Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 28.01.2025 17:59

Tak, masz rację.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 09:40

https://zapodaj.net/plik-ohrzhoIgRD
Może coś takiego zmieniłoby kulturę jazdy u nas.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.01.2025 11:13

Obawiam się, że byłyby to tylko puste słowa/wyrazy napisane w jakimś rozporządzeniu czy nawet ustawie.
Przecież gówniarz ma już prawo jazdy, więc wie jak ma jeździć i nikt mu nie będzie dyktować.
No, może oprócz kumpli-pasażerów, wirtuozów fizyki i biofizyki, w szczególności ekspertów od sił odśrodkowych oraz czasów reakcji.

Podróżując zazwyczaj mam załączonego "sticka" z gadaniną (ot, takie tam wykłady i seminaria).
Niedawno załączyłem sobie normalne radio. WDR (WestDeutscherRundfunk).
Koparka mi deczko opadła.
Wiadomości nadają co pół godziny i... na końcu wiadomości (co każde pół godziny!!!) tekst:
Radio WDR napisał(a):Halber Tacho Abstand rettet Leben
translator napisał(a):Odstęp połowy prędkości ratuje życie

Jako człek ciekawski, sprawdziłem na innych stacjach. Bingo.
Większość się w to bawi :spoko:
Taka prosta nic niekosztująca przypominajka w podróży.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 11:20

No na takiej zasadzie to wszystkie przepisy są o kant d... potłuc :) Oczywiście wszystko rozbija się o prawdopodobieństwo kontroli. Która jest jaka jest. I kolejny raz wchodzi do gry przyzwolenie społeczne, czyli my sami. Zadbasz o bezpieczeństwo swoje i innych i będziesz konfidentem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 11:48

Taka przypominajka to dobra rzecz bo wszystko co może wpłynąć na bezpieczeństwo jest ok. Ale przecież taką przypominajkę wielu z nas ma w aucie gdzie system pokazuje bezpieczną odległość od auta. I ile osób zwraca na to uwagę? Zobacz jakie są reakcje na choćby rzucony temat alkomatów w autach. Nie ma pozytywnych reakcji tylko negowanie. Często dla zasady. Zobacz ile odpowiedzi ci sie otworzy jak zapytasz google jak wykpić się z mandatu...
Polska to kraj instruktorów jazdy. No i trenerów sportowych.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.01.2025 12:10

Marlowe1994 napisał(a):Ale przecież taką przypominajkę wielu z nas ma w aucie gdzie system pokazuje bezpieczną odległość od auta. I ile osób zwraca na to uwagę?
I dla wielu z tych wielu, pierwszą rzeczą po uruchomieniu silnika jest:
wyłączyć wszelkie Start/Stopy, przypominajki i ostrzegałki.
Bo... nie będą mi przepisy ani tym bardziej jakieś automaty w samochodzie mówić jak mam jeździć.
A takie radio jest bardziej... penetrujące ;)
Wyłączysz - nudno, więc raczej gra.
I nigdy nie wiesz, który news był w serwisie ostatni i głosik przypomni o rozsądnej jeździe, więc też prewencyjnie nie ściszysz.
A można wtrącać też z zaskoczenia między news'ami.

Do takich spraw to mam podejście "biblijne":
(jeśli znajdziesz choć jednego... ;) )
czyli jesli choć jeden kierowca posłucha i się zastosuje - warto było.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 12:31

Imaš pravo :spoko: Powiem więcej, na moim forum Ferrari najwięcej porad jest jak to wszystko wyłączyć na stałe a nie wyłączać za każdym razem :) Podstawowym wyposażeniem kierowcy jest OBD11 :lol:
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 29.01.2025 14:58

Marlowe1994 napisał(a):No na takiej zasadzie to wszystkie przepisy są o kant d... potłuc :) Oczywiście wszystko rozbija się o prawdopodobieństwo kontroli. Która jest jaka jest. I kolejny raz wchodzi do gry przyzwolenie społeczne, czyli my sami. Zadbasz o bezpieczeństwo swoje i innych i będziesz konfidentem.

Zgadzam się w 100%.
Nie pracuje w PL.
Nie dojeżdżam do pracy samochodem (odpadają 'trzeźwe poranki' i inne poranne kontrole).
Zazwyczaj rano długi spacer z psem, potem pokręcenie się wokół domu i dopiero wymuszony wyjazd do sklepu czy gdziekolwiek, żeby pojeździć sobie wokół komina. W mieście nie wariuje, nie przekraczam prędkości.
Pierwszą kontrolę drogową miałem zaraz po zdaniu prawka w 1998.
Drugą....w 2023 (trochę wymuszona przeze mnie bo szwędałem się po pustym mieście o 2 w nocy).
Więc rutynowo jestem kontrolowany co ćwierć wieku.....do dziś ZERO mandatów i ZERO punktów!!
Żona to samo. 2 kontrole w życiu (pierwsza zakończona pościgiem, za niezatrzymanie się do kontroli :devil: ), druga dosłownie w zeszłym tygodniu gdy była 'przepalić' mojego Challengera - ale to bardziej policja chciała sobie obejrzeć auto.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi