Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 03.05.2014 11:29

Calapula napisał(a):
lechocz napisał(a):[
Pozdrowienia i oby trąba Twojego słonie nie trafiła w kaktusy!

I vice versa.

Znaczy się, z wzajemnością. :D :papa:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 03.05.2014 11:30

lechocz napisał(a):...
Bo, jak gdzieś kiedyś czytałem, oni tolerują jakiś tam poziom alkoholu, jeżeli nic się nie stało lecz w razie jakiegoś zdarzenia nie ma zmiłuj się i jest to znacząca okoliczność obciążająca....

U nas też tolerują jakiś tam poziom alkoholu. Chodzi mi o to, że w Chorwacji nigdy nie trafiłem na nawet najdrobniejszą akcję kontroli trzeźwości a u nas trafiam notorycznie. Czasem stałem w kolejce do takiej diagnostyki. Jak się coś mierzy to jakiś wynik wychodzi a jak się nie mierzy to można się cieszyć, że pijaństwa jak w Polsce nie ma a wszyscy są kulturalni i dużo czytają.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 03.05.2014 11:32

Poprzedni mój post poprawiłem.

Lecz wkleję raz jeszcze to co znalazłem:
"...Dozwolony poziom zawartości alkoholu w organizmie kierującego wynosi 0,5 promille (dla kierowców zawodowych w trakcie wykonywania pracy – 0,0 promille). Jednak spowodowanie wypadku przez kierowcę, w którego organiźmie wykryto alkohol w ilościach nawet śladowych, zawsze jest traktowane jako czyn popełniony pod wpływem alkoholu i karane szczególnie dotkliwie...".

Znaczy się, to co kiedyś czytałem to stan faktyczny i zupełnie inne podejście jak np. u nas.

I bardzo dobrze. :D
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 03.05.2014 12:10

Jazda z nadmierną prędkością = śmierć

Jada zbyt wolna prowadząca do ograniczenia płynności ruchu >> generuje >> jazdę z nadmierną prędkością wśród innych kierowców.

Wniosek: I tak źle i tak niedobrze :wink:
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 03.05.2014 12:15

Zdenek35 napisał(a):Jazda z nadmierną prędkością = śmierć

Jada zbyt wolna prowadząca do ograniczenia płynności ruchu >> generuje >> jazdę z nadmierną prędkością wśród innych kierowców.

Wniosek: I tak źle i tak niedobrze :wink:

Ludzkość Cię ozłoci jeżeli znajdziesz tzw. "złote rozwiązanie" bez wad i z którym wszyscy się będą zgadzali.

Tak jak w przysłowiu, iż prawda leży zawsze po środku.

A może by tak rozpocząć jaki wątek filozoficzny .......... ? :hut:
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 03.05.2014 12:35

Ciężko o znalezienie złotego środka.

Natomiast jest ścieżka, która do niego prowadzi >> to myślenie za kółkiem,
Bozia dała wszystkim rozum, niestety nie wszyscy umieją z niego korzystać.

Ten wątek filozoficzny w zupełności powinien wystarczyć.

No chyba, że czyjaś trąba już dawno trafiła w kaktusy :wink:

Szacuneczek :papa:
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 03.05.2014 12:57

atolek napisał(a):
Calapula napisał(a): czasem się zdarza , że bardzo się spieszę. Szarżuje bo co mam robić?

-co zrobić..?
-PRZESTAĆ się "bardzo spieszyć".

hehe-sam siebie zacytuję. A co tam.

Tylko, że jakie ma ZNACZENIE Twoja "różnica", czy Twój "wynik"..??? Kładąc na drugiej szali życie i zdrowie???
-"tylko" Twoje sobie rozważ...nie chcę nawet pisać o dzieciach rodzinie czy kimś obcym.

JAKIE MA ZNACZENIE?

do rozważenia -włącz jutro wieczorem tv
podumują CENĘ
szarż, wyników, różnic, itp...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.05.2014 10:30

Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 07.05.2014 19:05

A kto z Was wie jaka była prawdziwa przyczyna karambolu na S-8?
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 07.05.2014 19:39

W telewizorze mówili, że pani stanęła na lewym pasie... dodatkowo tir jechał 95km/h ....
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2014 19:46

Zdenek35 napisał(a):A kto z Was wie jaka była prawdziwa przyczyna karambolu na S-8?

Kierowca tira pewnie zwali winę na mgłę. Bo zawsze winne są drzewa, słońce, śnieg i lud, zawieje i zamiecie itp.
ART74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ART74 » 07.05.2014 20:15

A moje zdanie niestety takie że najgorsi kierowcy to ci którzy nie zważają na innych tylko na swoje zużycie paliwa , i ruszając ze skrzyżowania czy też przy wyprzedzaniu nie przyspieszają energicznie tylko ekonomicznie i do tego jeżdżą środkiem lub na autostradzie jeżdżą lewym pasem , bo niewiedzą że do jazdy jest prawy a lewy do wyprzedzania.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.05.2014 22:04

weldon napisał(a):http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/80-km-h-lewym-pasem-wyprzedzajace-sie-tiry-blokuja-autostrade,425218.html

Dlatego na całej obwodnicy 3miasta obowiązuje zakaz wyprzedzania dla samochodów ciężarowych.
Pomaga.
:hut:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2014 06:20

ART74 napisał(a):A moje zdanie niestety takie że najgorsi kierowcy to ci którzy nie zważają na innych tylko na swoje zużycie paliwa , i ruszając ze skrzyżowania czy też przy wyprzedzaniu nie przyspieszają energicznie tylko ekonomicznie i do tego jeżdżą środkiem lub na autostradzie jeżdżą lewym pasem , bo niewiedzą że do jazdy jest prawy a lewy do wyprzedzania.

Zgadza się. Wyjedzie taki gość i ok wbił się, ale zamiast rura to 20, 30, 40 .... a co tam luzik .....
Albo most Siekierkowski. Trzy pasy w stronę Pragi.... i co jedzie połowa delikwentów lewym pasem a potem gwałtwonie hamują przed nosem żeby skręcić na Puławy (prawy pas) i przecinają dwa pasy 50-100 m przed zjazdem, żeby się po hamsku wbijać.
Ja trąbię w ekstrmalnych sytuacjach jako rasowy cham. Machają mi rękami, pokazują faka albo nic nie widzą...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.05.2014 07:07

ART74 napisał(a):A moje zdanie niestety takie że najgorsi kierowcy to ci którzy nie zważają na innych tylko na swoje zużycie paliwa , i ruszając ze skrzyżowania czy też przy wyprzedzaniu nie przyspieszają energicznie tylko ekonomicznie

Ekonomiczna jazda polega między innymi na jak najszybszym osiągnięciu prędkości zamierzonej. A przy wyprzedzaniu szybkość to kwestia życia. Tylko kto ich o tym przekona :?: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi