowkach i torebkach czy grzebiąc w telefonie większość wpatruje się w sekundnik. Oczywiście zawsze znajdzie się jakaś memła, któremu i pięć sekundników nie pomoże.

kaszubskiexpress napisał(a):Daj szansę Tristarowi.

Życzę, żeby działało wam lepiej niż ITS wrocławskiego magistratu.
Nasz inteligentny inaczej system transportu faktycznie podoba się tylko urzędnikom. Ale co innego mają mówić skoro lekką ręką wydali na niego 109 mln. Największym hitem tego idiot systemu jest rozwiązanie kwestii priorytetu dla komunikacji miejskiej. Zamiast wydłużyć cykl dla jazdy na wprost, bo właśnie nadjeżdża tramwaj i proporcjonalnie skrócić czas zielonego dla innych kierunków ITS poprostu kasuje zielone na lewoskręcie. Jak masz pecha to stoisz nawet trzy cykle. Tak podstawowa sprawa jak zielona fala na obwodnicy śródmiejskiej czy w ciągu dróg krajowych też jest poza możliwością systemu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.05.2014 08:41

Vjetar napisał(a):Daj szansę ...swojemu portfelowi

Wiesz, dziwna sprawa, ale właśnie taki "ABS z bejsbolem" w postaci tych znienawidzonych radarów najlepiej sobie poradził z korkami u mnie.

Z początku wpływy były nie z tej ziemi i instalowali kolejne, ludzie się burzyli, wszyscy protestowali, a korki ... malały.

Dziś nikt nie zwraca na nie uwagi, natomiast tam, gdzie stoją, nie masz takiej sytuacji, że ktoś przejeżdża na żółtym albo blokuje skrzyżowanie.

Sekundnik, żeby dowiedzieć się kiedy mógłbyś przejechać przez skrzyżowanie, ale tego nie robisz, bo jest zastawione przez samochody? Po co? Żeby, jak pisałem, nerwy uspokoić? :D

Raz mi się ten sekundnik naprawdę przydał - w Zgorzelcu. Ruch tam był niewielki, ale za to wszyscy ruszali pod górkę. Zwolnienie z ręcznego i ruszenie zabierało trochę czasu, a tak wszyscy byli już przygotowani. Na płaskim zapala ci się żółte i też wiesz, że zaraz będzie zielone. Problemem zazwyczaj nie jest to, kiedy ruszysz, tylko to, czy masz gdzie jechać.

Bocian napisał(a):... sekundnik nie służy tylko do ruszania spod świateł

Tak jak w przykładzie ze Zgorzelca - ja się zgadzam, że są miejsca, gdzie to może być zastosowane, ale na to, że kierowcy nie zwracają uwagi kiedy zapali się zielone to sekundnik też nie będzie miał wpływu, bo to jest właśnie ta "kultura jazdy", która nie wyrabia u nas takiego odruchu.
Co za różnica, czy żółte, czy sekundnik? Masz w głębokim poważaniu każdego, kto za tobą chciałby przejechać i tyle. Stoisz i le chcesz i na skrzyżowanie wjeżdżasz kiedy chcesz, nawet jak nie możesz z niego zjechać.

Sekundnikiem to sobie można ... nerwy uspokoić, zwłaszcza, jak piąty raz odliczasz czas do przejazdu :D

Bocian napisał(a):... pokazuje jadącemu czy przejedzie na zielonym, pozwala mu bezpiecznie wyhamować.

Nieprawda. W systemie akomodacyjnym nie masz "pustych przebiegów", a takie ą w systemie z sekundnikiem.
Odliczanie w takim systemie, w momencie, gdy przyjeżdża tramwaj albo system stwierdza, że ulica poprzeczna jest zbyt zapełniona samochodami zmienia światła w trybie przyspieszonym, a nie w jakimś interwale.
A więc może być tak, że kierowcy zamiast po 30 sekundach, czerwone zapali się natychmiast, bo akurat nadjedzie tramwaj, który ma pierwszeństwo.
Połączyć tego się nie da, chyba, że w jakimś lokalnym systemie. A więc albo-albo, a w tym wyborze system akomodacyjno-restrykcyjny daje najlepsze efekty.
W każdym razie lepsze, niż sekundnik.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2014 09:01

weldon napisał(a):
Sekundnik, żeby dowiedzieć się kiedy mógłbyś przejechać przez skrzyżowanie, ale tego nie robisz, bo jest zastawione przez samochody? Po co? Żeby, jak pisałem, nerwy uspokoić? :D

Sekundnik daje szansę że nie będzie zastawione. Tak jak było pisane chwilę wcześniej, daje wiedzę kiedy zmieni sie kolor. Oczywiście są kierowcy którzy i tak nie będą zwracali na to uwagi. Ale to nie znaczy, że nie ma sensu montowania takich urządzeń. W taki sposób można zanegować wszystko. Po co w ogóle światła jak znajda się tacy co przelecą na czerwonym?
Nie znam sie na tego typu sygnalizacji ale jakoś nie mogę uwierzyć, że gdy sekundnik pokazuje np 20 sekund do zmiany na czerwone i nadjedzie tramwaj to natychmiast zapali sie zero sekund i zmieni sie sygnalizacja...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi