Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 08.05.2014 07:45

"...A kto z Was wie jaka była prawdziwa przyczyna karambolu na S-8?...",

Pytanie dziwne i ciekawe zarazem.

Zwłaszcza biorąc pod uwagę takie fakty, iż w warunkach mgły, ograniczającej widoczność, miejscami do około 5 metrów, co poniektórzy wykazali się całkowitym brakiem rozsądku i wyobraźni a bezgranicznym nadmiarem głupoty, i tak:
- stateczna zapewnie "mademoiselle", aby przeczekać, "przycupnęła" sobie, nie chociażby na pasie awaryjnym lecz na lewym pasie autostrady 8O :o
- kierowca 40-to tonowego, pędzącego tira, utrzymywał prędkość około 95 km/h 8O :o

Miał rację niejaki dr Strosmajer, z kultowego serialu naszych braci Czechów, iż: "...gdyby głupota miała skrzydła, co poniektórzy fruwali by jak gołębica.
Ostatnio edytowano 08.05.2014 08:01 przez lechocz, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.05.2014 07:56

jara napisał(a):
ART74 napisał(a):A moje zdanie niestety takie że najgorsi kierowcy to ci którzy nie zważają na innych tylko na swoje zużycie paliwa , i ruszając ze skrzyżowania czy też przy wyprzedzaniu nie przyspieszają energicznie tylko ekonomicznie

Ekonomiczna jazda polega między innymi na jak najszybszym osiągnięciu prędkości zamierzonej. A przy wyprzedzaniu szybkość to kwestia życia. Tylko kto ich o tym przekona :?: :roll:

A propos jazdy eko
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 08.05.2014 08:16

jara napisał(a):
ART74 napisał(a):A moje zdanie niestety takie że najgorsi kierowcy to ci którzy nie zważają na innych tylko na swoje zużycie paliwa , i ruszając ze skrzyżowania czy też przy wyprzedzaniu nie przyspieszają energicznie tylko ekonomicznie

Ekonomiczna jazda polega między innymi na jak najszybszym osiągnięciu prędkości zamierzonej. A przy wyprzedzaniu szybkość to kwestia życia. Tylko kto ich o tym przekona :?: :roll:

Eureka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Teraz już wiem kim są ci wszyscy ruszający spod świateł z przeraźliwym wyciem silnika, piskiem opon i siwym dymem palącej się gumy oraz wyprzedzający inne pojazdy jadące z dopuszczalną prędkością.

Otóż ......................................... to są po prostu ...................................... ekonomicznie jadący kierowcy, stosujący się do w/w reguł jazdy ekonomicznej.

Oni, po prostu, chcą osiągnąć jak najszybciej zamierzoną prędkość oraz stosują zasadę, iż "...przy wyprzedzaniu szybkość to kwestia życia...".

Ufff. Już mi ulżyło.

Myślałem bowiem do tej pory, że to piraci drogowi z zacięciem rajdowców.

Teraz będę spoglądał na nich z nie ukrywanym podziwem, jako kierowca starający się jeździć tak aby zawsze bezpiecznie, dla siebie i innych, dojechać do celu.

Pozdrawiam i szerokości oraz przyczepności życzę wszystkim. :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 08:26

lechocz napisał(a):Eureka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Teraz już wiem kim są ci wszyscy ruszający spod świateł z przeraźliwym wyciem silnika, piskiem opon i siwym dymem palącej się gumy oraz wyprzedzający inne pojazdy jadące z dopuszczalną prędkością.

Otóż ......................................... to są po prostu ...................................... ekonomicznie jadący kierowcy, stosujący się do w/w reguł jazdy ekonomicznej.

Oni, po prostu, chcą osiągnąć jak najszybciej zamierzoną prędkość oraz stosują zasadę, iż "...przy wyprzedzaniu szybkość to kwestia życia...".

Ufff. Już mi ulżyło.

Teraz będę spoglądał na nich z nie ukrywanym podziwem, jako kierowca starający się jeździć tak aby zawsze bezpiecznie, dla siebie i innych, dojechać do celu.

Ruszanie z piskiem opon chyba nie jest zabronione. Ekonomiczne też nie, bo nie zyskuje się odległości, a paliwa ubywa. Wszystko w granicach rozsądku. A radę o osiąganiu zamierzonej prędkości zaczerpnąłem z książki o moim samochodzie. :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.05.2014 08:33

jara napisał(a): A radę o osiąganiu zamierzonej prędkości zaczerpnąłem z książki o moim samochodzie. :D

jara, o tym nie piszą tylko w książce o Twoim samochodzie, ale chyba we wszystkich "elementarzach" ekonomicznej jazdy, np:
Dynamiczne przyspieszanie szczególnie ważne jest przy ruszaniu ze świateł. Najmniej paliwa zużyjemy ruszając szybciej, aż do osiągnięcia zamierzonej prędkości, by dalej już tylko ją utrzymywać.

I nie musi to wcale oznaczać wycia silnika i pisku opon. Wszystko w granicach rozsądku. :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 08:40

walp napisał(a):
jara napisał(a): A radę o osiąganiu zamierzonej prędkości zaczerpnąłem z książki o moim samochodzie. :D

jara, o tym nie piszą tylko w książce o Twoim samochodzie, ale chyba we wszystkich "elementarzach" ekonomicznej jazdy, np:
Dynamiczne przyspieszanie szczególnie ważne jest przy ruszaniu ze świateł. Najmniej paliwa zużyjemy ruszając szybciej, aż do osiągnięcia zamierzonej prędkości, by dalej już tylko ją utrzymywać.

I nie musi to wcale oznaczać wycia silnika i pisku opon. Wszystko w granicach rozsądku. :wink:

Chciałem tylko poinformować, że nie filozofuję :D
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 08.05.2014 08:57

lechocz napisał(a):"
- stateczna zapewnie "mademoiselle", aby przeczekać, "przycupnęła" sobie, nie chociażby na pasie awaryjnym lecz na lewym pasie autostrady 8O :o

a wczoraj mówili w telewizji, że przed tą kobietą stało kilka innych aut i to wcale nie ona zatarasowała drogę.
Może nie warto oceniać, póki się nie zna faktów?
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 08.05.2014 08:58

Wyluzuj sympatyczny przyjacielu.

Wiadomo, że masz całkowitą rację, tylko co poniektórzy pojmują te zasady dokładnie na opak i jak piszą, że ma być jak najszybciej to dla nich znaczy "w pedał i gaz do dechy".

A swój post napisałem z przymrużeniem oka.

Pozdrawiam. :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 09:08

lechocz napisał(a):Wyluzuj sympatyczny przyjacielu.

Wiadomo, że masz całkowitą rację, tylko co poniektórzy pojmują te zasady dokładnie na opak i jak piszą, że ma być jak najszybciej to dla nich znaczy "w pedał i gaz do dechy".

A swój post napisałem z przymrużeniem oka.

Pozdrawiam. :papa:

A broń Boże, żebym go inaczej odebrał :lol:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 08.05.2014 09:09

magg5 napisał(a):
lechocz napisał(a):"

a wczoraj mówili w telewizji, że przed tą kobietą stało kilka innych aut i to wcale nie ona zatarasowała drogę.
Może nie warto oceniać, póki się nie zna faktów?

Załóżmy, że było tak jak piszesz.

Ciekawy jestem jak Ty byś się zachował w takiej mgle?

Czy również byś sobie "przycupnął", tak jak w/w "mademoiselle", grzecznie na końcu kolumny pojazdów stojących na lewym pasie autostrady? Zwłaszcza we mgle ograniczającej widoczność do około 5 metrów.

Bo ja na pewno bym nie stał, zwłaszcza na lewym pasie autostrady, tylko uciekał na pas awaryjny aby dać wolną drogę tym co się spieszą i nie boją.

Wszak, nawet przy takiej widoczności, pas awaryjny jest chyba dosyć łatwo umiejscowić w przestrzeni nawet dla początkującego kierowcy.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 09:18

A mnie zastanawia wypowiedź gościa od nauki jazdy, aby w takich przypadkach nie opuszczać samochodu tylko zapiąć pasy i zaciągnąć hamulec ręczny. Ja wolałbym zostawić auto i stać w polu niż siedzieć w środku i czekać aż ktoś wjedzie w moje auto.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 09:27

Vjetar napisał(a):
jara napisał(a):

A propos jazdy eko

Ale idiotyzm i może trza będzie 40 km/h na V biegu jechać ? Mogiła dla silnika ....
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 09:31

lechocz napisał(a):
jara napisał(a):

Eureka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ufff. Już mi ulżyło.

Nie do końca masz rację.... poczytaj poradniki mistrzów kierownicy np S. Zasadę. Optymalna dla silnika jest zmiana biegów w górnej granicy obrotów dla danego motoru i szybkie rozpędzenie samochodu do prędkości jazdy.
Tak samo ze zwalnianiem. Wiele osób wrzuca luz przed światłami i toczy się do nich. To wręcz karygodne.
Powinno się przy hamowaniu silnikiem również redukować biegi odwrotnie niż podczas przyspieszania czyli kolejno w dół.
I powiem Ci tak. Ruszam szybko spod świateł, bez pisku, ale dynamicznie i nie widzę jakoś zwiększonego spalania a było by one na pewno mniejsze gdyby niektórzy kierowcy sprawniej ruszali i by więcej samochodów przejeżdżało na światłach ... przerwa 40 - 50 metrów zaraz po ruszeniu to standard u nas....
3 samochody więcej....

Polecam wszystkim: Sobiesław Zasada - "Szybkość bezpieczna". Co prawda ma już swoje lata, ale wciąż warta przeczytania. Auta się zmieniły, ale zasady nie
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 08.05.2014 09:38

jackuc napisał(a):Tak samo ze zwalnianiem. Wiele osób wrzuca luz przed światłami i toczy się do nich. To wręcz karygodne.
Powinno się przy hamowaniu silnikiem również redukować biegi odwrotnie niż podczas przyspieszania czyli kolejno w dół.

Już sobie wyobrażam całe te zastępy samochodów za moimi plecami, kiedy zaczynam redukować biegi w dół 300 metrów przed skrzyżowaniem. Wiem, że tak się powinno robić chcąc jeździć bardziej ekonomicznie, ale niektórych rzeczy nie da się zastosować w praktyce :)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 09:40

Wiesz niektórzy hamują do 15km/h wrzucają luz i.... wówczas wszyscy z tyłu mają świetną zabawę.... ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi