Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2025 17:49

stachan napisał(a):Wizja niepoprawnego optymisty:

Przekroczenia prędkości do 15 km - karane mandatami.

Przekroczenia prędkości powyżej 15 km - karane zatrzymaniem prawa jazdy na okres 1 miesiąca.

Jeżeli kierujący w ciągu 5 lat od zatrzymania prawa jazdy ponownie popełni wykroczenie to:
- prawo jazdy zostaje zatrzymane do czasu wydania opinii psychiatry,
- kierujący zostaje skierowany na badania psychiatryczne w trybie urzędowym (próba ograniczenia lewych zaświadczeń od lekarzy za łapówkę).

Od oceny lekarza psychiatry uzależniony jest zwrot prawa jazdy, ale okres minimalny zatrzymania w takim przypadku to 1 rok.

Kolejne wykroczenie powoduje pozbawienie uprawnień na okres 5 lat.

Kolejne - dożywotnio.

Prowadzenie samochodu bez uprawnień = przestępstwo. Kara minimalna - bezwzględne pozbawienie wolności od 18 miesięcy do 6 lat.

Zobacz co się dzieje, ludzie mają 10-cio krotnie wydane zakazy i nic sobie z tego nie robią. U nas egzekucja kuleje na całej linii. Kilka late temu zagapiłem się w Niemczech 56/50 , nie było panie zmiłuj ;) . Kolega kiedy ponad dekadę temu pracowaliśmy w Szwajcarii 35 na 30, też nie było dyskusji. Później jeszcze 2 razy został złapany, kary kumulowano.... U nas potrzeba bezwzględnie karać więzieniem za załamanie zakazu prowadzenia pojazdów, nie wydłużać go w nieskończoność. Może wizja utraty pracy wzbudzi jakiekolwiek refleksje.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 06.01.2025 18:12

Marlowe1994 napisał(a):Boboo i ja piszemy w sumie to samo. Zaproponuj sposób żeby ludzie nie jeździli po odebraniu uprawnień. Jak to spowodować? Biorąc pod uwagę to co powyżej , że można nie być kontrolowanym latami.

Sposób jest prosty:

stachan napisał(a):Prowadzenie samochodu bez uprawnień = przestępstwo. Kara minimalna - bezwzględne pozbawienie wolności od 18 miesięcy do 6 lat.

SebastianM napisał(a): U nas egzekucja kuleje na całej linii.

I dlatego bezwzględnego - żadnych rozpraw, zawiasów na okres próby, żadnych prac społecznych i tego typu bzdur. Trafią delikwenta, to ciupasem go do kryminału. Jeden, drugi potraci znajomych, to rura zmięknie i zaczną się bać. Innego wyjścia nie widzę.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.01.2025 18:24

Marlowe1994 napisał(a):(...) i że przez nich mieszkamy w policyjnym państwie.

Dawno, dawno temu, na początku mojej "migranckiej kariery" w Niemczech byłem tak zajęty innymi sprawami, że przespałem czas, jaki miałem na "nostryfikację" polskiego prawa jazdy.
Podczas jakiejś kontroli zostałem uświadomiony i pouczony o swoich prawach :lol:
Jedno z tych "praw": na "nostryfikację" za późno, prawo jazdy muszę zrobić normalnie, jakbym nigdy czegoś takiego nie posiadał.
Jeździłem dalej swoim autkiem, ale już tylko jako pasażer (do czasu ukończenia kursu i egzaminu).
Pewnego razu mijał nas radiowóz i... za kilka sekund słyszymy syreny.
Zawrócili, dogonili i zatrzymali do kontroli.
"Mieli pecha", bo ja byłem pasażerem :)
Ogólnie się potem dowiedziałem, że "szeryfy" mają aktualną lokalną listę samochodów (marka, kolor, numery), których właściciele są w bazie "aktywnych nieposiadaczy uprawnień".
Takich kontroli miałem (mieliśmy) później chyba jeszcze ze dwie-trzy.
Po odebraniu nowiuśkiego niemieckiego prawka, pierwsze kroki skierowałem do naszego komisariatu z prośbą o skreślenie mnie z czarnej listy. Zadziałało.

Po co ta historyjka?
Ano... można było względnie aktywnie i celowo wyłapywać ewentualnych delikwentów i to na początku lat 90-ych, techniką - nazwijmy ją - analogową.

I mimo, że takie akcje dotyczyły bezpośrednio mojej osoby, nie miałem wrażenia mieszkania w policyjnym państwie.
Wprost przeciwnie, przekonałem się, że ci, którzy mają pomagać i chronić, robią to sumiennie.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 06.01.2025 18:52

To wszystko zależy od skali problemu. Nie znam dokładnych statystyk ale z tego co znalazłem https://gu.com.pl/rankomat-kierowcy-mas ... -alkoholu/ to zatrzymuje się w Polsce rocznie 70 do 100 tysięcy uprawnień. (w przybliżeniu 2 zatrzymania na tysiąc mieszkańców) Nie do ogarnięcia przez analogowe czarne listy na komisariatach. No może w małych gminach to jeszcze jako tako mogło by mogło funkcjonować.

Bez totalnej inwigilacji czyli systemu monitoringu z rozpoznawaniem twarzy jaki obecnie jest wdrożony w Chinach wiele się nie poprawi. Tylko nie wiem czy takie lekarstwo nie jest gorsze od choroby.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.01.2025 19:18

stachan napisał(a):
Sposób jest prosty:

stachan napisał(a):Prowadzenie samochodu bez uprawnień = przestępstwo. Kara minimalna - bezwzględne pozbawienie wolności od 18 miesięcy do 6 lat.

Czemu ludzie zabijają innych ludzi dopuszczając się najgorszej zbrodni ? Bo są przekonani, że akurat ich nikt nie złapie. I nie odpowiedzą za to. Mimo, że akurat wykrywalność tego typu przestepstw jest wysoka. Kontrole policyjne są sporadyczne, można całe życie sie nie załapać. Przekonanie o bezkarności jest całkowite.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.01.2025 19:22

mchrob napisał(a):To wszystko zależy od skali problemu. Nie znam dokładnych statystyk ale z tego co znalazłem https://gu.com.pl/rankomat-kierowcy-mas ... -alkoholu/ to zatrzymuje się w Polsce rocznie 70 do 100 tysięcy uprawnień. (w przybliżeniu 2 zatrzymania na tysiąc mieszkańców) Nie do ogarnięcia przez analogowe czarne listy na komisariatach. No może w małych gminach to jeszcze jako tako mogło by mogło funkcjonować.

Bez totalnej inwigilacji czyli systemu monitoringu z rozpoznawaniem twarzy jaki obecnie jest wdrożony w Chinach wiele się nie poprawi. Tylko nie wiem czy takie lekarstwo nie jest gorsze od choroby.

To co pisałem, jeżdżą bo znajomi, rodzina, pozwalają. Bo są wporzo, nie są konfiturami, swojaki. Policja nie zrobi wyłącznie sama, wszystkiego.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.01.2025 19:30

mchrob napisał(a):Bez totalnej inwigilacji czyli systemu monitoringu z rozpoznawaniem twarzy (...)

Ale po co inwigilacja? Albo rozpoznawanie twarzy?
Jak jedziesz przez bramki z "e-winietą",
to system "inwigilacji" rozpoznaje tylko czy dany numer rejestracyjny ma aktualną winietę. Basta.
Nikogo nie interesuje, kto tym autem jedzie, kto nim kieruje.
Podobnie można zrobić w radiowozach.
Kamerka i rozpoznawanie numerów. Tylko numerów.
Radiowóz jest "online" i w przypadku "przypadku"... beeep, właściciel tego numeru nie ma prawka, ubezpieczenia itp.
Bez nazwisk i numeru kołnierzyka.
I to załoga teraz podejmuje decyzję, czy mogą sobie pozwolić na kontrolę (bo może jechali do ważniejszej akcji?).

Sitko by się zagęściło nieco.
Tylko problem w tym, że plewy wrzucane byłyby z powrotem do beczki z ziarnem.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.01.2025 19:45

stachan napisał(a):I dlatego bezwzględnego - żadnych rozpraw, zawiasów na okres próby, żadnych prac społecznych i tego typu bzdur. Trafią delikwenta, to ciupasem go do kryminału. Jeden, drugi potraci znajomych, to rura zmięknie i zaczną się bać. Innego wyjścia nie widzę.

Kasa, misiu kasa... Jak już tu napisałem, zamykanie się nie opłaca bo to obciążenie dla budżetu.

boboo napisał(a):Podobnie można zrobić w radiowozach.
Radiowóz jest "online" i w przypadku "przypadku"... beeep, właściciel tego numeru nie ma prawka, ubezpieczenia itp.
I to załoga teraz podejmuje decyzję, czy mogą sobie pozwolić na kontrolę (bo może jechali do ważniejszej akcji?).

Dokładnie tak. Dzisiaj taki system to żaden problem. Stosowany jest m.in. na parkingach to dlaczego nie może go stosować policja?

Marlowe1994 napisał(a):To co pisałem, jeżdżą bo znajomi, rodzina, pozwalają. Bo są wporzo, nie są konfiturami, swojaki. Policja nie zrobi wyłącznie sama, wszystkiego.

Kilka dni temu oglądałem w TV reportaż o kobiecie, która od miesięcy jeździ bez uprawnień. Wie o tym cała miejscowość, w tym policja. Wyjeżdża samochodem codziennie. Przed kamerą wypowiadali się sąsiedzi, pracownicy MOPSu, policjanci.
Ogólne nastawienie - ale ona ma dzieci... i ogólna bezradność. Wypowiedź policjanta - prowadzimy czynności, co ja odczytałem - zaczekajmy aż kogoś zabije, to coś zrobimy.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.01.2025 20:04

greenrs napisał(a):(...) co ja odczytałem - zaczekajmy aż kogoś zabije, to coś zrobimy.
Że aż zacytuję George'a Mikesa:
Leniwi są prawdziwymi dobroczyńcami ludzkości. Pomyśl, ilu katastrofom udało się zapobiec, po prostu nic nie robiąc.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 06.01.2025 20:16

greenrs napisał(a):
boboo napisał(a):Podobnie można zrobić w radiowozach.

Dokładnie tak. Dzisiaj taki system to żaden problem. Stosowany jest m.in. na parkingach to dlaczego nie może go stosować policja?

Nie jest to takie proste prawnie. O ile w Polsce jeszcze się może nikt nie czepia tu już u Ciebie boboo jest z tym już problem

https://gdpr.pl/skanowanie-tablic-rejes ... c-legalnie

Chyba każdy radiowóz i kamera odczytująca powinny być wyraźnie i odpowiednio oznaczone.
Dodatkowo przydało by się żeby Ci z odebranymi uprawnieniami chcieli jeździć swoimi samochodami.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.01.2025 20:49

mchrob napisał(a):(...) Chyba każdy radiowóz i kamera odczytująca powinny być wyraźnie i odpowiednio oznaczone (...)
Przydałby się również napis na czole policjanta: "uwaga! mam oczy, potrafię czytać i mam radiotelefon"
Bo jaka jest różnica między:

- "07 do centrali, sprawdź mi numer XYZ-12345"
a
- "ping, ping, ping, beeep - właściciel XYZ-12345 nie posiada prawa jazdy"

oprócz szybkości uzyskania informacji?
Przecież ten beeper nie musi nigdzie zapisywać tej informacji. Piszczy "on the fly".
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 06.01.2025 21:07

boboo napisał(a):- "ping, ping, ping, beeep - właściciel XYZ-12345 nie posiada prawa jazdy"

Tu bardziej chodzi o "ping, ping, ping samochód Kowalskiego XYZ-12345 jest właśnie na ulicy Długiej" i nic do niego nie mamy ale to zapiszemy i może się przydać na później.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.01.2025 21:19

mchrob napisał(a):Dodatkowo przydało by się żeby Ci z odebranymi uprawnieniami chcieli jeździć swoimi samochodami.

Dobre. :) Żeby nie było, że jestem przeciwny odbierania praw jazdy bandytom drogowym. Ale ten system by nie zadziałał. Facet się wymieni tylko samochodem z żoną. On sobie jedzie, policja "namierza" a samochód "czysty". Namierzają samochód "podejrzany", a tu upps. I żona na to, że mąż nie może prowadzić bo narozrabiał - no to mi dał samochód. 8)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.01.2025 10:31

Była tu już na ten temat dyskusja, może powinno się wyposażać auta w alkotestery które dopuszczą lub nie dopuszczą do odpalenia auta. Technicznie pewnie wykonywalne. Kwestia zabezpieczeń przed oszustwami. No i co z autami np. z wypożyczalni które są użytkowane przez różne osoby.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.01.2025 12:19

Można by również plastik prawa jazdy wyposażyć w jakiś programowalny przez policję/urząd "RFID" (coś jak kluczyki bezstykowe).
Ale podobnie jak z alkotesterem, "obawiam się", że zaraz zaroiłoby się od przydrożnych reklam: "upgrade alkotesterów i elektronicznych praw jazdy".

Niestety, przyzwolenie społeczne jest zbyt duże jak i pobłażliwość w sądach.
Bo... "mam dzieci, jedyny żywiciel rodziny i inne argumenty".
O takich rzeczach powinno się myśleć przed zajęciem miejsca na fotelu kierowcy, a nie przy przygotowaniu mowy końcowej obrony.

Chojraki chędożone. Bohaterzy popisów przed równymi sobie umysłami i moralnością.
A jak przyjdzie bęc, to... ogon pod siebie i mamusiu ukryj i ratuj.
Moral courage?
Produkt czasowo niedostępny i nie wiemy kiedy będzie dostawa.
Dotyczy również tych, którzy milcząc dają przyzwolenie.

Edit: 12:30
Długo nie trzeba było czekać:
https://www.onet.pl/motoryzacja/miejski ... 9,0666d3f1
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi